Sakarya’da kamu hizmetleri engellenen orta hasarlı binalarda yaşayan üniversite öğrencilerinin, yeni tercihleri deprem sonrası inşa edilen Yenikent…
Van’da yaşanan depremin ardından Sakarya Valiliği, il genelindeki bin 300 orta hasarlı konutun tahliyesi amacıyla bu binalarda kamu hizmetlerinin engellenmesi uygulaması başlatıldı. Bu çerçevede, Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) ve Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş (SEDAŞ) ekipleri, güçlendirilmediği belirlenen konutların elektrik ve suyunu kesti.
Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve Sakarya Üniversitesi de (SAÜ) ucuz olduğu için şehir merkezindeki orta hasarlı konutları tercih eden üniversite öğrencilerinin, bu binalardan tahliye edilmesi bir çalışma başlattı. Üniversite bu noktada öğrencilerini bilgilendirirken, belediye de maddi imkansızlıklar içindeki öğrencilerin, evlerini taşımasına yardımcı oluyor.
Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, öğrencilere orta hasarlı konutları tahliye etmeleri çağrısını yineleyerek, öğrencilerin deprem yönetmeliğine göre yapılan Yenikent’e taşınmaları önerisinde bulundu.
Toçoğlu, SAÜ yönetiminin de belediyeye destek verdiğini, yeni yerleşim bölgesi olan Yenikent’te çok sayıda boş bina bulunduğunu ifade ederek, ”Bazı üniversiteli arkadaşlarımız taşınmaya başlamış. Kendi can güvenlikleri açısından da öyle olması gerekiyor. Öğrenci arkadaşlarımızın tehlikeli yerlerde kalmalarını istemeyiz. Yenikent, deprem yönetmeliğine uygun yapıldı. Üniversiteli arkadaşlarımız burada güvenle ev kiralayabilir” diye konuştu.
YENİKENT’TEN ESENTEPE YERLEŞKESİNE TEK OTOBÜSLE GİDİLİYOR
Yenikent bölgesinin şehir merkezine uzak olduğunu belirten Toçoğlu, öğrencilerin Esentepe yerleşkesine tek otobüsle ulaşabilmesi için yeni seferler koyduklarını hatırlattı.
Yeni başlatılan uygulamayla öğrencilerin tek otobüsle üniversiteye ulaşabildiklerini ifade eden Toçoğlu, ”Allah korusun, burası deprem bölgesi. Geçen gün İzmir sarsıldı. En ufak bir sarsıntı büyük facialara yol açabilir. Bu üniversiteli arkadaşlarımız, bir an evvel bu çağrımıza destek versinler ve orta hasarlı binaları boşaltsınlar” dedi.
Orta hasarlı konut sorununun ortadan kaldırması konusunda kararlı olduklarını kaydeden Toçoğlu, ”Bundan sonraki süreç de hızlı bir şekilde işleyecek. Öncelikli olarak, tespit edilen bütün orta hasarlı binaların kamu hizmeti alması engellenecek. Hiç biri elektrik, su ve doğalgaz hizmeti alamayacak. Bu binaların boşaltılmasının ardından da yıkım süreciyle ilgili çalışmamız sona erecek” diye konuştu.
DEPREMDEN SONRA SAĞLAM ZEMİNLERDE YAPILMIŞ EVLERDE RİSK YOK
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas ise öğrencilere daha önce de orta hasarlı binalarda barınmamaları çağrısında bulunduklarını söyledi.
Elmas, öğrencilerin yaşadıkları binanın depreme dayanıklılığı konusunda bilgi edinmeleri gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:
”Öğrencilerimiz yaşadıkları binanın 1999 yılındaki depremden önce mi, sonra mı yapıldığını araştırsın. Öğrencilerimizin sağlam olan yerleri tercih etmeleri gerekir. Depremden sonra sağlam zeminlerde yapılmış evlerde risk yok. Öğrencilerimizin bu tür güvenli binaları tercih etmesi doğru olur.”
YENİKENT’TE ÇOK SAYIDA BOŞ DAİRE VAR
Adapazarı Emlakçılar Odası Başkanı Selçuk Başak ise depremin ardından inşa edilen Yenikent bölgesinde çok sayıda boş daire bulunduğunu söyledi.
Yenikent’teki yapı stokunun talebi karşılayacak seviyede olduğuna işaret eden Başak, şunları kaydetti:
”Gitmek isteyen zaten gidiyor oraya. Ancak yeni projeler de çarşı merkezinde yapılıyor. Bunun için insanlar merkezden uzaklaşmak istemiyor. Yenikent bölgesinde daire fiyatları ucuz. Kiralar 250 liradan başlıyor. 600 liraya kadar da daire bulunabilir. Orta hasarlı konusunun gündeme gelmesinden sonra o bölgede kiralar da yükselmedi. Zaten çok sayıda boş daire var ama hala giden yok.”