Sal. Kas 5th, 2024

KKTC Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda, gündem dışı yapılan konuşmalarda petrol ve doğalgaz konusunda yaşanan gelişmeler gündeme geldi. …


Muhalefet, KKTC ile Türkiye arasında dün New York’ta Kıta Sahanlığı Sınırlandırma Anlaşması’nın imzalanmasında Meclis’in devre dışı bırakıldığını savunarak eleştirdi.

KKTC Başbakanı İrsen Küçük, eleştirileri yanıtlarken, uluslararası anlaşma yapmanın meclisin ve hükümetin yetkisinde olduğunu belirterek, ”Ancak süreç kısa olduğu için ve New York;taki değerlendirmeler sonucunda böyle bir anlaşmanın imzalanması gündeme gelmiştir” dedi.

Kıbrıs Rum yönetiminin çok büyük bir yanlış yaptığını, ayrımcılığı körüklediğini ifade eden Küçük, "Rumlar icraatlarıyla Kıbrıs;ı hem kuzey güney diye ikiye ayırdılar. Şimdi de denizleri ikiye ayırıyorlar" diye konuştu.

Başbakan Küçük, şöyle devam etti:

"Tabii ki uluslararası anlaşma yapmak, hükümetin ve meclisin yetkisindedir. New York;a gidilirken böyle bir protokol gündemde yoktu. Ancak aniden New York;ta protokol gündeme geldi. Dışişleri Bakanımızla değerlendirdik. Doğru olmayacağı, Pazartesi Başbakan ve Dışişleri Bakanı;nın katılımıyla imzalanması gerektiği üzerinde durduk. Ancak süreç kısa olduğu için ve New York;taki değerlendirmeler sonucunda böyle bir anlaşmanın imzalanması gündeme gelmiştir.”

Küçük, gelişmeler üzerine Meclis Başkanı;nı arayarak konunun ele alınmasını istediğini ve bugün Meclis Başkanı;nın parti başkanlarıyla biraraya geleceğini söyledi.

Gelişmeleri soğukkanlılıkla değerlendirip sonuçlandırmak gerektiğine işaret eden Başbakan Küçük, geçmişte petrol ve doğalgaz konusunda anlaşma imzalandığını, Piri Reis gemisinin bazı araştırmalar yaptığını, arşivlerden gerekli bilgileri verebileceklerini kaydetti.

-DIŞİŞLERİ BAKANI ÖZGÜRGÜN-

KKTC Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün de gündemde önemli bir konu olmadığı için New York;a gitmediğini söyledi.

Rum tarafının petrol ve doğalgaz çalışmalarına 2003;te başladığını ifade ederek, bu konudaki gelişmeler hakkında Meclis;e bilgi veren Dışişleri Bakanı Özgürgün, halen devam eden görüşmelerde de doğal kaynakları kullanma yetkisinin federal hükümete verildiğini, bu çerçevede Rumların adım attığı ilk dönemde KKTC;nin Birleşmiş Milletler;e gerekli şikayetleri yaparak, Kıbrıs Türk halkının meşru haklarının korunacağının bildirildiğini anlattı.

Yeni dönemde de BM;ye gerekli uyarıları yapmalarına karşın Rumların sondaj çalışmalarına başladığını ifade eden Özgürgün, gerek hükümet gerekse Dışişleri Banklığı olarak bu konuda gerekli girişimleri yaptıklarını vurguladı.

Kıta Sahanlığı Sınırlandırma Anlaşması;nın Meclis;te onaylanması gerektiğini ifade eden Özgürgün, gelişmelerle ilgili olarak her türlü katkıya hazır olduklarını söyledi.

-MUHALEFETİN TEPKİSİ-

Muhalefet milletvekilleri anlaşma öncesinde meclisin devredışı bırakıldığından şikayet etti.

Cumhuriyetçi Türk Partisi – CTP Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu Rumların attığı adımın yanlış olduğunu ifade ederek, "Rumlara geri adım attırmak için imzalanan anlaşmanın da barış ve çözüme hizmet etmeyeceğini" savundu.

TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı da "Bu Meclis by pass edilmiştir. Bu ülkenin karar merci burasıdır” dedi.

Meclis Başkan Vekili, CTP Milletvekili Mustafa Yektaoğlu da yeterince geç kalındığını, bundan sonra nasıl hareket edilmesi gerektiği üzerinde durulması gerektiğini söyledi.

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili Hasan Taçoy ise, Kıta Sahanlığı Anlaşması;nın artık bir noktaya geldiğini belirterek, atılan adımların Kıbrıs Türk halkının haklarının ve egemenliğinin korunması adına atıldığını vurguladı.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen