Çar. Eki 30th, 2024

The Times, Fransa hükümetinin, resmi bir metinde Cezayir’in bağımsızlığı sırasındaki şiddet olaylarını sansürlediğini açıkladı. Gazete, ‘Fransa, kanlı sömürgecilik geçmişini saklamaya çalışmakla suçlanıyor’ diye yazdı


Fransa Senatosu’nun, 1915 olaylarını inkarı suç sayan yasa teklifini kabul etmesi Paris-Ankara hattında tansiyonu yükseltirken, İngiliz The Times gazetesi Fransız hükümetinin Cezayir savaşıyla ilgili saygın bir tarihçi tarafından kaleme alınan yazıyı sansürlemekle suçlandığını açıkladı. Habere göre, Fransız hükümeti Toulouse Üniversitesi’nden tarihçi Profesör Guy Perville’den Cezayir savaşıyla ilgili bir yazı kaleme almasını istedi. Perville resmi yıllığa girecek yazısında düşmanlığı sona erdirmeye yönelik bir anlaşmayla başlayan bağımsızlaşma sürecinin nasıl cinayet, adam kaçırma ve terör saldırılarıyla son bulduğuna ilişkin bir değerlendirme yazdı. Ancak Kültür Bakanlığı talimatıyla yazı sansürlendi.

GERÇEKLE YÜZLEŞİN

Perville, makalesinin zafer yazısına dönüştürüldüğünü belirtirken, 40 yıllık kariyerinde ilk kez sansüre uğradığını vurguladı. The Times ‘Fransa, kanlı sömürgecilik geçmişini saklamaya çalışmakla suçlanıyor’ diye yazdı. Hükümeti eleştirelerin, ‘Fransa eski sömürgeleriyle ilişkilerini iyileştirmek istiyorsa gerçekle yüzleşmesi gerekir’ dedikleri belirtildi. Sansür krizinin Fransa ile Cezayir arasında, Cezayir‘in bağımsızlığının 50’nci yıldönümü nedeniyle yaşanan gerginliği artırdığına dikkat çekti. Edebiyat eleştirmeni Pierre Assouline, Kültür Bakanlığı’nı ‘bayağılıkla’ suçlarken, Fransa Ulusal Arşiv Dairesi Başkanı Herve Lemoine, metni sansürlemek zorunda kaldığını çünkü Cezayir savaşının tamamen tarafsız bir gözle bakılamayacak kadar hassas bir mesele olmaya devam ettiğini söyledi.

Türkiye’nin dostları itiraz için sıkı çalışıyor

FRANSA Senatosu’nda kabul edilen 1915 olaylarını inkar yasa teklifine itiraz etmek için Anayasa Konseyi’ne gidilmesi konusunda parlamenterler tarafından önceki gün başlatılan girişim güçleniyor.
Senatoda toplam 16 sandalyeye sahip radikal ‘Avrupa Sosyal ve Demokrasi Birliği Grubu” (RDSE), yasaya itiraz için konseye gidilmesi sürecine tam destek vereceğini açıkladı. Senatodaki oylamada, ‘hayır” oyu veren gruptan yapılan açıklamada, ‘anayasanın 34. maddesine aykırı olduğu” gerekçesiyle, Anayasa Konseyi’ne gitmek için başlatılan sürece destek verileceği bildirildi.

Sayıları hızla artıyor

İktidar Partisi Halk Hareketi Birliği (UMP) milletvekilleri Jacques Myard ve Michel Diefenbacher’ın ardından yine iktidar partisi milletvekilleri Eric Straumann ve Jean-Philippe Maurer, girişime destek verdiklerini bildirmişti. Meclis üyeleri dışında, Senato’da da iktidar ve ana muhalefetteki Sosyalist Partiye üye bir grup senatör, yasaya karşı çıkmak ve anayasa mahkemesine gitmek için başlatılan imza sürecine destek vermeye hazırlanıyor. Senatodaki, komünist, çevreci gruplardan bazı senatörlerin de katılımıyla gerekli 60 parlamenter sayısına gelecek günlerde ulaşılması bekleniyor. Fransız Anayasası’na göre, 60 milletvekili veya senatör Parlamento’da kabul edilen yasayı, bir ay içinde Anayasa Mahkemesi’ne götürme hakkına sahip. Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, 15 gün içinde yasa teklifini imzalayacağını açıklamıştı.

Cumhurbaşkanı Sarkozy’ye sitem etti

Yasa teklifinin kabülü sonrasında Sarkozy ile görüşen ilk Türk olan Fransa İslam Konseyi Başkan Yardımcısı Haydar Demiryürek, Türk kökenli Fransızların sitemini iletti. ‘Sarkozy’ye bu yasanın anayasa ve ifade özgürlüğüne aykırı olduğu söyledim” diyen Demiryürek, ‘Türk kökenli Fransızların bu yasayı eşit bulmadıkları, ayırımcı buldukları yolundaki şikayetleri de ilettiğini”söyledi.
Sarkozy’nin kendisini dikkatle dinlediğini kaydeden Demiryürek, Cumhurbaşkanının, bu konuyu ayrıntılı bir şekilde görüşmek ve Türklerin görüşlerini dinlemek üzerece randevu vereceği sözünü verdiğini ifade etti. Demiryürek’in adı bir dönem Fransa İslam Konseyi Baykanlığı için geçmişti.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen