Sal. Kas 5th, 2024

DÜĞÜMLER VE BAĞLAR

Bugüne kadar evinde çeşitli ihtiyaçlarını gidermek için değişik düğümler kullandın. Bir paket yapmak, çamaşır ipi germek bazı düğümleri bilmeni gerektirir. İzcilik çalışmalarındaki ihtiyaçların için birkaç tane daha öğreneceksin. Kampa çıktığında çadırını kurar, tesis yaparken düğümleri kullanacaksın. Kılavuzluk, dağcılık, kayakçılık gibi uzmanlıklarda da bazı özel düğümler öğreneceksin. Öğreneceğin tahlisiye bağı belki de bir gün bir hayatı kurtarmanda sana yardımcı olacaktır.

İzci düğümleri kolay yapılan, kendiliğinden çözülmeyen fakat arzu edildiğinde kolayca çözülebilen düğümlerdir.

Özelliğine uygun durumlarda kullanılırlar. İzciler çoğu işlerini, özellikle izci tesislerini sargıları, ipler yardımıyla düğümleri kullanarak yaparlar.

İzcilerin, bulundukları aşama itibariyle belli düğümleri bilmeleri gerekir. Pek çok izci düğümü vardır. Bunların tamamını tüm izcilerin bilmesi oldukça zordur. Ancak izci düğümlerine karşı özel merakı olanlar bu düğümleri zaman içinde öğrenirler. Çok kullanılan bazı düğümleri ise her izcinin bilmesi gerekir. Örneğin; camadan, sancak, kazık vb. düğümler öğretilirken öğreten ile öğrenenin ayrı yönde durmaları, öğrenmeyi kolaylaştıracaktır.

DÜĞÜM ÇEŞİTLERİ

DOĞRU KULLANIM İÇİN DOĞRU DÜĞÜM

Düğüm atmanın sırrı, doğru düğüm kullanmak ve onu mükemmel bağlamaktır. İş görmesini istediğin sürece açılmayıp istediğin zaman kolayca çözebileceğin düğüm doğru düğümdür.

Yanlış düğüm ise uygunsuz bir anda çözülebilen ya da sıkışıp daha sonra açmak istediğinde çözülmeyen düğümdür. Şekilleri dikkatlice izleyerek izci düğümlerini öğrenebilir, birlikte eğlenebilirsiniz.

Başlangıç için kalın bir ip veya halat kullanın. 2 m. uzunluğunda 1 cm. kalınlığında bir halatla elinizde, önünüzde veya kendi bedeniniz etrafından düğüm çalışmaları yapın. Genellikle bir düğümü gerçekten öğrenip öğrenmediğinizi anlamanın yolu, onu karanlıkta atmaya çalışmaktır. Düğümü her zaman iyi bir ışıkta atma sansına sahip olamayabilirsiniz.

Camadan: İki ipi birbirine ve ilk yardımda sargı işlerinde kullanılır.

Kazık: Bir ipi direğe, kazığa veya da ağaca bağlamak için kullanılır.

Balıkçı: Islak ve kaygan iki ipi birbirine bağlamak için kullanılır.

Tahlisiye: Hiç çözülmeyen bu düğüm kurtarma işlerinde kullanılır.

Kısaltma: Gevşek ipleri kısaltma ve gerdirme için kullanılır.

Sancak: Kalınlıkları ayrı veya bayrakları bayrak direğindeki ipe bağlamakta kullanılır.

Dülger: Bir ipi, bir direğe veya kütüğe tespit etmek için kullanılır.

Balıkçı: Direğe veya halkaya bir ipi bağlamak için kullanılır.

Kelepçe: Yangından kurtarılanları aşağıya indirmede kullanılır.

Çıkmalı: Çekme veya taşıma ilmiği olarak kullanılır.

Sekiz: İnce iplerin uç kısımlarının açılıp, dağılmaması için kullanılır.

Germe: Çadır iplerinin kayıcı gergi düğümü olarak kullanılır.

Direklerin bağlanmasında,

Yan yana: Önce kazık düğümü atılır. Daha sonra ipi iki ağaç arasında sekiz şeklinde dolaştırılır ve iki ağaç ortasında birkaç tur döndürülerek, kazık düğümü ile bitirilir.

Kare: Önce bir kazık düğümü atılır. Sonra dik açı şeklinde sargılar yapılır ve başta atılan kazık düğümü ile bitirilir.

X şeklinde: Önce iki ağaca dülger atılır. Sonra sıra ile ağaçların üstünden ve altından geçirilerek sıkıca bağlanır. Sonunda kazık düğümü atılarak bitirilir.

TESİS YAPIMI
Tesis yapımında kullandığın tüm bağlar sağlam olmalı ve kaymamalı. Bunu sağlamak için tesis projelerini oluştururken üçgenlere yer ver.

Yaratıcılığını kullanarak daha değişik tesisler yapabilirsin. Tesis yaparken göz önünde bulundurman gereken şey yapacağın tesisin gerçekten işe yaraması ve kullanılmasıdır.

Tesis yaparken ağaçlara zarar vermemen, yaş ağaç ve dalları kesmemen gerektiğini hiçbir zaman unutma

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen