Çar. Haz 26th, 2024

Memurun 2012 yılı zam oranlarının belirleneceği toplu sözleşmenin kapsamı ve içeriği hala netleşmedi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile memur konfederasyonları genel başkanlarının yaptığı görüşmeler sonuçsuz kaldı. Görüşmelerin tıkanmasında ise, toplu sözleşme görüşmelerinde yapılan zam pazarlıklarında anlaşılamaması halinde başvuru


Memurların bir sonraki yıl için alacağı zam oranlarını belirlemek üzere daha önce toplu görüşme şeklinde gerçekleştirilen zam pazarlıkları, bu yıl toplu sözleşme olarak uygulanacak. Ancak toplu sözleşmenin nasıl ve ne şekilde yapılacağı ikincil mevzuatlar henüz hazırlanmadığı için gizemini koruyor. 1 Ekim’de Meclis’in açılmasıyla birlikte Meclis’e ilk sunulması planlanan yasa tasarıları arasında yer alması beklenen, toplu sözleşme uygulamasının Bakanlık

TARAFLAR GEÇEN HAFTA 2 KEZ BİRARAYA GELDİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile memurları temsilen memur konfederasyonlarının genel başkanları geçen hafta iki kez bir araya gelerek üzerinde uzlaşmaya varılamayan konuları tekrar ele aldı. Bu toplantıda da uzlaşma sağlanamazken bir sonraki toplantının 29 Eylül Perşembe günü gerçekleştirilmesine karar verildi. Bu toplantıda ele alınacak başlıklar ise şöyle: "Toplu sözleşmenin kapsamı; Toplu sözleşmede kamu çalışanlarının temsili; Toplu sözleşmeyi imzalama veya olabilecek uyuşmazlığı Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na götürme yetkisinin kullanımı; Toplu sözleşme görüşmelerinin tamamlanma süresi; Toplu sözleşme hükümlerinden faydalanacak kamu çalışanları ve dayanışma aidatı; Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nu yapısı."

HİZMET KOLU TOPLU SÖZLEŞMESİ KONUSUNDA UZLAŞMAYA VARILDI

Daha önce uzlaşıya varılamayan, hizmet kolu toplu sözleşmesi ve kurumsal toplu sözleşme yapılması konusunda geçen hafta yapılan toplantılarda uzlaşmaya varıldı. Toplu sözleşmede, hizmet kolu toplu sözleşmesi de olacak. 10 hizmet kolunda yetkili sendika, belediye ve il özel idare çalışanlarında ise yetkili sendika toplu sözleşme imzalayacak.

Yapılan görüşmelerde özel güvenlikçilerin sendikalı olmasının da yolu açıldı. Ayrıca, sendikaların kendi genel kurullarını yapması konusunda, işçi sendikaları ile memur sendikaları arasında bir eşitleme geldi. Sendikaların tüzüğünde belirtmek üzere maksimum 4 yıla kadar kendi genel kurullarını yapabilecekleri karara bağlandı.

UZLAŞMAZLIK KAMU GÖREVLİLERİ HAKEM KURULU’NUN YAPISININ BELİRLENEMEMESİNDEN KAYNAKLANIYOR

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun yapısı, 12 Eylül referandumunda getirilen değişiklikle, memurlar lehine yenilenerek değiştirildi. Bundan böyle Hakem Kurulu’nun vereceği karar bağlayıcı olacak. Daha önce Hakem Kurulu’nun da hep memurlar lehine kararlar verdiği dikkate alındığında Kurul’un yapısının önemi ortaya çıkıyor. Ancak, sürecin memurlar lehine işlemesi için Hakem Kurulu’nun üyelerinin tarafsız kişilerden oluşması önemli. Memur konfederasyonları Memur-Sen, Kamu-Sen ve KESK toplu sözleşme görüşmelerinde yapılan zam pazarlıklarında bir uzlaşmazlık çıkması halinde başvurulacak yer olan Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun bağımsız olmasını istiyor. Konfederasyonlar, çoğunluğunu hükümetin seçtiği ve atadığı bir kuruldan bağımsız bir karar çıkmasının imkansız olduğu görüşünü dile getiriyor.

Bu nedenle konfederasyonlar Hakem Kurulu’nda memurların 4, kamu kurumlarının 4, tarafsızların ise 3 kişiyle temsil edilerek bağımsız bir yapının oluşturulmasını istiyor. Hükümet ise böylesine bir yapının kurulmasına yanaşmıyor. Bu nedenle Bakanlık ile memur konfederasyonları arasında uzlaşmanın bir süre daha sağlanması zor görünüyor. ve memur konfederasyonları arasında uzlaşma sağlanamadığı için gecikmesi gündeme gelebilir.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen