Sal. Kas 5th, 2024

Kalp ve damar sağlığına birebir. Vatandaşlardan sipariş yağıyor.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası Genel Müdürü Ali İlkbahar, buğday tanesinin filizlendiği ve genetik kodların saklandığı bölge olan ”ruşeymin”, kalp-damar sağlığını koruduğunu ve kolesterolü düşürdüğünü söyledi.

İlkbahar, yaptığı açıklamada, Halk Ekmek Fabrikası’nın ürün yelpazesine yeni eklediği ”Ruşeymli Ekmeğin” uzun AR-GE çalışmaları neticesinde ortaya çıkarıldığını belirtti.

Ruşeymin, buğday tanesinin en az yüzde 2’sini oluşturan embriyonik vasıflı bir madde olduğunu ve buğday tanesinin filizlendiği bölgeden oluştuğunu bildiren İlkbahar, şunları kaydetti:
”Buğdayda çimlenerek yeni bitkiyi meydana getirecek olan genetik kodların saklandığı kısım işte burasıdır. Gıda değeri çok yüksek olan bu madde, bir ba11kıma buğdayın özü ve en değerli kısmıdır. Ancak ne yazık ki un fabrikaları üretim esnasında bu tabakayı undan ayırarak hayvan yemi olarak kullanmaktadırlar. Bunun nedeni, unla birlikte öğütülen ruşeymin, en fazla 2-3 gün sonra acılaşarak unun tadını bozmasıdır. Yani ruşeymli un hemen kullanılmak zorundadır, stoklanamaz. Bu nedenle un fabrikaları buğdayın bu en verimli bölgesini fireye ayırırlar. Biz Halk Ekmek olarak yaptığımız araştırmalarda bu maddenin ekmeğin içine ilave edilmesiyle tüketicimize eşsiz bir ekmek sunacağımızı gördük.”

Vitamin ve mineral açısından oldukça zengin olan ruşeym ile daha sağlıklı, daha hijyenik ve daha ekonomik bir ekmek üretmeyi başardıklarını bildiren İlkbahar, Halk Ekmek satış büfelerine gönderdikleri tanıtım afişlerinden sonra sadece bir gün içinde 50 bin ruşeymli ekmek siparişi aldıklarını söyledi.

Tüm büfelerde bu haftadan itibaren satışa sunmaya başladıkları ruşeymli ekmek ile Ankaralıların sofrasında kalıcı bir yer bulmayı hedeflediklerini ifade eden İlkbahar, ”Taleplerin bu şekilde devam etmesi durumunda ruşeymli ekmek üretim miktarımızın günlük 500 bini geçeceğini tahmin ediyoruz” dedi.

-KALP-DAMAR SAĞLIĞINA KATKISI-

Ruşeymli ekmeğin içinde buğday unu, içme suyu, ruşeym, kepek, hamur mayası, tuz ve Türk Gıda kodeksinin kullanımına izin verdiği katkı maddesinin yer aldığını bildiren İlkbahar, ekmeğin kalp-damar sağlığını, sinir ve sindirim sistemini koruduğunu, kilo kontrolüne yardımcı olarak, kolesterolü düşürdüğünü söyledi.

Kas gelişimine ve büyümeye yardımcı olması anlamında çocuklar tarafından da yenmesi gerektiğini ifade eden İlkbahar, hastalıklara karşı direnci artırarak, sağlıklı saçlara, cilde ve gözlere sahip olmaya katkı sağladığını belirtti.

Ruşeymin besleyici yapısını bozmadan ayrıştırıp ekmeğin içine kattıklarını dile getiren İlkbahar, şöyle devam etti:

”Bu işlem için dünyada bilinen en ileri teknoloji ‘Supercrıtıcal CO2’ ayrıştırma yöntemidir. TÜBİTAK 2006 yılında Türkiye’de yeni teknolojilerin geliştirilmesi programı çerçevesinde Supercritical CO2 teknolojisinin Türkiye;de uygulanmasının altyapısını hazırlamıştır. Artık bu teknoloji sayesinde bu değerli besin hazinesi sağlıklı beslenmemizin her alanına yayılıyor ve yayılmaya devam edecek. Ruşeymde bulunan vitaminler arasında A, B1, B2, B3, B5, B6, C, D, E, folik asit, selenyum sayılabilir. Ayrıca, fosfor, sodyum, çinko, kalsiyum, magnezyum, demir, manganez, potasyum mineralleri yönünden de zengindir.”

Günde kişi başına ortalama 350 gram ekmek tüketildiğini ve günlük kalorinin yaklaşık yüzde 40’ının ekmekten karşılandığını ifade eden İlkbahar, bu verilere göre ekmeğe verilen önemin daha da artırılması ve halkın bilinçlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen