Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), kamu kurumu iskontoları ve fiyat düşüşleri nedeniyle bir süredir bazı ilaçlarda yaşanan sorunun çözümü için yeni düzenlemelere gitti.
125 ilaca 17 Kasım’da getirilen son kamu kurumu iskontosunda eskiye dönülmesine karar verilirken, 100 ilaçla ilgili de yeni fiyat düzenlemesi yapılması için Sağlık Bakanlığına bildirimde bulunuldu. Kurum, hem kamu kurumu iskontosunda düzenleme yapılan hem de fiyatı düşürülen 140 dolayındaki ilaçla ilgili de bu uygulamalardan sadece birinin yürürlüğe sokulmasını kararlaştırdı.
SGK Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Prof. Dr. Murat Karaşen, yaptığı açıklamada, fiyat düşüşleri ve kamu kurumu iskontosunun azaltılmasından kaynaklanan ilaçtaki sorunun çözülmesi için yeni düzenlemelere gidildiğini bildirdi.
Sağlık Uygulama Tebliğinde yapılan değişiklikle aralarında hayati öneme sahip kanser, kalp, böbrek, organ nakli ve solunum ilaçları ile insülinin de bulunduğu 125 dolayındaki ürünün kamu kurumu iskontosunda eskiye dönüldüğünü belirten Karaşen, uygulamanın bugünden itibaren yürürlüğe gireceğini söyledi.
Karaşen, şunları belirtti:
“Yaptığımız çalışmada, hayati öneme sahip kanser, şeker, kalp ve solunumla ilgili 125 ilacın temininde sıkıntı yaşandığını tespit ettik. Hastalarımızın mağdur olmaması için temininde zorluk çekilen, kritik öneme sahip, yani sağlık açısından önemli olduğunu düşündüğümüz bu ilaçlarla ilgili getirilen kamu kurum iskontosunda eskiye dönülmesine karar verdik. Bunlar aynı zamanda muadili olmayan ve piyasada bulunmadığı takdirde hastaların çok ciddi anlamda mağdur olabileceğini düşündüğümüz ilaçlar. Firmaların yeni fiyattan dolayı bu ilaçları piyasada bulunduramadıklarına dair bize müracaatları vardı. Bunların piyasada bulunmaması bizim için kabul edilemez bir durumdu. Aksi takdirde hastalarımız mağduriyet yaşayabilirdi. Bu nedenle yapılan son kamu kurumu iskontosunu kaldırdık.”
Son ilaç fiyat kararnamesiyle fiyatları düşen 100 ilaçla ilgili de Sağlık Bakanlığına bildirimde bulunduklarını anlatan Karaşen, “Bu ilaçlarla ilgili, iskontodan etkilenmediği halde piyasada bulunmama riski ortaya çıkmıştı. Bizim bunların fiyatını yükseltme yetkimiz olmadığı için durumu Sağlık Bakanlığına bildirdik. Bakanlık değerlendirme yapıp bunların içinden yine kritik olduğunu düşündüğümüz ilaçların fiyatlarını yükseltebilecek” diye konuştu.
Karaşen, hem kamu kurumu iskontosunda düzenleme yapılan hem de fiyatı düşürülen 140 dolayındaki ilaçla ilgili de bu uygulamalardan sadece birinin yürürlüğe sokulmasının kararlaştırıldığını belirterek, “Böylece hastaların sağlığı açısından çok kritik öneme sahip, piyasada mutlaka bulunması gerekli 250-300 civarındaki ilaçla ilgili yeni tedbirler getirmiş olduk” bilgisini aktardı.
Bu düzenlemelerin, yaptıkları ilk değerlendirmeler ışığında hayata geçirildiğini, ilerleyen günlerde benzer sorunların ortaya çıkması halinde başka ilaçlar için de yeni uygulamalara gidebileceklerini bildiren Karaşen, şunları kaydetti:
“Bu sayı 350-400’ü bulabilir ama bundan da yukarı çıkmaz diye düşünüyoruz. Bu ilaçlar muadili bulunmayan, piyasada yerine ikame edilebilecek bir ilaç olmayan, yokluğu sağlık açısından hastanın mağduriyetine sebebiyet verecek ilaçlar. Bu vesileyle hastaların sağlığını olumsuz etkileyecek, mağduriyetine sebebiyet verecek bir sıkıntı olmasını engelledik.”
ECZANELERİN STOK ZARARLARI KARŞILANACAK
Öte yandan, Sağlık Uygulama Tebliğinde yapılan değişiklikle, eczanelerin kamu kurum iskontolarından kaynaklanan stok zararlarının da karşılanması öngörüldü.
Değişiklikle kamu kurum iskontolarında yapılan ilave iskonto uygulamaları nedeniyle eczane stoklarında meydana gelebilecek stok zararları firmalar tarafından ecza depolarına, depolar tarafından da eczanelere ödenecek.
Bu kapsamda yapılacak işlemlerde, eczacılar tarafından İlaç Takip Sistemine yapılan bildirimler esas alınacak.
ZARARLARIN NE ZAMAN ÖDENECEĞİ BELLİ DEĞİL
İlaçta yaşanan sıkıntının aşılması için yapılan düzenlemeleri değerlendiren Tüm Eczacı işverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, yaklaşık bir aydır yaşanan sorunun çözümünden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Hastaların sorun yaşamaması için eczacılar olarak ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini ifade eden Saydan, “Bir hastanın ilaç bulamaması hayatına mal olabileceği için eczacılar olarak gereken fedakarlığı gösterdik. Umarız bundan sonra benzer sorunlar yaşanmaz. Ancak eczanelerin stok zararlarının karşılanması için bir süre öngörülmemiş. Bu sorunumuzun kısa sürede çözümleneceğini umut ediyoruz” diye konuştu.