Per. Nis 25th, 2024

Araştırmaya göre, LENZING™ elyafı doğada 30 gün içinde biyolojik olarak tamamen çözünürken, polyester elyaf 200 günden fazla bir sürede neredeyse hiç değişmiyor.

Lenzing Group, okyanusları inceleyen bilim dalı oşinografinin dünyadaki en prestijli okullarından Kaliforniya Üniversitesi’nin San Diego’daki Scripps Oseanografi Enstitüsü işbirliğiyle bir araştırmaya imza attı. Araştırmanın sonuçlarına göre, LENZING™ elyafının, okyanuslarımızda giderek artan plastik kirliliği sorununun bir parçası olan sentetik elyafa etkili bir alternatif olduğu bilimsel olarak kanıtlandı.

Lenzing/San Diego – Ahşap bazlı özel elyaf konusunda dünyanın önde gelen tedarikçisi Lenzing Group, elyafının biyolojik olarak doğada çözünebildiğine dair Scripps Oseanografi Enstitüsü’nün onayıyla bilimsel kanıt elde etti. Ekim 2021’de yayınlanan bir çalışmada Kaliforniya Üniversitesi, San Diego’da bulunan prestijli akademik araştırma enstitüsü Scripps Oseanografi Enstitüsü’ndeki (SIO) bilim insanları, yaşam döngülerinin sonunda kısa bir süre içinde okyanusta biyolojik olarak çözünen ahşap bazlı selülozlu elyafın fosil bazlı elyafa daha iyi bir alternatif olduğunu doğruladı. Araştırma, çevreye atılan tekstiller ve dokumasız kumaşlar için “kullanım ömrünün sonu” senaryolarını anlamaya çalışan bağımsız bir projenin sonucu olarak yapıldı.

En eski, en büyük ve en önemli okyanus araştırma merkezlerinden biri olan Scripps Oseanografi Enstitüsü’ndeki (SIO); bu çalışmada, çeşitli gerçek okyanus koşulları ve kontrollü akvaryum koşulları altında belirli senaryolarda polyester gibi fosil bazlı sentetik malzemelerden üretilen dokumasız kumaşların çözünme süreçleri ile Lenzing’in ahşap bazlı liyosel, modal ve viskoz elyafı gibi selülozlu malzemelerin çözünme süreçlerini karşılaştırdı. Araştırmanın sonucuna göre, ahşap bazlı selülozlu elyaf, 30 gün içinde biyolojik olarak tamamen çözünürken fosil bazlı elyaf 200 günden fazla bir süre sonra neredeyse hiç değişmemiştir.

Lenzing Group Yönetim Kurulu Üyesi Robert van de Kerkhof, “İş modelimiz, döngüsel ekonomiye dayalıdır. Kullanım ömürlerinin sonunda ekosisteme geri dönebilen elyaf üretmek için ahşabı sürdürülebilir ormancılıktan ediniyoruz ve son derece verimli bir sistem kullanarak tüm ham maddeleri işliyoruz” dedi. Sözlerine devam eden van de Kerkhof, “Tekstil ve dokumasız kumaş endüstrilerinin değişmesi gerekiyor. Amacımız, plastik kirliliği gibi büyük zorluklar konusunda farkındalığı artırmak ve endüstriyi ahşap tabanlı, biyolojik olarak çözünebilen TENCEL™, LENZING™ ECOVERO™ ve VEOCEL™ elyafa geçiş yapmaya ikna etmek”

LENZING™ elyafın biyolojik olarak çözünebilirliği, biyolojik çözünebilirlik ve kompostlanabilirlik testlerinde dünyanın önde gelen şirketlerinden biri olan Belçika’daki Organic Waste Systems’in (OWS) laboratuvarında da test edilmiştir. Bu test, Scripps’te gerçek yaşam ölçümleriyle elde edilen veriler ile doğrulanan veriler sunmuştur. OWS değerlendirmesi, geçerli uluslararası standartlara uygun şekilde yapılmıştır ve biyolojik çözünmenin meydana gelebileceği ilgili doğal ve yapay koşulları yansıtmaktadır. TÜV Austria sertifika kuruluşunun sertifikaları, LENZING™ elyafının tüm test ortamlarında (toprak, endüstriyel kompostlama, evde kompostlama, tatlı su ve deniz suyu) geçerli standartlara göre belirlenen zaman dilimleri içinde hızla biyolojik olarak çözündüğünü göstermektedir.

Mevzuattan gelen destek

Plastikten kaynaklanan çevre kirliliği, çok büyük sorunlar biridir ve gelecek nesilleri etkileyebilir. Özellikle moda endüstrisi, hızlı tüketim moda iş modellerinin bir sonucu olarak olağanüstü derecede çevresel hasara neden olmaktadır. Tekstil ürünlerinde fosil bazlı sentetik elyaf kullanımı son 20 yılda yaklaşık iki katına çıktı ve bu trendin devam etmesi bekleniyor. Dünyanın dört bir yanındaki tekstil ürünlerinin yarısından fazlası şu anda polyester içermektedir ve Changing Markets Foundation (Değişen Piyasalar Vakfı) adlı kâr amacı gütmeyen kuruluşun raporuna göre bu oranın artması bekleniyor.

Sonuç olarak Lenzing, (AB) 2019/904 sayılı tek kullanımlık plastik yönergesiyle ilgili tedbirler gibi AB’nin genel olarak plastik atıkla mücadeleye yönelik tedbirlerini de memnuniyetle karşılamaktadır. AB Komisyonu, yönergenin uygulanmasına ilişkin yakın zamanda kabul edilen kılavuzlarda bu kategoriye giren ürünleri belirtmektedir. Bu, AB üye ülkeleri için plastik atıktan kaynaklanan çevre kirliliğine karşı yürüttükleri ortak kampanyayı netleştirmek adına son derece gerekli bir adımdır. Lenzing’in ahşap bazlı, biyolojik olarak çözünebilir selülozlu elyafı, giderek büyüyecek olan insan kaynaklı bu soruna getirilen sürdürülebilir ve yenilikçi bir çözümün parçası olabilir. Tek kullanımlık plastik yönergesi, Temmuz 2021’den itibaren plastik bazlı kadın hijyen ürünleri ve vücut bakımına veya evde kullanıma yönelik ıslak mendiller dahil olmak üzere belirli ürünler için (ambalaj veya ürünlerin kendisi üzerinde) standartlaştırılmış etiketleme gereksinimleri belirlemektedir. Bu, sorunu çözmek için bir başlangıçtır: Tüketiciyi bilgilendirir ve daha iyi döngüselliği olan alternatif malzemeler sunar.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen