Per. Mar 28th, 2024

2022 yılında hizmete girmesi planlanan ve sertifikalandırma yolculuğunda önemli bir dönüm noktasını daha başarıyla tamamlayan Rolls-Royce Pearl® 700 motor programı, 8.000’i aşkın test döngüsüne ve 3.000’i aşan test saatine ulaştı.

Bu kapsamda Pearl 700, test çalışmaları sırasında yakıt viskozitesinin balın yoğunluğuna benzer bir kıvamda olduğu soğuk çalıştırma testleri gibi zorlu koşullar altında bile güvenilirliğini ve performansını kanıtlamaya devam ediyor. Sıcak koşullarda da aynı performansı elde eden motor, uzun süreli ve yüksek güçte çalışabilme dayanıklılığını gösterirken yüksek derece döngü testlerini de başarıyla tamamlıyor. Yapılan testler ise motorun, yüzde 100 Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı (SAF) ile çalışabildiğini gösteriyor. Dünyanın içinde bulunduğu salgın döneminde bile hız kesmeyen bu zorlu test çalışmaları, zaman zaman ekip üyelerinin sanal katılımıyla gerçekleştirildi.

Şubat 2020’den beri devam eden uçuş testi programı, beş test ve bir üretim testi uçağı ile başarılı bir şekilde yürütülüyor. Yapılan testler ise gelişmiş Pearl 700 motorlarının son derece iyi performans gösterdiğini kanıtlıyor. Gulfstream’in G700 uçağına güç veren motor, maksimum çalışma hızının ve seyir irtifasının üzerinde performans göstererek, 54.000 ft/16.459 m’de neredeyse ses hızına yakın uçabiliyor. Bu durum G700’ün normal uçuşlarında, 0.925 Mach maksimum hızı ve 51.000 ft/15.545 m’lik maksimum irtifasıyla gerçekleşiyor. Bu değerler, uçağın ticari hava trafiğinin ve troposferdeki hava koşullarının üzerinde uçmasına imkân sağlarken, Orta Doğu ve Avrupa’ya yaptığı ilk uluslararası uçuşu sırasında uçak, iki şehir arası hız rekoru kırarak, Amerika Birleşik Devletleri’ne dönüşünde üçüncü hız rekorunu elde ediyor.

Konuyla ilgili olarak açıklamada bulunan Rolls-Royce İş Havacılığı Direktörü Dr. Dirk Geisinger şunları söylüyor: “Pearl 700 programımızın hızla devam etmesini sağlayan program ekibimiz bizleri son derece gururlandırıyor. Ekiplerimiz sayesinde kapsamlı yer testlerimize ek olarak, uçuş testi çalışmalarımız da oldukça iyi seviyede ilerlemeye devam ediyor. Bugün, 2.000’den fazla motor uçuşuna ve 3.000’den fazla motor uçuş saatine sahibiz. G700 test uçağı filosu ile bu rakamlar her gün daha da artıyor. Sonuç olarak Pearl 700 motorumuzun öncü teknolojisi ve üstün performansı sayesinde de Gulfstream’in iş uçakları, ultra uzun menzilli kurumsal jet pazarının en üst seviyesine yönelik yeni standartları belirliyor.”

Pearl 700 ayrıca, iş havacılığı sektöründe mevcut olan en verimli çekirdek Advance2 motor çekirdeğini yeni düşük basınçlı bir sistemle birleştiriyor. Bu durum, Rolls-Royce BR725 motoruna kıyasla 8,27 ton ağırlık avantajı yaratarak, kalkış sırasındaki itiş gücüne yüzde 8 oranında katkı sağlıyor. Öte yandan Pearl 700, kendi sınıfında lider düşük gürültü ve emisyon performansını korurken, yüzde 5 daha yüksek verimlilik sunuyor. Bu sayede Pearl 700, oldukça verimli ve ses hızına yakın hızlarda (Mach 0.925) uçuş sağlayabilen bir motor olarak uçuş hayatına başlıyor.

Sonuç olarak Pearl 700 motoru, Rolls-Royce Advance2 teknoloji gösterim programından elde edilen yenilikçi teknolojileri bir araya getirerek, iş havacılığında günümüzün lider motor ailesi olan Rolls-Royce BR700’den edinilen deneyimlerle harmanlanıyor. Bunlar arasında yüksek verimli diskli bir fanı bulunduran motor, pazarın en iyi değeri olan 24:1 basınç oranına ve altı diskli aşamaya sahip bir yüksek basınç kompresörünü bünyesinde barındırıyor. Ultra düşük emisyonlu bir ihtirak sistemi ile motor, iki aşamalı sipersiz bir yüksek basınçlı türbin ve endüstrinin en verimli ve kompakt yapıya sahip motoru ünvanını kazanırken, gelişmiş dört kademeli, düşük basınçlı bir türbine de ev sahipliği yapıyor.

Motor, Almanya’nın Dahlewitz kentindeki Rolls-Royce Ticari Havacılık Motorları için kurulan Mükemmellik Merkezi’nde geliştiriliyor.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen