Cum. Mar 29th, 2024

Diane von Furstenberg, kadınların sesini ve vizyonunu öne çıkaran ve daha kapsayıcı bir gelecek yaratan uluslararası eylem platformu Women’s Forum ile ortaklaşa olarak, 17 Kasım’da yıllık DVF Ödülleri’ni Paris’e götürüyor.

12. yılında DVF Ödülleri, topluluklarında bir fark yaratma konusundaki kararlılıklarında liderlik, güç ve cesaret sergileyen beş kadını onurlandıracak. Ödüller Opéra Garnier’de verilecek.

Yaşam Boyu Liderlik Ödülü, hayırsever, iş kadını ve kadın ve kız çocuklarının küresel savunucusu Melinda Gates’e, ABD’de ve tüm dünyada toplumsal cinsiyet eşitliğini iyileştirme konusundaki kararlılığı ve çalışmaları nedeniyle verilecek. Gates, Bill & Melinda Gates Vakfı’nda 20 yılı aşkın süredir yaptığı çalışmalarla kadınları ve kızları güçlendirmenin ailelerin, toplulukların ve toplumların sağlığını ve refahını nasıl değiştirebileceğini gördü. Aynı zamanda ABD’deki kadınlar ve aileler için sosyal ilerleme sağlamak için çalışan bir yatırım ve şirket olan Pivotal Ventures’ın kurucusudur.

İlham Ödülü, ABC, CBS ve Fox News için Suriye, Irak, Afganistan, Mısır ve Ukrayna’da ön saflarda yaklaşık yirmi yıldır çatışma muhabiri olarak görev yapan CNN’in baş uluslararası muhabiri Clarissa Ward’a verilecek.

Ayrıca, 24 yaşındaki iklim aktivisti ve Afrika’daki aktivistlerin sesini yükseltmeyi amaçlayan Rise Up Climate Hareketi’nin kurucusu Vanessa Nakate de DVF Ödülü’nü eve götürüyor. Ayrıca, daha sonra Afrika’dan Avrupa’ya kadar diğer ülkelere yayılan bir kampanya olan Kongo’nun yağmur ormanlarını kurtarma kampanyasına da öncülük etti.

DVF Ödülleri ile onurlandırılacak bir kadın, alternatif eğitim, geçim kaynağı, koruma ve savunuculuk çalışmaları yoluyla yerinden edilmiş Suriyeli bireylere ve ailelere bütünsel ve entegre destek sağlayan aktivist ve savunucu Rouba Mhaissen…

Onurlandırılacak diğer bir kadın ise özellikle marjinalleştirilmiş kadınlar ve kendi etnik grubu Rohingya üyeleri adına demokrasi ve insan hakları için çalışan Wai Wai Nu. Burma’daki Kadın Barış Ağı’nın kurucusu ve yönetici direktörü.

Von Furstenberg, 2010 yılında DVF Ödüllerini başlatmasından bu yana insan ticareti, evsizlik, silah kontrolü, eğitim, göçmenlik hakları, cinsiyet eşitsizliği, kadına yönelik şiddet ve iklim değişikliği gibi sorunlarla mücadele eden 56 kadına 53 hibe verdi. Her onur sahibi, kar amacı gütmeyen kuruluşlarının etkisini daha da artırması için 50.000 ABD Doları alıyor. Ödüller, Furstenberg ve Diller-von Furstenberg Aile Vakfı tarafından oluşturuldu.

Son DVF Ödülleri, Yüksek Mahkeme Yargıcı Ruth Bader Ginsburg’un Yaşam Boyu Liderlik Ödülü’nü almasıyla Şubat 2020’de Washington DC’deki Kongre Kütüphanesinde yapıldı. Von Furstenberg, seyahat etmesini istemediğini ve 18 Eylül 2020’de ölen Ginsburg’un son kez kamuoyu önüne çıktığını söyledi.

Von Furstenberg, 16. yılına giren Kadın Formu’nu, 2008’deki yıllık küresel toplantısına katıldığı ve mağdur olarak kategorize edilmeyi reddeden yedi kadının paralel hikâyeleri “Yedi” adlı oyunu sunduğu için tanıdığını söyledi. İmkansız görünen hayatlarını ve politik zorluklarını paradigmaları değiştirmek için fırsatlara dönüştürdü. Kısa süre önce kendisini aradıklarını ve DVF Ödüllerini konferanslarının açılış gecesine getirmeyi düşünüp düşünmediğini sorduklarını söyledi. “Ve düşündüm ki, ‘Evet, neden olmasın?’ Bu çok heyecan verici çünkü uluslararası hale geldi. ‘Evet’ diyeceğimi düşündüklerini sanmıyorum” dedi.

O gece büyük bir kalabalık bekleniyor. “Çok heyecan verici olacak ve birkaç sürpriz üzerinde çalışıyorum. Gerçekten iyi olmalı. Ancak bu heyecan verici olmaktan çok, kadınlar ve etki için gerçek bir eylem çağrısıdır. COVID-19 ve Afganistan ile 35 yıl geriye gittik. Kadınlara odaklanmalıyız” dedi.

Ödül kazananlardan ikisi Mhaissen ve Nu, von Furstenberg’in birlikte çalıştığı dünya çapında kadın liderleri ve girişimcileri destekleyen bir sivil toplum kuruluşu olan Vital Voices aracılığıyla aday gösterildi.

Yıllar boyunca onurlandırılanlara nasıl yardım ettiği sorulduğunda, “Hayatımı değiştirmeye ne dersin? Birçoğu arkadaşım olarak kaldı. Hep onlardan duyuyorum. Onlara yardım etmeye devam ediyoruz. Onlar çok dikkate değer kadınlar, bu bir aile.” Uzun bir yol kat eden Vital Voices ile de gurur duyduğunu söyledi. “186 ülkede en şaşırtıcı küresel çapta kadın ağına sahipler.”

Von Furstenberg, DVF Ödüllerinin oğlu Alex’in fikri olduğunu söyledi. Yaklaşık 15 yıl önce ona, “Kadınları çok önemsediğini biliyoruz. Aile vakfımız aracılığıyla bu kadınlara para vermeliyiz ve bir ödül vermeliyiz”.

Tina Brown, ilk başta, Women in the World’ü kendisiyle birlikte ağırlamasını istediğinde, von Furstenberg bunun iyi bir fırsat olacağını düşündü. İlk kez BM’de yapıldı ve Meryl Streep’in takdim ettiği Ingrid Betancourt’a bir ödül verdiler. Yıllar boyunca verilen Yaşam Boyu Liderlik Ödülü, Jane Goodall, Anita Hill, Gloria Steinem ve Oprah Winfrey gibi kadınlara verildi.

Sunucular arasında daha önce İlham Ödülü almış olan Natalia Vodianova; Betancourt; Leila Slimani’nin yanı sıra bazı sürprizler var ama henüz kesinleşmedi.

Akşamın her zaman inanılmaz derecede duygusal olduğunu söyledi. “300 kişi olacak. Çok samimi, çünkü insanlar yürekleriyle konuşurlar. Tanınmayanlarile iyi bilinenler birlikte olmaktan çok etkilenirler. Ve iyi bilinenler bu kadınların gücünden çok etkileniyorlar. Ödüllerin misyonu, savaşma gücüne, hayatta kalma cesaretine ve ilham verecek liderliğe sahip kadınlardır” dedi.

Von Furstenberg, “Bu kadınları duyduğunuzda kendimi çok küçük hissediyorum ve ‘onlara kıyasla ben ne yaptım?’ diyor.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen