Devlet kriptolu chat yapıyor
Yasadışı dinlemelerin tartışıldığı, SMS ve yazışmaların kolay ele geçirildiği yönündeki kuşkuların öne çıktığı bir dönemde, birçok bakan ve bürokrat internet üzerinden “chat’leşmek” için Telegram’ı kullanmaya başladı. Program, cep ve bilgisayardan kriptolu sohbet olanağı sağlıyor.
Devlet, “kriptolu chat” yapıyor. Yasa dışı dinlemelerin tartışıldığı, SMS ve yazışmaların kolay ele geçirildiği yönündeki kuşkuların öne çıktığı bir dönemde, birçok bakan ve bürokrat internet üzerinden “chat’leşmek” için Telegram’ı kullanmaya başladı. Bu program, cep telefonu ve bilgisayar üzerinden kriptolu sohbet olanağı tanıyor. Mesajlar istenilen zaman diliminde kendi kendini imha ediyor.
MESAJLAR KENDİ KENDİNİ YOK EDİYOR
Telegram, Eylül 2013’ten bu yana hizmet veriyor. Program, 40 milyon kişi tarafından indirildi. Telegram, kriptolu ve gizli sohbet olanağı sunuyor; mesajlar kendi kendini imha ediyor. Kullanıcı, attığı mesajı sildiğinde, karşı taraftaki kişinin ekranında da mesaj otomatik olarak siliniyor ve geri döndürülemiyor. Program sayesinde gizli sohbet yapılıyor. Yazılan mesajlar 2 saniye, 5 saniye, 1 dakika, 1 saat veya 1 gün içinde silinebiliyor. Gizli sohbet Telegram server’larına kayıt edilemiyor. Telegram yöneticileri, güvenlik konusunda iddialı olduklarını belirterek, “Uluslararası hacker’lara meydan okuyoruz. Sistemi kırana 300 bin dolar para vereceğiz” diyor.
1.5 GB’YE VERİ YOLLANABİLİYOR
Telegram, Rus Pavel ve Nikolai Durov kardeşler tarafından kuruldu. Telegram’ın merkezi Almanya Berlin’de bulunuyor. Telegram’ın önemli bir diğer özelliği de 1.5 GB’ye kadar veri gönderebilmesi. Uygulama 200 kişi ile grup kurma imkânı da sağlıyor.
‘DİĞERLERİNE GÖRE DAHA GÜVENLİ’
Bilişim uzmanı Çığır İlbaş, Telegram’ın WhatsApp ya da Viber gibi diğer sohbet programlarından daha farklı özellikler gösterdiğini ve daha güvenli olduğunu belirterek, “Telegram’ın özelliği, mesaj server’a gittiğinde kriptolanıyor. Network trafiğini inceleyen biri varsa, mesajları göremiyor” dedi. İlbaş, telefonun güvenlik sisteminde açık veya telefonda casus yazılım varsa, bu sistemin de işe yaramayacağını vurguladı.
‘GÜNLÜK MESAJLAŞMA İÇİN KULLANILABİLİR’
Bilgi güvenliği uzmanı Huzeyfe Önal ise Telegram’ın güvenliğiyle ilgili kuşkusunu dile getirdi. Önal, “Endüstri şifreleme standardı olan TLS kullanmayarak daha az kabul görmüş protokolleri tercih ediyorlar. Aslında tüm güvenliği sistemin kapalı olmasına bağlı, üzerinde araştırmalar yoğunlaştıkça güvensiz olduğu da zamanla ortaya çıkacaktır. Günlük mesajlaşma için kullanılabilir fakat daha güvenli diye tercih edilmemesi gereken bir yazılım Telegram. Ek olarak tüm veriler bulut ortamında tutulduğu için gerçekleşecek bir güvenlik probleminde tüm Telegram kullanıcılarının geçmiş verileri de dahil olmak üzere risk altında kalacaktır” diye konuştu. (Kaynak: Haberturk)