Cum. Mar 29th, 2024

Arap ve Körfez ülkeleriyle normalleşme kararı alan İsrail, yeni bir adıma hazırlanıyor.

İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, Kuzey Amerika Yahudi Federasyonları’nın (JFNA) toplantısına video konferans yöntemiyle katılarak, bazı ülkelerle normalleşme sürecine değindi.

“ADLARINI AÇIKLAYAMAYACAĞIM”

Lapid; ABD, BAE, Bahreyn ve Fas’ın, bölgedeki diğer ülkelerle de diplomatik ilişkiler kurması noktasında İsrail’e yardımcı olduklarını belirtti.

İsrail’in söz konusu ülkelerle yaptığı normalleşme anlaşmalarının “harika” bir süreç olduğunu ifade eden Lapid, “Bu harika bir süreçti ve bu daireyi bölge ve bölge dışında da genişletmeyi umuyoruz. Şu anda adlarını açıklayamayacağım ülkelerle normalleşme anlaşmaları imzalama sürecindeyiz. Daha önce olduğu gibi, isim veremem çünkü bu sürece zarar verir.” dedi.

“FİLİSTİN MESELESİ GÜNDEMİMİZDE”

Bir taraftan bölge ülkeleriyle normalleşme sürecini devam ettirirken, Filistin meselesinin de gündemlerinde olduğunu belirten Lapid, gözlerinin güneyde Gazze Şeridi ile kuzeyde Hizbullah’ta olduğunu kaydetti.

İSRAİL İLE ARAP ÜLKELERİ ARASINDAKİ NORMALLEŞME ANLAŞMALARI

İsrail ile BAE ve Bahreyn arasında 15 Eylül 2020’de Beyaz Saray’da düzenlenen törenle ilişkileri normalleştirme anlaşması imzalanmıştı.

Hartum yönetimi de dönemin ABD Başkanı Donald Trump’ın Sudan’ı “teröre destek veren ülkeler” listesinden çıkarması karşılığında 23 Ekim 2020’de İsrail ile ilişkileri normalleştirme kararı almıştı.

Sudan’ın ardından Fas da 10 Aralık 2020’de İsrail ile ilişkileri normalleştirme anlaşmasına varmıştı.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen