Erbakan’ın vefatının ardından merhum Aliya İzzetbegoviç’in genel başkanlığını yaptığı Demokratik Eylem Partisi (SDA), insani yardım kuruluşu Merhamet, İslam Birliği Riyaseti, Mladi Müslümani (Genç Müslümanlar Hareketi) ile eski komutanlar İstanbul’daki cenaze namazına katılım için organizasyon başlattı.
Organizasyon kapsamında, Bosna-Hersek’te savaş zamanında önemli rol üstlenen eski komutanlar ile çeşitli kurum ve kuruluşların temsilcilerinin de aralarında bulunduğu 165 kişi, yarın özel uçakla İstanbul’a giderek, Erbakan’ın cenaze namazına katılacak.
Cenazeye, savaşta büyük başarılara imza atan eski 7. Müslüman Kolordu’nun ”efsane komutanı” Orgeneral Halil Brzina, ünlü Karakuğular Birliği’nin komutanı Hase Tiriç, Saraybosna savunmasının meşhur komutanlarından İsmet Haciç Muteveliya, eski SDA Gençlik Kolları Başkanı ve ”altın zambak” ödüllü MGV Birliği’nin komutanı Nedim Dizdar ve askerlerinin de katılacağı öğrenildi.
Reisül Ulema Dr. Mustafa Çeric 20 hafızla birlikte katılacağı cenazeye, insani yardım kuruluşu Merhamet, bir zamanlar Aliya İzzetbegoviç’in başkanlığını yaptığı Mladi Müslümani üyeleri ile Sırbistan’ın Sancak Müftüsü Muamer Zukorliç, Boşnak Milli Konseyi Başkanı Dr. Mevlüt Dudiç ve savaş zamanında Bosna-Hersek’in ilk milli marşını kaleme alan Cemalettin Latiç’in de gideceği bildirildi.
Cenaze namazına gidemeyecekler ise yarın Mladi Müslümani öncülüğünde Saraybosna’nın en büyük camisi Gazi Hüsrevbey’de Erbakan için gıyabi cenaze namazı kılacak.
-ALİYA’NIN MEZARINDAN TOPRAK GÖTÜRÜLECEK-
Cenaze namazına gidişi organize edenlerden Saraybosna kuşatmasını yarmayı başaran eski MGV Birliği’nin Komutanı Nedim Dizdar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Erbakan ile ilk kez 1991 yılında Ankara’da tanıştığını, daha sonra savaş zamanında Milli Görüş’ün büyük desteklerini gördüklerini ifade etti.
Necmettin Erbakan ile en son 2004 yılında merhum Aliya İzzetbegoviç’in cenaze namazında bir araya geldiklerini belirten Dizdar, ”Bu görüşmemiz son görüşmemiz oldu. Ancak o kalbimizdeki yerini her zaman korudu. Savaş zamanında Erbakan Hoca’nın bize yardımlarına ‘vefa’ olması için de birliğimizin adını o dönem ki ‘Milli Gençlik Vakfı’na istinaden ‘MGV’ koymuştuk” dedi.
Nedim Dizdar, Erbakan’ın Bosna’nın var olma savaşı sırasında verdiği destekleri hiçbir zaman unutmadıklarını belirterek, ”Bize yaptığı yardımların Erbakan’ı Türkiye’de sıkıntıya soktuğunu biliyoruz. Ancak şu çok iyi bilinsin; Erbakan Hoca’nın savaş sırasında bize yaptığı yardımlar çok ama çok önemliydi” diye konuştu.
Erbakan’ın vefatının İslam dünyası için çok büyük bir kayıp olduğunu ifade eden Dizdar, ”O İslam dünyasının gelişmesi ve kalkınması için çok önemli işler yaptı. Onun yetiştirdiği talebeler, şu anda dünyanın her yerindeler” dedi.
Nedim Dizdar, Erbakan’ın cenazesine merhum Aliya İzzetbegoviç’in mezarından toprak götüreceklerini, şu anda aileden izin beklediklerini söyledi.
Bosna-Hersek’teki Boşnakların en büyük partisi olan SDA’nın Gençlik Kolları Başkanı Salmir Kaplan da Erbakan’ın vefatından dolayı büyük üzüntülerini dile getirirken, yarın son görevlerini yerine getirmek üzere İstanbul’a gideceklerini söyledi.
Cenazeye katılacak diğer komutanlar ise Erbakan’ın öncülüğünde Avrupa Milli Görüş Teşkilatı ile Milli Gençlik Vakfı tarafından savaş zamanında kendilerine çok önemli yardımlar yapıldığını ve o yardımlar sayesinde Bosna’nın işgalden kurtarıldığını anlattılar.
Erbakan’ın Bosna’ya yaptığı yardımların Türkiye kamuoyunda belli mihraklar tarafından ”çarpıtıldığını” kaydeden komutanlar, ”O dönem bu yardımları alan bizler ve o yardımları bize gönderenler her şeyi çok, ama çok iyi biliyor. Ancak birileri bunu görmezden geldi, bu nedenle de Erbakan’ı uzun süre haksız isnatlarla üzdüler. Bu yardımlar nedeniyle bizler o zaman silahlarımızın üzerine ‘MGV’ ismini kazıtmıştık” şeklinde konuştu.
Öte yandan, yarın Bosna-Hersek’in ”bağımsızlık günü” olması nedeniyle üst düzey devlet görevlilerinden cenazeye katılımın çok az olacağı bildirildi.
AA