Türkiye 2 bin 500 kilometre menzilli füze için gün sayıyor…
Adı, Hassas Güdümlü Stand of Mühimmat; kısaca SOM…
Türk Hava Kuvvetleri’nin ihtiyaçları doğrultusunda, uçakların düşman hava savunma sistemlerinin etkili menziline girmeden, tanımlanan hedefi büyük bir doğrulukla vurması için üretildi.
Halihazırda 3 farklı versiyon olarak geliştirilen füze sistemi, şu an için 180 kilometrenin üzerinde bir menzile sahip.
Milli Seyir füzesi SOM, ilk kez geçen yıl İzmir‘de yapılan Türkiye Hava Gösterileri sırasında, Ceylan Filo’ya bağlı bir F-16 savaş uçağı üzerinde kamuoyuna tanıtılmıştı.
TÜBİTAK-SAGE’den Gökmen Mahmutyazıcıoğlu SOM füzesiyle ilgili şunları söyledi:
"Dünyada bunun benzeri füzeler var, Almanların Taurus füzesi var, Avrupa ortak yapımı Storm Shadow füzesi var, Amerikalıların Slam-Er denen füzeleri var yalnız bizim füzemiz onalara göre teknolojik olarak üst seviyede, onlarda bulunmayan birtakım özellikler de bizim füzemizde var".
6 yıldır bu alanda çalışmalarını sürdüren TÜBİTAK Savunma Sanayi Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü SAGE, şu anda füzenin menzilini 300 kilometreye çıkarmış durumda.
"Teknoloji olarak TOMAHAWK’la aynı, sadece menzil şu an için üzerinde çalıştığımız bu modelin menzili biraz daha kısa ama konsept olarak TOMAHAWK’la aynı aileye giriyor diyebilirim."
Ancak füzenin menzili için beklenti büyük.
Başbakan Erdoğan da Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu’nda menzilin 2 bin 500 kilometreye çıkarılmasını istemişti.
SAGE, bu yıl içinde 500 kilometre testlerine başlayacak; menzil önce bin 500 kilometreye, 2014’te ise 2 bin 500 kilometreye çıkarılacak.
Füze, düşman radarları tarafından tespit edilmesini zorlaştıran bir gövde yapısına sahip.
Kendisine tanımlanan yol noktalarını düşük irtifalarda izleyip, düşman hava savunma unsurlarından kaçarak hedefine ilerleyebiliyor.
Füzeye Aletsel Navigasyon ve Küresel Konumlama sistemine ek olarak, Yeryüzü Referanslı Navigasyon Sistemi de eklendi.
Böylece Küresel Konumlama Sisteminin kesilmesi veya karıştırılması durumunda bile füze, bilgisayarına önceden yüklenen yeryüzü şekillerini izleyip rota düzeltmesi yapabiliyor ve hedefe yüksek hassasiyetle yaklaşıyor.