Yumurtaya alerjiniz varsa grip aşısı yaptırmayın.
Yağmurlar ve soğuyan havayla birlikte üst solunum yolu enfeksiyonları hepimizi birer birer yoklamaya; bazılarımızı ise yorgan döşek yatırmaya başladı bile. Ancak alınacak küçük tedbirlerle kış hastalıklarından korunmak mümkün. Bu tedbirlerden en yaygını ve kestirme yolu grip aşısı olarak bilinse de, aşı hakkında bilinmesi gereken birkaç önemli nokta bu soğuk havaları aşısız, doğal korunma yöntemleriyle geçirmemizi gerektirebilir…
Grip aşısı, soğuyan havalarla birlikte yayılan virüslerden korunmanın en etkili yolu. Eğer grip aşısına ihtiyaç duyduğunuzu düşünüyorsanız doktorunuza ya da bir sağlık kuruluşuna başvurmadan önce aşı hakkında bilinmesi gereken birkaç ufak ayrıntıyı göz ardı etmemeniz gerekiyor; aksi halde virüslerden korunayım derken daha ciddi sorunlar yaşayabilirsiniz. Bunlardan en önemlisi tavuk yumurtasına alerjisi olan kişilerin, grip aşısı yaptırmaması gerektiği. Nedeniyse basit: aşı tavuk yumurtasından yapılıyor…
Griple birlikte başlayarak devam eden kış hastalıklarını ve bu hastalıklardan korunmak için yapılması gerekenleri Hisar Intercontinental Hospital Göğüs Hastalıkları Bölümü Uzmanı Dr. Orhan Dalkılıç’la konuştuk.
Basit soğuk algınlığı ve nezle, sinüzitler, bademcik enfeksiyonları, bronşit, zatürrenin sonbaharda en çok görülen solunum yolu enfeksiyonlarının başında geldiğini belirten Dalkılıç; ‘Hastalandığınızda lütfen vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurun. Muayene ve tetkik sonuçlarınıza göre doktorunuz gerekli tedaviyi planlayıp uygulayacaktır. Hastalığınızın içeriğini bilmeden ilaç kullanmaya başlamayın. En küçük hastalıkta bile hemen antibiyotiğe yönelme gibi halk arasında yanlış bir inanç bulunuyor. Antibiyotikler kesinlikle ateş olmadan alınmamalı ve tetkikler sonucunda doktorunuzun önerisiyle ve onun kontrolünde kullanılmalıdır.’ açıklamasında bulundu. Sağlıkta ana amacın hastalanmamak olduğunun altını çizen Dalkılıç’tan hastalıklardan korunmak için püf noktalarını öğrendik.
• Kronik hastalığınız varsa her yıl Eylül ve Ekim aylarında grip; 5 yılda bir de zatürre aşısı yaptırın.
• Tavuk yumurtasına alerjiniz varsa, aşı yaptırmayın
• Havaların soğumasıyla birlikte giyim kuşamınıza dikkat edin. Mutlaka atlet giyin.
• Kapalı ve havasız ortamlarda uzun süre kalmayın ve bulunduğunuz ortamı sık sık havalandırın.
• Öksürürken, aksırırken ağız ve burnunuzu kağıt mendil ile kapatın.
• Bulaşıcı hastalığı olanlarla temas etmeyin; zorunluysanız 3 günden fazla aynı odada kalmayın.
• Başta C vitamini olmak üzere bağışıklık sistemini güçlendirici gıda takviyeleri ve ek vitaminler alın.
• Uykusuz kalmayın.
• Bol sıvı tüketin.
• Ateşiniz yükselirse mutlaka doktora başvurun.