Çar. Mar 27th, 2024

Eski Başbakan Mesut Yılmaz’ın, Birgün gazetesinde yayımlanan Yunanistan ile ilgili sözleri Atina’da tepkilere yol açtı.


Eski Başbakanlardan Mesut Yılmaz’ın “Yunanistan’da orman yakmak devlet sırrıydı” manşetiyle yayımlanan demeci, Yunanistan’da sert tepkiye neden oldu. Yunan politikacılar Türkiye’den orman kundaklamaları sebebiyle oluşan zararı ödemesini isteyerek AB’yi göreve davet etti. Yunan Dışişleri’de “ciddi bir olay” diye nitelendirdiği açıklamalarla ilgili “Türk yetkililerden açıklama bekliyoruz” dedi.
Mesut Yılmaz’ın Birgün gazetesinde cuma günü yayımlanan “Yunanistan’da orman yakmak devlet sırrıydı” demecinde, eski Başbakanlardan Tansu Çiller’in “Yunanistan’a orman yangını misillemesi yapılması için örtülü ödenekten kaynak ayırdığına” ilişkin iddiası Yunanistan’daki sağ partilerin sert tepkisine neden oldu. Devlet televizyonu ERT başta olmak üzere Yunan medyası, Yılmaz’ın açıklamasına Yunan siyasilerin verdikleri tepkilere geniş yer verdi. Habertürk’ün haberine göre Yunan hükümetinin büyük ortaklarından muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi’nin Dış Politika Sorumlusu Panos Panayotopulos, Erdoğan hükümetinden zararı tazmin etmesini istedi. Panayotopulos, “Yılmaz’ın istihbarat teşkilatının eylemleri çerçevesinde derin devletin Yunanistan ormanlarını yaktığına ilişkin itirafı, Türk-Yunan ilişkilerine derin bir gölge düşürdü. Erdoğan hükümeti, bu karanlık noktalara ilişkin Yunanistan’a derinlemesine bilgi vermek ve Yunanistan’ın maruz kaldığı büyük zararı karşılamak zorundadır” dedi.

‘Avrupa Birliği konuyu incelesin’
Avrupa Birliği’nin de konuyla ilgilenmesini isteyen Panayotopulos, Türkiye’nin bu tip “kirli eylemlerin” planlamasına son verildiğine ilişkin kamuoyuna bilgi vermesi gerektiğini savundu. Hükümetin küçük ortağı aşırı sağcı LAOS Partisi de, o dönemde Yeni Demokrasi milletvekili olan LAOS lideri Yorgos Karacaferis’in Türk ajanların Yunan ormanlarını kundakladıklarını ilişkin görüş belirttiğini hatırlattı. LAOS, şimdi Yılmaz tarafından bu cinayet eylemlerinin kabul edildiğini vurguladı. Eski dışişleri bakanı ve Demokratik İttifak Partisi Genel Başkanı Dora Bakoyanni de Yılmaz tarafından Çiller’in başbakanlığı döneminde Doğu Ege’deki ormanların kundaklanması için özel fon ayrıldığı itirafında bulunulduğunu söyledi.
Bunun çok önemli siyasi bir sorun olduğunu belirten Bakoyanni, Yunan hükümetinin bu konuyu araştırmasını önerdi. Bakoyanni, o dönemde adalarda yanan arazilerin Yunanistan’ın diğer bölgelerine göre yüzde bin 200 daha fazla olduğuna dikkat çekti.

Tazminat önerisi
Bakoyanni, Yunanistan’ın hakkını araması için 3 aşamalı bir teklifte bulundu:
1) Dışişleri Bakanlığı kanalıyla AB ve uluslararası platformlarda Türkiye suçlanmalı,
2) Yeniden ağaçlandırma çalışmaları ve genel ekonomik etkileri sebebiyle Türkiye’den tazminat talep edilmeli,
3) Çevre Bakanlığı, adaların yeniden ağaçlandırılması çalışmalarını en kısa sürede tamamlamalı.

‘Yunanistan’da orman yakmak devlet sırrıydı’
Mesut Yılmaz, Birgün gazetesinden Enver Aysever’e verdiği demecinde eski ortağı Tansu Çiller’i zora sokacak açıklamalar yapmıştı:
– Susurluk raporu yeterli değildir. Yargı gereğini yapmadı. Bu rapor bir ipucudur. Mucizevi değildir. Savcılığa yolladım.
– Devlet sırrı dışındaki tüm bilgiler raporda var. Devlet sırrı olanlar Azerbaycan’da darbe girişimi, Yunanistan’a orman misillemesi gibi konular. Faili meçhuller için engel yok..
Aysever’in ‘örtülü’ ödeneğe ilişkin sorusuna ise Yılmaz şu yanıtı verdi: “Tüm başbakanlar görev süreleri bittiğinde bu fondaki paranın nasıl ve nerede kullanıldığını yeni gelen başbakana iletir.
Bir tek Tansu Hanım, dönemine yönelik bilgiyi paylaşmadı. Bu konunun üstüne giderseniz koalisyonu bitiririm, dedi. Ben de bitsin, dedim. Bu son oldu.”

‘Yılmaz’ın sözleri ciddi, araştırın’
Yunan Dışişleri Bakanlığı da yaptığı açıklamada “olay ciddi” dedi. Yunan Dışişleri Sözcüsü Grigoris Delavekuras açıklamasında “Türk basınında yer alan ve Mesut Yılmaz’a atfedilen bilgiler ciddidir ve araştırılması gerekiyor. Yunan tarafı, Türk yetkili makamlarından bilgilendirilmeyi bekliyor” ifadesini kullandı.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen