Cum. Mar 29th, 2024

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi Libyalı Kadınlara Meme Kanseri Farkındalık Semineri

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi, Libyalı Kadınlar Derneği üyelerine hastane konferans salonunda meme kanseri ile ilgili seminer düzenlendi. Genel Cerrahi ve Meme Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Deniz Böler’in bilgilendirme yaptığı seminerde ‘Meme kanserinin dünya genelinde kadınlarda en sık görülen kanser türü’ olduğu vurgulanırken, meme kanserinin görülme sıklığı genç yaşlara kadar indiğine dikkat çekildi ve ‘Erken teşhis ve tanının önemine değinilerek, böylece tedavinin hayati önem taşıdığı’ dile getirildi.

Meme kanseri, memedeki süt bezlerini oluşturan hücrelerinin kontrol dışı çoğalmaları ve vücudun başka yerlerine yayılma potansiyeli kazanması sonucunda oluştuğunun bilgisini veren Prof. Dr. Deniz Böler ‘Meme kanserinin en belirgin belirtileri arasında memede ele gelen kitle, meme başı ve çevresinde renk ve şekil değişimi, meme başından kanlı veya kansız akıntı gelmesi yer almaktadır’ diyerek erken tanıya dikkat çekti.

Kadınlarla uygulamalı kendi kendine elle meme muayenesinin nasıl yapılacağını gösteren Prof. Dr. Deniz Böler ‘ Bu uygulamanın her ay düzenli bir defa ayna karşısında yapılması gerektiğini ve memeyi iyi tanımanın olası bir değişiklikte hemen fark edileceğini’ de söyleyerek kadınlara kendi vücutlarını iyi tanımalarının öneminden bahsetti.

Uygulamalar hakkında da bilgi veren hekimimiz meme kanserinde erken evrede tedavide ki başarı şansının çok yüksek olduğunu dile getirdi. Meme kanserinde kadınlarda en büyük travmalara neden olan memenin komple alınması uygulamasının erken evrede saptanan kanserlerde veya küçük tümörlerde, sadece hastalıklı dokunun sağlam cerrahi sınırlar ile çıkarılmasının yeterli olduğunu aktardı. Geç kalınan ve tümörün büyüyüp çok yayıldığı tümörlerde veya aynı meme içinde çok sayıda tümör odağı varsa meme dokusunun tamamının uzaklaştırılması yani mastektomi yapılması gerebilir diyen Prof. Dr. Deniz Böler, ‘Uygun hastalarda meme başının ve/veya derisinin korunarak silikon meme protezi veya başka yöntemler ile yeni bir meme oluşturulması (meme rekonstrüksiyonu) mümkündür. Hatta daha önce bütün meme dokusu alınmış hastalarda bile meme rekonstrüksiyonu yapılabilir’ diyerek bilgiler verdi.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen