Cum. Mar 29th, 2024

Sanatçı Nur Ataibiş’in, pandemi dönemindeki sorgulamalarının bir ürünü olan “ALT_ÜST_OLUŞ” sergisi, Barış Manço Kültür Merkezi’nde 1-19 Kasım’da ziyaretçileri ile buluşacak. Ziyaretçiler, “ALT_ÜST_OLUŞ” ile insani varoluşu irdeleyen bir yolculuğa çıkacak.

Sanat yaşamı boyunca yurtiçi ve yurdışında katıldığı pek çok kişisel ve karma sergide sunduğu işleriyle sanatseverlerin karşısına hep yeni soyut fikirlerle gelen Nur Ataibiş, farklı zamanları kendi sarmalında barındıran imgelerle bir bellek mekânına dönüştürmeye çalıştığı işlerinden oluşan sergisini karantina öncesi birkaç gün içinde toplamak zoruna kalmasının ardından salgınla ortaya çıkan korkuları anlama, anlamlandırma çabalarıyla geçen günlerinde yaptığı çalışmaları “ALT-ÜST-OLUŞ” ile gün ışığına çıkarıyor.

“Artık bir hücre hâline gelen evimin bir köşesinde yazmaya ve ‘korona günlükleri ’adını verdiğim işlerimi yapmaya başladım.”

Televizyon ile sosyal medya döngüsünün doğurduğu korku ve anlamlandırma çabalarıyla geçen zamanda, uzun yıllar üzerinde çalıştığı ya da düşündüğü konuları daha fazla sorgulama ve derinleştirme fırsatı bulduğunu söyleyen Nur Ataibiş, “Bir şaşkınlık döneminin ardından artık bir hücre hâline gelen evimin bir köşesinde yazmaya ve ‘korona günlükleri ’adını verdiğim işlerimi yapmaya başladım. Bu kez malzemelerim kâğıt, kömür kalem ve akrilik boyalarımdı. İşin tuhafı teknoloji sayesinde girdiğimiz kutucuklarda dışarısı ile ilişki kurmaya başladığım o hücrede kendimi güvende ve mutlu hissetmeye başlamıştım. O noktada yeniden sorgulamaya başladım. Ev gerçekten güvenli miydi? Virüsün büyük bir tehdit oluşturduğu, ‘Evde kal’ sloganı ile evlerin tek güvenli yer olduğunun altının çizildiği günlerde kadına, yaşlıya, çocuğa karşı giderek artan ev içi şiddet olayları bir bağışıklık alanı olarak gösterilen, yuva olarak dayatılan kavramın yanıltıcılığını, söylemle gerçeklik arasındaki uçurumu bana yeniden gösterdi.”

“Yalnızlığı ve yok olmayı getiren duvarları yıkarak geçirgen sınırlara ulaşabilir miyiz?”

Nur Ataibiş, çalışmalarını; “Sanat çalışmalarına başladığım günden bu yana insan olabilmeyi, insan kalabilmeyi, bedeni, güzellik kavramını, güç ve iktidar ilişkilerini, insanın toplumdaki ve doğadaki yerini, gölge yanlarını, nesiller boyu aktarılanları, yapıştırılan kalıpları, giydirilen kimlikleri, ölümlü oluşunun bilincinde bir varlık olarak yaşamda kalabilme çabalarını sorguluyor, ‘İletişimi engelleyerek yalnızlığı ve yok olmayı getiren duvarları yıkarak geçirgen sınırlara ulaşabilir miyiz?’ sorusuyla soyut bir fikirden somut bir görselliğe ulaşmaya çalışıyorum.” ifadeleriyle anlatıyor.

Nur Ataibiş’in ilgiyle beklenen “ALT_ÜST_OLUŞ” sergisi, Barış Manço Kültür Merkezi’nde 1-19 Kasım tarihleri arasında ziyaretçilerle buluşacak.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen