BM yayınladığı raporda, HIV/AIDS’i önleme ve tedavi çabalarının olumlu sonuçlar verdiğini açıkladı.
Birleşmiş Milletler AIDS’le Mücadele Programı (UNAIDS) yayınladığı raporda, HIV/AIDS’i önleme ve tedavi çabalarının olumlu sonuçlar verdiğini açıkladı.
BM Enformasyon Merkezi’nin bildirdiğine göre, Küresel AIDS Salgını Raporu 2011 (The Report on the Global AIDS Epidemic 2011) başlıklı rapor, HIV enfeksiyonu ve HIV’e bağlı ölüm oranlarında önemli ölçüde azalma, tedaviye ulaşabilen kişi sayısında ise artış olduğunu ortaya koydu.
Raporda, özellikle Sahra altı Afrika ülkelerindeki gençlerin cinsel davranışlarındaki değişiklikler sayesinde 2010 yılında yeni enfeksiyon sayısının 2,7 milyona gerilediğine dikkat çekildi.
Bu rakamın yeni enfeksiyon sayısında en çok artışın yaşandığı 1997 yılından bu yana en düşük yeni enfeksiyon rakamı olduğu belirtildi.
Rapora göre, Sahra altı ülkelerinden Botsvana, Burkina Faso, Etiyopya, Gana, Kenya, Malavi, Namibya, Nijerya, Tanzanya, Togo ve Zimbabve‘de 15-24 yaş arasındaki kişilerde HIV görülme oranı önemli ölçüde düştü.
BM basın merkezine açıklamalarda bulunan UNAIDS Genel Müdür Yardımcısı Paul De Lay, prezervatif kullanımı, daha az sayıda cinsel eşe sahip olma ve gençlerin cinsel olarak aktif olmak için daha uzun süre beklemeleri gibi davranış değişikliklerinin Afrika’da ilerleme kaydedilmesini sağladığını söyledi. Ancak Sahra altı Afrikasında bölge nüfusunun yüzde 68’i halen HIV’li olarak yaşıyor.
Raporda, dünya genelinde yaklaşık 34 milyon kişinin HIV’li olarak yaşadığının tahmin edildiği belirtilirken, düşük ve orta gelirli ülkelerde 6,6 milyon kişinin virüsün çoğalmasını yavaşlatan ve kandaki düzeyini düşüren "antiretroviral" tedaviye ulaşımının olduğu ve bu durumun AIDS’in neden olduğu ölümlerin sayısını azalttığı belirtildi.
Rapor ayrıca, düşük ve orta gelirli ülkelerde 1995 yılından bu yana antiretroviral tedavi sayesinde toplam 2,5 milyon muhtemel ölümün engellendiğini, önlenen ölümlerinin sayısının sadece 2010 yılında 700 bin olduğunu bildirdi.
De Lay, küresel ekonomik krize bağlı olarak UNAIDS bütçesinin yüzde 10 oranında düşmesine karşın son yıllarda HIV/AIDS konusunda ilerleme kaydedilmesinin dikkate değer olduğunu vurguladı.
De Lay, "Bu raporun odaklandığı konulardan biri ülkelerin ellerindeki parayı daha çok etki sağlamak için daha akıllıca nasıl kullanabilecekleri" diye konuşurken sadece uluslararası bağışçılar değil, yüksek HIV oranları olan ülkelerdeki vakıflar ve kuruluşların yardım miktarlarının azalmasıyla ilgili endişesini dile getirdi.
Bunlara ek olarak UNAIDS raporunda verilerin adım adım ilerleme göstermesine rağmen üye devletlerin Haziran ayında HIV/AIDS konusuna yayınlanan deklarasyonun 2015 hedeflerine ulaşmak ve UNAIDS’in "sıfır yeni HIV vakası, sıfır ayrımcılık ve sıfır AIDS"e bağlı ölüm vizyonuna destek olmak için bazı değişimlere ihtiyaç olduğu vurgulandı.