Per. Nis 18th, 2024

Sinema sektörü çok uzun yıllardır insanların eğlence ihtiyacını gidermek için kullandığı en önemli aktivitelerden birisiydi. Lakin pandemi dönemiyle birlikte insanlar evlerine kapanmak zorunda kalınca tüm sinemalar zarar etmeye başladı. İşin film yapımcıları kısmında ise aksaklıklar meydana gelse de çekimler yeniden başladı ve vizyona girecek filmler birikiyor. Tabii vizyona girebilirlerse…

Sektörün devlerinden Warner Bros‘un son aldığı karar gerçekten devrim niteliğinde. Warner Kardeşler 2021 yılında vizyona girecek tüm filmleri aynı anda hiçbir ekstra ücret talep etmeden HBO Max üzerinden yayınlayacak. Yani yakın gelecekte izlemeyi düşündüğümüz Dune, Mortal Kombat ve Matrix 4 gibi filmleri evimizin rahatlığında izleyebileceğiz. Bazı özel şartlarla yayınlanacak olsa da tüm bu yeni filmleri sinema yerine yayın servisinde izleyecek insan sayısı da bir hayli fazla. WB’nin 2021’de görücüye çıkaracağı filmlerden başlıcaları şunlar;

  • Matrix 4
  • Dune
  • The Suicide Squad
  • Tom & Jerry
  • Space Jam: A New Legacy
  • The Many Saints of Newark
  • In the Heights
  • Godzilla VS Kong
  • The Little Things
  • Mortal Kombat
  • Malignant

Tabii ki böyle bir atılım en çok sinema sahibi şirketleri etkiledi ve AMC Sinemalarından konuyla ilgili resmi bir açıklama geldi. AMC’nin patronu Adam Aron, “Pandemi dönemindeki bu durum hepimiz için belirsizlik yarattı. Bu yüzden AMC, HBO Max ile sadece Wonder Woman 1984’ü kapsayan bir anlaşma imzaladı. Fakat Warner’ın 2021 yılındaki tüm filmleri kaydırması, bunu özellikle aşının bulunma ihtimali ve sinema işletmelerinin toparlanmayı beklediği bir dönemde yapması üzücü bir durum. Açık bir şekilde gözüküyor ki WarnerMedia film stüdyo departmanlarının karının ciddi bir kısmını feda etmeyi göze almış durumda. Tüm bunları HBO Max’ı geliştirmek için yapıyorlar. AMC olarak biz elimizden geldiği kadar Warner’ı ikna etmeye çalışacağız. Agresif bir şekilde ekonomik açıdan kendi işletmelerimizin hakkını arayacağız.” dedi.

Warner Kardeşlerin bu yeni planlamasının ilk özel şartı ise her filmin sadece bir ay süresince yayın servisinde kalacak olması. Yani Matrix 4 filmi yayınlandıktan 31 gün sonra bir daha HBO Max üzerinden izlenemeyecek. Tabii ki bir noktada tüm filmler arşive yeniden eklenecek ama WB en azından sinemaların açılma ihtimalini de göz önüne almış gibi duruyor. Zaten gelen açıklamalar bunun bir yıllık bir deneme sürümü olduğunu belirtiyor. Fakat eğer bu plan tutarsa gelecek dönemde pandemi bitse bile sinemaların pek şansı kalmayacak gibi gözüküyor.

Ayrıca bu büyük hamle yayın servisi savaşlarının gidişatını da ciddi şekilde etkileyecek. Bu zamana kadar genellikle diziler üzerinden okunan yayın servisleri gelecek dönemde büyük filmlerle de rekabeti kızıştıracak gibi duruyor. İşin Marvel/Disney tarafından henüz böyle bir karar gelmedi ama Mulan ile birlikte bu konudaki belki de ilk büyük adımı atan Disney+ ilerleyen günlerde “Biz de Black Widow’u yayınlayacağız!” diye bir çıkış yapabilir. Tüm bu olayların izleyiciler de dahil olmak üzere çok fazla etkilediği taraf var ve gelecekte sinema sektörünün nasıl şekilleneceğini belki de bu önümüzdeki birkaç aylık süreç belirleyecek. Nelerin yaşanacağını merakla bekliyoruz.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen