Cum. Nis 19th, 2024

TÜRKÇİMENTO İdare Konseyi Lider Yardımcısı K. Gökhan Bozkurt, CEO Volkan Bozay ve İdare Konseyi Üyeleri ABD’de yapılan Intercem Americas 2021 konferansına katıldılar. Konferansta global manada çimento bölümünün içinde bulunduğu durum masaya yatırıldı. TÜRKÇİMENTO aktiflikte sponsor olarak ve ayrıyeten stantla yer aldı.

ABD’nin Miami kentinde yapılan Intercem 2021 dünyanın dört bir yanında katılan çimento üreticilerinin bir ortaya geldiği bir platform oldu. Toplantıya Türk çimento bölümünün çatı kuruluşu olan TÜRKÇİMENTO üst idaresi katıldı. Heyette bulunan TÜRKÇİMENTO İdare Şurası Lider Yardımcısı Gökhan Bozkurt konferansta bir konuşma yaptı.

Bozkurt konuşmasında, ABD’nin çimento alanındaki en büyük iş ortaklarından biri olan Türkiye ve Türkiye iktisadı hakkında iştirakçilere bilgi verdi.

Bozkurt konuşmasında, Türkiye iktisadının şiddetli geçen 2018-2019 yıllarının akabinde 2020’de bir toparlanma beklentisi ile yıla başladığını belirterek ‘’Yılın birinci çeyreğinin sonunda dünyada başlayan pandemi Türkiye’yi de tesiri altına aldı. Ülkede birçok bölüm faaliyetlerini yavaşlatmak ya da durdurmak zorunda kaldı. Buna rağmen Türkiye iktisadı 2020-2021 yıllarında büyüme trendine devam etti” dedi.

Türkiye iktisadının bir öbür müspet göstergesinin ise güçlü ihracat kabiliyeti olduğuna dikkat çeken Bozkurt, “Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı bilgilere nazaran, 2021 yılının Eylül ayında ihracatımız 20 milyar 783 milyon dolar oldu. Bu sayı Türkiye ihracatının tüm vakitlerinde elde edilen en yüksek düzeydir. Ocak-Eylül devrinde ise ihracat sayısı 160 milyar 979 milyon dolar oldu. Bu sayı ise bir evvelki yılın birebir periyoduna nazaran yüzde 36’lık bir artışı işaret etmektedir’’ dedi.

Türk çimento dalına ilişkin sayıları da paylaşan Bozkurt; Türkiye’de 76 çimento fabrikasının faaliyet gösterdiğini, bu fabrikaların yıllık üretim kapasitesinin yaklaşık 115 milyon ton, fabrikaların kapasite kullanım oranının ise yüzde68 düzeyinde olduğunu belirtti. Bozkurt ayrıyeten, konseyi üretim kapasitesi ile Türkiye’nin çimento kesiminde dünyada 5’inci, Avrupa’da ise 1’inci üretici pozisyonunda olduğunu kelamlarına ekledi.

“Türkiye, 2020 yılında Dünyanın 2’inci en büyük ihracatçısı oldu”

Bozkurt; dalda 2020 yılında çimento üretiminin, bir evvelki yılıa nazaran yaklaşık yüzde 27 üzere büyük oranda artış göstererek 76,5 milyon ton olduğunu, bir evvelki yıla nazaran iç satışlarda yüzde 23, çimento ihracatında ise yüzde 37’lik artış gerçekleştiğini söyledi. Bozkurt, bu artışla iç satışın 59,2 milyon ton ihracatın ise 31,4 milyon ton olduğunu belirtti. Ayrıyeten Türk Çimento kesiminin, 2020 iç pazar cirosunun yaklaşık 1,7 milyar dolar olduğunu anlatan Bozkurt, bölümün istihdamının 17,2 bin kişi ve dolaylı istihdamın da yaklaşık 50 bin kişi olduğu bilgisini paylaştı.

Gökhan Bozkurt, Türkiye’nin sahip olduğu operasyonel kabiliyetler ve liman yetkinlikleri ile çimento ihracatını muvaffakiyet ile büyütmekte olduğuna dikkat çekti. Bozkurt, “Türk Çimento üreticileri kendi liman altyapılarını kurmakta ve operasyonel mükemmellikle, eser kalitesini birleştirerek pandemi periyodunda yaşanan tedarik ve lojistik kasvetini taban seviyede tutmayı başarmıştır” dedi.

ABD’nin en büyük beyaz çimento tedarikçisinin Türk çimento üreticileri olduğunun altını çizen Bozkurt, Türk Çimento kesimi olarak bizler sırf üretime değil, tıpkı vakitte sürdürülebilirlik mevzularına da değer veriyoruz. Bu kapsamda yeni teknolojilere adapte oluyor, düşük karbonlu üretim için fabrikalarımızda daima düzenlemelere gidiyoruz’’ dedi. Bozkurt, etrafa katkı noktasında alternatif yakıt kullanımı ve atık ısı geri kazanımı üzere sistemleri devreye soktuklarını anlattı.

Bozkurt, bu oranı yüzde 50 düzeyine çıkardıklarında yaklaşık 550 milyon Dolarlık petrokok ithalatının önüne geçilmesini sağlayacaklarını belirtti.

Alternatif yakıtlar içinde lastiklerin kıymetli bir yer tuttuğuna değinen Bozkurt, “Son 5 yılda ömrünü tamamlamış lastik kullanımı ile 865 bin ton karbondioksitin atmosfere salımını engelledik” diye konuştu.

Gökhan Bozkurt konuşmasını şöyle sürdürdü: “Çimento üretim prosesindeki maliyet kalemlerimizin en büyüğünü güç maliyetleri oluşturuyor. Güç piyasalarındaki önü alınamayan yükseliş trendi, ülkemizde döviz kurunun yüksek olmasının da tesiriyle, Ekim ayında, geçen yılın birebir ayına nazaran TL bazında elektrikte yüzde 78, petrokokta yüzde 301 ve ithal kömürde yüzde 422 düzeylerinde artışlar olarak maliyetlerimize yansıdı.”

Sektör olarak değer verdikleri bir öbür bahsin Beton yol uygulamaları olduğunu anlatan Bozkurt, hedeflerinin beton yol ağının yaygınlaşmasını sağlamak olduğunu vurguladı.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen