Cum. Nis 12th, 2024
Tazı Kanyonu, sınırları Antalya Serik, Manavgat İlçeleri ile Isparta Sütçüler İlçesi arasında yer alan Köprülü Kanyon Milli Parkı içindedir. Milli Parkın kuzey bölümünde Gaziler Köyü mezarlığına yakın bir bölgede bulunmaktadır. Tazı Kanyonu’nun yeni keşfedildiği sosyal medyada ileri sürülmektedir. Tazı Kanyonu Ulaşım sayfamızda yol tarifini verdiğimiz nokta Tazı Kanyonunu kuşbaşı gören bir noktadır. Sosyal Medyada meşhur olan ve en çok resim çekilen nokta bu noktadır. Tazı Kanyonu’nun yan duvarlarının 200 metre ile 400 metre yüksekliğinde olduğu söylenmektedir. Bu nokta düğün fotoğrafçılarının da önemli mekanlarından biri oldu. Tazı Kanyonu doğa yürüyüş grupları, gezginler ve kampçılar tarafından yoğun ilgi görüyor. Tazı Kanyonu yerel halk tarafından uzun zamandır bilinen bir yerdi. Onu meşhur yapan sosyal medya olmuştur. Kanyon “Bilgelik Vadisi” adı verilen tarihi Eurymedon (Köprüçay) vadisinde “Köprülü Kanyon” ve “Selge Antik Kenti” nden sonra önemli bir gezi noktası olmuştur. Tazı Kanyonu’nun da içinde yer aldığı Köprülü Kanyon Milli Parkı’nda yaşayan belli başlı memeli türleri; yaban keçisi, karakulak, vaşak, geyik, dağ keçisi, ayı, tilki, kurt, tavşan, sansar ve porsuktur. Kızıl akbaba, kaya sıvacısı, kuyrukkakan, karakulaklı kuyrukkakan, aksırtlı kuyrukkakan, kaya serçesi, ebabil, kaya kartalı, taşkızılı, gökardıç, kızıl kirazkuşu, yılan kartalı, kaya güvercini, kaya kırlangıcı, kaya kirazkuşu ise Milli Parkta yaşayan başlıca önemli kuş türleridir. Tazı Kanyonu ve civarında saf servi, sedir, Toros Göknarı, karaçam ağaçları bulunur. Ne yazık ki Tazı Kanyonu’ da diğer yerlerde olduğu gibi çevre kirliliği tehlikesiyle karşı karşıya. Şimdiden çöp öbekleri oluşmaya başlamış. İnsanlara çöplerini orada bırakmamalarını, yanlarında geri götürmelerini ısrarla söylemeliyiz. Tazı Kanyonuna kolayca gitmek için resimli yol tarifi içeren “Tazı Kanyonu Ulaşım” sayfamızı inceleyiniz. (Google Haritalarda yolun bir kısmı ve bir yol ayırımı gözükmemektedir.)

Tazı Kanyonu Ulaşım

Tazı Kanyonu‘na ulaşımda 2 noktaya dikkat edildiği zaman rahat ve kolayca gidilebilir. Bu sayfada size verdiğimiz bilgiler masa başında toplama bilgiyle değil sahada bizzat gidilerek hazırlanmıştır.

İlk önce Köprülü Kanyona ulaşmamız gerekiyor. Antalya Mersin Karayolundan gelip Serik Çolaklı arasından Köprülü Kanyon Milli Parkına doğru çıkalım.

1. Parkın girişine ulaşıldığında (Manavgat Beşkonak Köprülü Kanyon tabelasının olduğu kavşakta) sağ taraftan Beşkonak yönüne doğru devam edeceğiz. Köprüçay sol tarafımızda kalacak.

tazı kanyonu ulaşım

2. Beşkonak ve Bozyaka’nın içinden geçerek 13,5 km sonra Altınkaya, Köprülü Kanyon, Selge yol ayırımı gelecek burada oraya sapmadan sağdan devam edilecek.

tazı kanyonu ulaşım

3. Yaklaşık 1 km sonra sola Gaziler Köyü/Gaziler Mah. tabelalarını göreceksiniz. Buradan sola sapıyoruz ve Gaziler Yoluna vuruyoruz. Yolda yukarı çıkarken sol tarafta sarı ve kırmızı renkte ilk “Yangın Havuzuna Gider” tabelasını göreceksiniz. Sakın aklınızı karıştırmasın siz yolunuza devam edin. Bu sapaktan itibaren 8,5 km gittikten sonra yol ayrımına geleceksiniz burada dikkat etmek gerekiyor.

tazı kanyonu ulaşım

4. Bu sapakta 2 adet tabela var sol tarafı gösteren. “Yangın Havuzuna Gider” ve çok okunmayan (değişmediyse) “Tazı 4” tabelaları. Bu yola girip (sol tarafa) devam ediyoruz.

tazı kanyonu ulaşım
tazı kanyonu ulaşım

5. Bu sapaktan yaklaşık 3,4 km gittiğimizde yangın havuzu sağ tarafımızda kalacak (toprak yolla çıkılıyor) biz asfalttan düz devam edip çeşmeye ve cenaze namazı kılma sundurmasına geleceğiz. Çeşmenin yanındaki ağaca asılı Tazı Kanyonu tabelası sizi karşılayacak. Burada lütfen aracınızı cenaze namazı kılma sundurmasının karşısındaki boş alana bırakınız. İnsanların bıkıp uyarı yazmak zorunda kaldıkları şeyleri yapmayalım.

tazı kanyonu ulaşım
tazı kanyonu ulaşım
tazı kanyonu ulaşım
tazı kanyonu ulaşım

6. Burası Gaziler Köyünün Mezarlığı buraya kadar tüm yol asfalt (Biz gittiğimizde yeni yapılıyordu.) Resimlerde görüldüğü gibi yeni asfaltlanmış sorunsuz bir yol. Buradan Tazı Kanyonu’nu tepeden seyretme yerine yaya olarak yaklaşık 1100 – 1200 metre yolunuz kaldı. Bu yol sadece arazi araçlarının girebileceği toprak ve taşlı bir yol. Bu noktada sol tarafa tabela yönüne doğru yürüyoruz. Biraz ilerde sağ tarafta karşımıza mezarlığın yeşil renkli gasilhane binası çıkacak.

tazı kanyonu ulaşım

7. Gasilhane binasının ön yüzüne de Tazı yazılıp ok işareti konmuş. Yol gasilhanenin tam karşısından sola dönüp aşağı iniyor ama eğer yürüyorsanız binanın yanından ağaçlıklı patikanın içinden bayır aşağı yürüyüp kestirmeden tekrar yolla buluşabilirsiniz. Yoldan devam ediyoruz.

tazı kanyonu ulaşım

8. Bir müddet sonra yol çam ağaçlarından oluşan piknik yeri gibi çöplüğe dönüşmeye başlamış bir noktaya geliyor. Burada karşınız masa oturma yeri de çıkabilir. Yol sola dönüyor. Bu noktada dikkat edelim. Yolu takip etmeyeceğiz dümdüz karşıya ağaçların içine devam edeceğiz. Bu alana girişte sağınızda yerde 2 beyaz kaya var. Onların üstünde yönü gösteren ok ile oradan geçenlerin adları var. Orman içindeki patika sizi mutlu sona ulaştıracaktır. Bu müthiş doğa harikası manzarada keyifli seyirler dileriz.

tazı kanyonu ulaşım
tazı kanyonu ulaşım
tazı kanyonu ulaşım
tazı kanyonu ulaşım

Not: Lütfen çöplerinizi yanınıza alıp dönünüz.

By Usta

“Seni çok seviyorum ama sana anlatamıyorum.”