Cts. Eyl 7th, 2024

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün Pera Müzesi’nde düzenlediği “İstanbul’da Bu Ne Bizantinizm!”: Popüler Kültürde Bizans standı orijinal bir podcast serisi ve çalma listesiyle stant salonundan dışarı taşıyor. Farklı sanat mecralarındaki Bizans izlerinin tartışıldığı sohbetlerde Bizans tarihi araştırmacıları ile ünlü müellif, sanatçı ve müzisyenler buluşuyor. Spotify, Apple Music ve Podbean üzere mecralarda yayınlanan podcast serisine, standa ses veren müziklerin bir ortaya getirildiği Spotify çalma listesi eşlik ediyor.

Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü ve Pera Müzesi, “İstanbul’da Bu Ne Bizantinizm!”: Tanınan Kültürde Bizans standı kapsamında yayınlanan podcast serisi ile dinleyicileri Bizans algısına ilişkin temaları kullanan sanat çalışmaları üzerine düşünmeye davet ediyor. Dört kısımdan oluşan “What Byzantinism Is This in Istanbul!” isimli podcast serisinde Hugo ödüllü A Memory Called Empire romanından ünlü direktör Zack Snyder’in Justice League sinemasına, farklı tanınan kültür eserlerinde karşımıza çıkan Bizans temaları inceleniyor.

Bizans’a baş sallatan müzikler
Düzenlediği stantlar ve sinema programları kapsamında Spotify kanalına yeni listeler ekleyen Pera Müzesi, “İstanbul’da Bu Ne Bizantinizm!” sergisinin bir kesimini oluşturan müzikleri Bizans’a Baş Sallamak isimli çalma listesinde bir ortaya getirdi. Heavy metalin çeşitli alt çeşitlerindeki modüllerden oluşan liste ile dinleyiciler yaklaşık iki saat boyunca metal müziğin Bizantinizm’e yaptığı seyahate eşlik ediyor.Listede, Rotting Christ ve Amon Amarth üzere metal müzik severlerin yakından takip ettiği kümelerin çalışmaları bulunuyor.

Ödüllü bilimkurgu romanını müellifinden dinleyin
Podcastin birinci kısmı, 2020 yılında En Yeterli Roman kolunda Hugo Mükafatı kazanan A Memory Called Empire isimli bilimkurgu romanına ayrılıyor. Bizans tarihçisi ve kent plancısı Dr. Anna Linden Weller’in Arkady Martine takma ismiyle yazdığı roman, Teixcalaanli İmparatorluğu’na büyükelçi olarak gelen Mahit Dzmare’in selefinin mevtini ve bu toplumdaki istikrarsızlığı araştırmasını bahis alıyor. Müellif Anna Linden Weller’in İstanbul İsveç Araştırma Enstitüsü’nün eski yöneticisi Ingela Nilsson ile bir ortaya geldiği sohbette, romanda Bizans kültürüne yapılan göndermeler konuşuluyor.

Rotting Christ melodilerinin eşlik ettiği bir tarih sohbeti
İkinci kısımda yeniden ilgi uyandıran husus ve konuklar bir ortaya geliyor. Heavy metal üzerine akademik çalışmalar yürüten ve stant kataloğuna Bizans’a “Kafa Sallamak”: Bizans İmparatorluğu’nun Metal Müzikte Alımlanması başlıklı makalesiyle katkıda bulunan Jeremy J. Swist’in moderatörlüğünde gerçekleşen sohbete, Yunan trash metal kümesi Exarsis’in solisti ve Metal Hammer mecmuası muharrirlerinden Nikos Tragakis ile ünlü black/death metal kümesi Rotting Christ’in solisti ve kurucusu Sakis Tolis konuk oluyor. Efsanevi müzik kümesi Rotting Christ’ı odağına alan podcastte, tarihi referanslarla üretim yapan kümenin kesimlerinde mitoloji ve Bizans tesiri konuşuluyor.

Bir Bizans kenti olarak Ambergris
Podcast serisinin 12 Ocak Çarşamba günü yayınlanacak üçüncü kısmında İstanbul’da Bu Ne Bizantinizm! sergisi küratörü Emir Alışık, Nebula Mükafatı ve World Fantasy Awards sahibi müellif Jeff VanderMeer ile bir ortaya geliyor. Ambergris Üçlemesi olarak bilinen City of Saints and Madmen: The Book of Ambergris (2001), Shriek: An Afterword (2006) ve Finch (2009) kitapları üzerinden fantastik edebiyatta tarih temsilinin mercek altına alındığı sohbette, Ambergris kentinin Bizans ile paralellikleri ortaya konuluyor.

Zack Synder’ın Justice League’inde Bizans sanatı
Serinin dördüncü ve son kısmı ise stant kataloğunda Neon Bizans: Las Vegas’ta İkonografiden Mahrum Estetik makalesiyle yer alan Bizans sanatı profesörü Roland Betancourt’u, Game of Thrones, Harry Potter, King Arthur ve Macbeth üzere ödüllü dizi ve sinemaların set dizaynında çalışan Rohan Harris ile buluşturuyor. 19 Ocak Çarşamba günü yayınlanacak söyleşi, Harris’in son çalışmalarından Zack Snyder’s Justice League (2021) sinemasına odaklanıyor. 2017 üretimi Justice League sinemasının Zack Snyder’in kurgusuyla tekrar yorumlandığı bu versiyonda, seyirci neredeyse üç dakika boyunca üstün makus kahraman Darkseid’in dünyaya birinci saldırısının sahneleriyle bezenmiş freskolu bir odayı izliyor. Sahneyi derinlemesine inceleyen Betancourt ve Harris, bu ürkütücü duvar fotoğraflarını geç Bizans sanatı bağlamında tartışıyor.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen