Cum. Mar 29th, 2024

Toplumda bayanlarda daha sık görülen tiroid kanserinin erken teşhisi tedavinin muvaffakiyet bahtını yükseltiyor. Ses kısıklığı, nefes almada zorluk ve yutma zahmeti üzere belirtilerle kuşku uyandıran tiroid kanserinin en değerli risk faktörleri ortasında ise aile hikayesi, boyun kısmına alınan radyasyon ve hücresel seviyede mutasyonlar yer alıyor. Memorial Ankara Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Ethem Turgay Cerit, tiroid kanseri ve tedavisi konusunda bilgi verdi.

Kadınlarda erkeklerden 4 kat daha fazla görülüyor

Kelebek halinde olan ve boynun alt kısmında bulunan tiroid bezindeki olağan tiroid hücrelerinin, olağandışı hücrelere dönüşüp denetim dışı büyümeleri ile ortaya çıkan tümörlerine tiroid kanseri denilmektedir. Toplumda görülen tüm tiroid nodüllerinin yaklaşık yüzde 5’i tiroid kanserine dönüşürken, bu kanser bayanlarda erkeklerden 4 kat daha fazla görülmektedir.

Büyüme ve şişlik hissine dikkat!

Boynun ön kısmında, tiroid bezinin olduğu bölgede meydana gelen büyüme ve şişlik hissi tiroid kanserinin en yaygın belirtisi olmaktadır. Bunun dışında birtakım durumlarda yutkunma sırasında yaşanan takılma hissi, yutma zahmeti, nefes almada zorluk, öksürük ve ses kısıklığı üzere bası bulguları da ortaya çıkmaktadır. Kimi olaylarda ise tiroid kanseri hiçbir belirti oluşturmadan hekimin elle muayenesi sırasında yahut öbür bir sebeple yapılan görüntüleme tetkikleri ile tesadüfen tespit edilebilmektedir.

Aile hikayesi büyük ehemmiyet taşıyor

Tiroid kanserlerinin ortaya çıkmasında farklı nedenler bulunmaktadır. Ailede tiroid kanseri hikayesinin olması, öteki hastalık ya da sebeplerden ötürü boyun kısmına alınan radyasyon ve hücresel seviyede meydana gelen çeşitli mutasyonlar tiroid nodüllerinden kanser gelişimine sebep olabilmektedir.

Erken teşhis en değerli kurtarıcı

Tiroid kanserinin teşhisi için öncelikle bir endokrinoloji uzmanına görünmek gerekmektedir. Elle yapılan muayenelerde farkedilen nodüllerin varlığı en değerli inceleme metodu olan ultrasonografi ile mutlaklaştırılır. Yapılan ultrasonografide tiroid nodülü tespit edilirse ve nodül, kanser tarafından kuşkulu bulunursa iğne aspirasyon biyopsisi uygulanır. Tüm dünyada tiroid kanseri teşhisinde altın standart prosedür olan iğne aspirasyon biyopsisi sonucunda elde edilen örnek, sitoloji uzmanı tarafından kıymetlendirilir. Kesin teşhis ise cerrahi yolla alınan tiroid dokusunun patoloji konusunda uzman tabip tarafından incelenmesi sonucunda konulmaktadır.

Önce cerrahi tedavi uygulanıyor

Tiroid kanserinin öncelikli tedavisi cerrahidir. Ameliyatla tiroid bezinin tamamı yahut etkilenen kısmı çıkartılmaktadır. Bununla birlikte lenf bezlerine yayılım olduğu durumlarda da, bu bölgeler cerrahi yolla alınmaktadır. Kimi tiroid kanseri çeşitlerinde atom tedavisi de denilen iyot tedavisine muhtaçlık duyulabilmektedir. İyot tedavisinin uygulanma kararı ise patoloji sonucu ve hastalığın tekrarlama riskine nazaran hastayı takip eden tabip tarafından verilmektedir.

İyot tedavisi ile başarılı sonuçlar

İyot tedavisine başlamadan evvel hastanın tiroid ilaçlarını kesmesi ve özel bir diyet uygulaması gerekir. Bu tedavi etrafa radyasyon yayma mümkünlüğü nedeni ile radyasyonu geçirmeyen bir ortamda uygulanır ve tedaviden sonra hastadan etrafındakileri etkilememesi için bir müddet önlem alması istenir. Cerrahi sonrasında hem hastanın bedeninin ömür uzunluğu tiroid hormonu muhtaçlığının karşılanması hem de hastalığın tekrar etmesini önlemek için ağızdan tiroid hormonu tedavisi uygulanmaktadır. Bunların dışında, tiroid kanseri izleminde radyoterapi ve kemoterapi üzere öbür tedavilere çok az muhtaçlık duyulmaktadır.

Sağlıklı beslenme ve hareket kanserden korunmada etkilidir

Tüm kanserlerde olduğu üzere tiroid kanserinde de sağlıklı beslenme ve hareketli bir ömür şekli kanserden korunmak için olmazsa olmazlar ortasında yer almaktadır. Bununla birlikte boyun bölgesinin radyasyon maruziyetinden korunması için de gerekli tedbirler kesinlikle alınmalıdır.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen