Per. Mar 28th, 2024

Her yıl 29 Ekim-4 Kasım tarihleri arasında kutlanan Kızılay Haftası, bu yıl da yurt genelinde çeşitli etkinliklere sahne oluyor. 29 Ekim itibarıyla etkinliklerini başlatacak olan Türk Kızılay, tüm illerde eş zamanlı olarak şube ve temsilcilikleri ve 170 binden fazla gönüllüsü aracılığıyla haftanın anlam ve önemini, Kızılaycılık kültürünü bu yılın teması olan “Gönüllülük” üzerinden anlatacak.

Kurulduğu 1868 yılından bu yana ayrım gözetmeksizin insan ıstırabını dindirmek ilkesiyle hareket eden Kızılay, toplumsal dayanışma ve sosyal refahı arttırmak, muhtaç insanlara barınma, beslenme ve sağlık yardımı ulaştırmak gibi görevlerin yanı sıra kan, afet, uluslararası yardım, göç ve mülteci hizmetleri, sosyal hizmetler, sağlık, ilk yardım, eğitim, gençlik alanlarında da faaliyet gösteriyor. Geçen yıl Covid-19 pandemisinin gölgesinde EBA TV aracılığıyla faaliyetlerini öğrencilere anlatan Kızılay, bu yıl 81 ilde genç nesilleri farklı etkinliklerle bir araya getiriyor.

“Kızılaycılar kenetlenerek iyiliği bir kültür haline getirdiler”

Kızılay Haftası ile ilgili açıklama yapan Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, “11 Haziran 1868 tarihinde savaş alanında yaralanan askerlere yardım etmek arzusundan doğan Kızılayımız, o günlerden bugünlere isimsiz kahramanları olan cefakar çalışanları, gönüllüleri ve destekçileriyle geldi. Bugüne kadar Kızılaycıları insan onurunu koruma ülküsüyle bütünleştiren ana duygu hep koşulsuz yardımlaşma oldu. Tam 153 yıldır iyilik çınarına su veren tüm Kızılaycılar aynı duygu etrafından kenetlenerek iyiliği bir kültür haline getirdiler; Kızılaycılık kültürü. Bizler de 1943 yılından bu yana her yıl 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ile başlayan ve 4 Kasım’a kadar süren haftayı Kızılaycılık kültürünün yaşaması ve ülkemizde yaygınlaşması amacıyla Kızılay Haftası olarak kutluyoruz. Ülke genelinde kutladığımız Kızılay Haftası ile Kızılay’ın amaç ve hedeflerini nesilden nesile aktarmaya devam ediyoruz. Her yıl belirlediğimiz bir tema ile kutlanan Kızılay Haftamızın bu yılki temasını ‘haftalara, aylara, yıllara sığmayan iyilik için gönüllü ol’ olarak belirledik. Böylece hem gönüllülük kültürünü hem de Kızılaycılık değerlerini yurdumuzun dört bir köşesine anlatacağız. İyilik ve iyilik kültürünün ülkemizde neşet etmesi için verilen tüm çabaların hak ettiği değeri bulacağına inanıyorum. Bu vesileyle Kızılay Haftamızı bir kez daha canı gönülden tebrik ediyorum” dedi.

Kızılay Haftası’nda “Gönüllülük” teması işleniyor

Bu yıl Kızılay Haftası boyunca “haftalara, aylara, yıllara sığmayan iyilik için gönüllü ol” teması kapsamında çocuk ve gençler için renkli etkinlikler ve bilinçlendirici faaliyetler düzenleniyor. Türkiye genelinde 170 binden fazla gönüllüsü bulunan Kızılay’ın Aralık 2020’de hayata geçirilen yeni gönüllü yönetim sistemi gonulluol un tanıtılmasının ardından “2021 gönüllülük yılı” ilan edilerek yıl boyunca gönüllülük çalışmalarını arttıracak çeşitli faaliyetler ve uygulamalar hayata geçirildi. 2021 Gönüllülük Yılı’nda Kızılay Haftası’nın ana teması ise “gönüllülük” üzerine inşa edildi. 29 Ekim-4 Kasım tarihleri arasında da Türkiye’nin 81 şehrinde Kızılay’ın gençlik ve kadın teşkilatları pankartlar eşliğinde her il ve ilçede Kızılay Haftası yürüyüşü gerçekleştirecek. Kalabalık alanlara kurulacak olan stantlar ile Kızılay’ın faaliyetleri anlatılarak gönüllü kazanımı sağlanmaya çalışılacak. Özel sergiler, çevrimiçi paneller ve geleneksel hale gelen Kızılay Sokağı da ziyaretçilerini bekliyor olacak. Kızılay’ın kan verme stantları da hafta boyunca kan bağışında bulunmanın önemine dikkat çekecek.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen