Per. Nis 25th, 2024

Yerel idareler alanında tarihe geçen, toplumcu, toplumsal demokrat idare üsluplarıyla unutulmaz hizmetlere imza atan belediye liderleri Şişli Belediyesi tarafından düzenlenen anma merasimi ve Ankara Eski Belediye Lideri Ali Dinçer standıyla anıldı.

1970’li yıllarda belediye başkanlıkları devirlerinde hayata geçirdikleri lokal belediyecilik anlayışıyla, “başka bir mahallî idare mümkün” ideolojisini tüm Türkiye’ye kanıtlayan, akademik çalışmalara bahis olan Ankara Eski Belediye Lideri Ali Dinçer, İstanbul Eski Belediye Başkanlığı Ahmet İsvan, İstanbul Eski Belediye Lideri Aytekin Kotil ve İzmit Eski Belediye Lideri Erol Köse, lokal idareler alanında Türkiye’nin lider isimleri oldular.

Şişli Belediyesi de toplumsal demokrat, toplumcu belediyecilik alanında çığır açan bu efsane belediye liderlerini düzenlediği merasimle andı. Anma merasiminin akabinde, 1977-1980 yılları ortasında Ankara Belediye Lideri olarak değerli projeleri hayata geçiren, iştirakçi ve eşitlikçi bir idare ideolojisinin mümkün olduğunu kanıtlayan Ali Dinçer’in başkanlığı devrinde yaptığı çalışmaları mevzu alan bir stant açılışı gerçekleştirildi. Şişli Belediye Lideri Muammer Keskin’in konut sahipliğinde düzenlenen anma merasimine İstanbul Eski Büyükşehir Belediye Lideri Prof. Dr. Nurettin Sözen, İzmit Eski Belediye Lideri Erol Köse, Doç. Dr. Ulaş Bayraktar, Ali Dinçer devrinde Ankara Sular Yönetimi Genel Müdürlüğü vazifesini yürüten Levent Tosun’un yanı sıra, lokal idareler alanında emek vermiş çok sayıda konuk katıldı. Merasimin akabinde Ali Dinçer ismine açılan stant ise Şişli Belediyesi Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Evi’nde 26 Aralık tarihine kadar gezilebilir.

“70’leri yeterli anlamak gerekir”

Ali Dinçer’in toplumsal demokrasiyi içselleştiren bir isim olduğuna vurgu yaparak konuşmasına başlayan Şişli Belediye Lideri Muammer Keskin, bugünü kavramak için 70’li yılların güzel anlaşılması gerektiğini söyledi. Keskin, kelamlarına şöyle devam etti: “Bizi buralara taşıyan efsanevi belediye liderlerinin yer aldığı o büyük aileyi güzel anlamak gerekir. 1980 darbesiyle birlikte çok şey kaybettik. Bu darbe, hepimizi olumsuz tarafta etkiledi ve oyunun dışında bıraktı. Oyunun içinde kalanlar da Özdemir Asaf’ın şiirinde olduğu üzere; ‘Bütün renkler birebir süratle kirleniyordu, birinciliği beyaza verdiler’ gerçeğini yaşadılar. Bugün niçin Ali Dinçer’i, Aytekin Kotil’i, niçin Ahmet İsvan’ı anıyoruz? Onlar, o kadar kıymetli işler yaptılar ki, toplumsal demokrasiyi bu kadar içselleştiren bu isimlere çok şey borçluyuz. Ben 1972 yılında Fahri Atabey’in belediye başkanlığı devrinde İstanbul Belediyesi Fen İşleri’nde misyona başladım. Akabinde, 1974-1978 yılları ortasında İstanbul’un efsane liderlerinden Ahmet İsvan devrinde İstanbul Yakası Asfalt Şubesi’nde misyon aldım. Sonraki iki yılda ise öbür bir efsanevi lider Aytekin Kotil’e bağlı olarak Şişli Şube Müdürlüğü vazifesini yürüttüm. Onlardan çok şey öğrendim. Bu devirde edindiğim tecrübesi ise artık Şişli Belediye Lideri olarak Şişli halkının hizmetine sunuyorum “

“En kıymetlisi kaynak yaratmak”

1970’li yıllarda yolu, elektriği, suyu, kanalizasyon altyapısı olmayan İzmit’e belediye lideri olduğu vakit kasasında yalnızca 3 bin lira, buna rağmen çalışanına bile 1.5 milyon lira borcu olan bir belediyeyi yokluklar içinde nasıl var ettiklerini anlatan İzmit Eski Belediye Lideri Erol Köse, kaynak yaratmanın ve onu hakikat direktörün değerinden bahsetti. Toplumsal demokrat ve toplumcu belediyecilik ideolojisinin daha ileri yıllardaki temsilcisi Prof. Dr. Nurettin Sözen ise doğalgazdan projesinin çizilmesinden çöp depolama alanlarının yapılmasına, metro inşaatından Haliç’in temizlemesine kadar İstanbul için birinci kere gerçekleştirilen projeleri anlattı. Merasime katılan Doç. Dr. Ulaş Bayraktar ve Levent Tosun’un da 70’li yıllarda toplumsal demokrat belediyecilik anlayışıyla hayata geçirilen hizmetlerden örnekler verdiler, bugün toplumcu olarak anlatılan çalışmaların ve hizmetlerin daha 70’li yıllarda bu liderler vaktinde hayata geçirildiğinin altını çizidiler.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen