Çar. Nis 24th, 2024

Tarım arazileriyle ilgili tasarı kabul edildi

TBMM Genel Kurulu’nda, Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu ve Türk Medeni Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı kabul edildi.

TBMM

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, AK Parti Hükümetleri döneminde 4 milyon hektar alanda toplulaştırmanın tamamlandığını, toplulaştırılan alanın yıl sonu itibariyle 6-6.5 milyon hektar alana ulaşacağını kaydetti.

Eker, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen, tarım arazilerinin toplulaştırılmasını öngören Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu ve Türk Medeni Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

AK Parti Hükümetleri döneminde 4 milyon hektar alanda toplulaştırmanın tamamlandığını, şu anda da 2-2.5 milyon hektar alanda toplulaştırma çalışmalarının sürdüğünü belirten Eker, toplulaştırılan alanın yıl sonu itibariyle 6-6.5 milyon hektar alana ulaşacağını söyledi. Eker, 1961-2002 yılları arasında ise ülkede sadece 450 bin hektar arazinin toplulaştırıldığını kaydetti.

Eker, toplulaştırmayı gönüllülük esasına göre yaptıklarını, cebri zorlama ile yapmadıklarını belirtti.

Toplulaştırmayı öncelikle GAP, DAP, KOP gibi bölgelerde yaptıklarını ifade eden Eker, desteklemeleri bölgeye göre değil, ürüne göre yaptıklarını, hangi ürün stratejik olarak çok ihtiyaç varsa ve hangi ürün vazgeçilmez ise o ürünü desteklediklerini kaydetti.

Mehdi Eker, açığın olduğu ürün olan yağlı tohuma prim verdiklerini ifade ederek, “Ayçiçeği 24 kuruştu, 30 kuruşa çıkardık. 2014 yılı mayıs-haziran aylarında ödeyeceğimiz para ayçiçeği için 30 kuruş üzerinden olacak” dedi.

“2013 yılında yüzde 98 oranında alınan krediler geriye dönmüş”

2014 yılı Mart ay sonu itibariyle kredi bakiyesinin 25 milyar 685 milyon TL olduğunu ifade eden Eker, “Benim söylediğim rakamların içerisinde özel bankaların tarım kredileri yok. Sadece Ziraat Bankası ile Tarım Kredi Kooperatifleri’nin kredilerini söyledim. 2013 yılında yüzde 98 oranında alınan krediler geriye dönmüş” diye konuştu.

Bakan Eker, TMO geçen yıl 300 noktada alım yaptığını, toplamda 1 milyon 375 bin ton mısır, 1 milyon 986 bin ton da buğday alımı gerçekleştirdiğini bildirdi.

Mehdi Eker, TBMM üyelerinin, Türkiye’nin sadece bugünü değil, önümüzdeki yüzyılı için de çok önemli sonuçlar doğuracak olan hayırlı bir tasarıyı kanunlaştırdığını ifade etti. Tasarının, tarım arazilerindeki bölünmenin önüne geçmek için hazırlandığına işaret eden Eker, mülkiyet hakkını engellemek gibi bir durumun söz konusu olmadığını dile getirdi.

TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, tasarının kabul edilmesinin ardından, birleşimi, 4  eski bakanla ilgili soruşturma komisyonu önergelerini görüşmek üzere, 5 Mayıs Pazartesi günü saat 14.00’te toplanmak üzere kapattı.

Muhabir: Coşkun Ergül- Kubilay Çelik

By Usta

“Seni çok seviyorum ama sana anlatamıyorum.”