Sal. Kas 5th, 2024

Stephen Baker, notebook’ların 2000’li yılların ortalarında masaüstü PC’lerden önemli bir pay çaldığını, ancak son zamanlarda masaüstü PC satışlarının sabitlendiğini söylüyor.


Masaüstü PC’lerin sonu yavaş yavaş geliyor. Araştırma firması NPD Group’a göre bugün ABD’deki PC satışarının yüzde 80’lerini notebook’lar, yüzde 20’sini ise masaüstü PC’ler oluşturuyor.

Firmanın üst düzey yöneticilerinden Stephen Baker, notebook’ların 2000’li yılların ortalarında masaüstü PC’lerden önemli bir pay çaldığını, ancak son zamanlarda masaüstü PC satışlarının sabitlendiğini söylüyor. Yine de analistlere ve hatta teknoloji firmalarının üst düzey yöneticilerine göre masaüstü PC’ler tarihe karıştılar bile. Bu yazımızda ise masaüstü PC’leri ortadan kaldırmaya çalışan geçmişin, bugünün ve geleceğin 10 tehdidi ele alacağız.

1. Laptop’lar: Bir rapora göre 2008 tatil sezonunda hiçbir masaüstü PC, Amazon.com’un en çok satılan PC ve PC donanımı listelerine giremedi. Bunun yanı sıra 7 laptop, listeye girmeyi başarmıştı. Routers’a göre bu, masaüstü PC’lerin düşüşünün başka bir işaretiydi.

2. Tabletler: Teknoloji sitesi Neowin.net’e göre iPad, "masaüstü PC’ler için gelmiş geçmiş en büyük tehdit" idi. iPad’in uzun pil ömrü ve kullanım kolaylığı da masaüstü PC’leri geriye iten önemli nedenlerdendi.

3. Akıllı cepler: Teknoloji yöneticisi Nigel Clifford, 5 sene önce masaüstü PC’lerin 5 sene içinde ömrünün tükeneceğini tahmin etmişti. Masaüstü PC’ler hala mevcut olsa da bugün eskisi kadar güçlü değiller.

4. Oyunlar: Benchmark Reviews yöneticisi Olin Coles’a göre kullanıcılar notebook’ları ve mobil cihazları tercih ettikçe, PC’nin tek tutunacağı platform olarak oyunlar kalacak. Ancak Coles’a göre konsol oyunlarının popülaritesi arttıkça ve oyunlar ilk olarak konsollar için tasarlandığından, PC’ler bir kenara atılabilir.

5. İnternet ve bulut: Steve Jobs, 1996’da Wired’a yaptığı bir açıklamada "Masaüstü bilgisayar endüstrisi öldü." demiş, geleceğin web’de olduğunu söylemişti. Jobs’un bu sözleri, 1990’ların sonlarında web’in ve web uygulamalarına ne denli önem verildiğinin bir işaretiydi.

6. Ağ bilgisayarları: 1996’da Sun Microsystems tarafından piyasaya sürülen JavaStation’ın tek amacı, kullanıcıyı internete bağlamaktı. Cihazların herhangi bir sabit diski, CD-ROM’u ve slot’u bulunmuyordu. Oracle da ortaya çıkardığı ağ bilgisayarının masaüstü PC’lerin sonunu getireceğini düşünüyordu.

7. 2008-2009 durgunluğu: İngiliz teknoloji sitesi The Inquirer’a göre 2008-2009’daki durgunluk sırasında PC satışları ciddi derecede düştü.

8. Zero Client: 2008’de ortaya çıkan Zero Client, bir fare, klavye, monitör ve harici bir USB sürücüsünden oluşuyordu. Cihaz, masaüstü PC’lerin yerini alamasa da ondan başarı umanlar hala var.

9. Chromebook’lar: TheMotleyFool’dan Tim Beyers’e göre Chromebook’lar, 10 yıl içinde Windows ve PC’leri öldürecekler. Beyres, sosyal ağ ve video akışlarının yardımıyla tarayıcı ve bulut tabanlı bilgisayarların geleceğin bilgisayarları olacağını söylüyor.

10. Desktop PC’ler: PCWorld’den Nate Ralph’a göre desktop PC’ler (monitörünüz ile masanız arasında duran PC’ler) öldüler. Masaüstü PC’lerin ise Intel Ivy Bridge ve AMD Plidriver çiplerinin de yardımıyla hepsi-bir-arada PC’lere dönüşeceği düşünülüyor.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen