Per. Nis 25th, 2024

Türkiye genelinde kiralık mesken fiyatlarındaki yaşanan fahiş artış nedeniyle birtakım fırsatçı konut sahipleri yılda ikinci kere kira artışına gitmeye başladı. Orta artırım yapan mesken sahiplerine karşı kiracılar ise güç durumda kalıyor.

Emlak piyasasında son periyotta büyük bir hareketlilik yaşandığını belirten Tüm Teşebbüsçü Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Lideri Hakan Akdoğan “Türkiye genelinde kira fiyatları yüzde 40 yükseldi. İzmir, Ankara’nın beğenilen semtlerinde bu oran yüzde 100, İstanbul’da birtakım bölgelerde yüzde 300’lere kadar çıktı” dedi.

‘Kiracıyı bağlamaz’

Emlak piyasasındaki durumun yarattığı karışıklık nedeniyle konut sahiplerinin farklı isteklerinin oluştuğuna dikkat çeken Akdoğan, “Kirayı bir seferde iki katına çıkaran mesken sahiplerinin yanı sıra son periyotta de orta artırım yapmaya başlayanlar var. Bir gün evvel kira kontratını yaptınız ve meskeninizde oturuyorsunuz. Bir gün sonra piyasada yüksek kira artışı kelam konusu olabilir. Bu, o meskeni kiralayan kişiyi bağlamaz. O kişiyi kira kontratı bağlar, kira kontratındaki artış bağlar. Artış oranı da yasal oranda tüketici fiyat endeksinden fazla olamaz” diye konuştu.

‘Evden çıkarma hakkı yok’

Ev sahibinin haklı bir nedeni olmadan kiracısının çıkaramayacağını aktaran Akdoğan, “Kiracının kirayı ödememesi, kontrat hususlarına terslikte bulunması, konutun müsaadesiz diğerine kiraya verilmesi ya da kontratta yazan gaye dışında kullanılması, meskende asıllı bir tadilat, tamirat veyahut yıkım yapılacak olması üzere haklı sebepleri bulunuyorsa kiracı tahliye edilebilir. Fakat kiracı kirasını ödüyorsa, aidatlarını ödüyor, sorumluluklarını yerine getiriyorsa ve konutu de gayesine nazaran kullanıyorsa o kiracı tahliye edilemez” sözlerini kullandı.

Kira tespit davası açabilir

Akdoğan kiracı ile konut sahibi ortasında yaşanan artırım sorunun davayla çözülebileceğini belirterek şunları söyledi: “Kiralama üzerinden 5 yıl geçmişse ve kira bölge ortalamasının altında kalıyorsa mesken sahibi ‘kira tespit davası’ açıp, artırım talep edebilir. Bu noktada bölgedeki kira bedelleri incelenir ve kira yine belirlenir. Lakin bu durumda kiracının hakkını koruyan bir kira bedeli belirleniyor. Mahkeme ‘hakkaniyet indirimi’ yapıp yeni kiraya karar veriyor. Şayet kira kontratının üzerinden 10 yıl geçmişse de ‘herhangi bir münasebet göstermeksizin’ meskenden çıkarma hakkı var lakin en az 3 ay evvelden yazılı bildirim yapılması gerekiyor.”

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen