Cts. Nis 20th, 2024

Hünkar Çorbası

Hünkar Çorbası
  •  Kişilik
  • Zorluk Derecesi: Orta

Sofra Tarifi

MALZEMELER

1 adet büyük boy tavuk budu

1 çorba kaşığı tereyağı

2 çorba kaşığı sıvı yağ

1 adet soğan

2 çorba kaşığı un

2.5 su bardağı süt

2 su bardağı tavuk suyu,

1 çay kaşığı tuz

Üzeri için : 1 çorba kaşığı tereyağı, 1 çorba kaşığı sıvı yağ 1 tatlı kaşığı toz kırmızıbiber, 1 tatlı kaşığı nane

YAPILIŞI

Tavuk budunu tencereye alıp, üzerini kaplayacak kadar sıcak su ilave edin ve tuz ekleyip, yumuşayana dek haşlayın. Ocaktan alıp tavuk budunu sudan çıkarın ve didikledikten sonra kenara alın. Ayrı bir yerde tereyağı ve sıvı yağı tencereye alıp ısıtın. Tereyağı eriyince ince kıyılmış soğan ilave edip 2 dakika soteleyin. Un ekleyip kokusu çıkana dek karıştırarak kavurun. Süt ve tavuk suyu ilave edip çırpma teli ile çırparak karıştırın. Tavuğu ekleyip 2 dakika kaynatın ve ocaktan alın. Tuzunu ayarlayıp karıştırın. Üzeri için tereyağı ve sıvı yağı tavaya alıp ısıtın. Toz kırmızıbiber ve nane ekleyip bir iki çevirin. Ocaktan alın ve çorbanın üzerine gezdirerek servis yapın.

PÜF NOKTASI

1 adet büyük boy tavuk budu yerine 2 adet baget ya da 1 adet göğüs de kullanabilirsiniz. Çorbanın kıvamını damak tadınıza göre suyunu azaltıp çoğaltarak ayarlayabilirsiniz.

Kıymalı Örgülü Börek

Kıymalı Örgülü Börek
  •  10 Kişilik
  • Zorluk Derecesi: Zor
  •  Ev Partisi, Yemek Daveti

Sofra Tarifi

MALZEMELER

HAMUR İÇİN:

4 su bardağı un

1 paket instant maya

1 çay bardağı süt

1 çay bardağı sıvı yağ

2 adet yumurta

2 çorba kaşığı tepeleme yoğurt

IÇ MALZEME İÇİN:

3 adet orta boy soğan

2 çorba kaşığı zeytinyağı

400 gram kıyma

1 adet kırmızı biber

1 çorba kaşığı salça

1 çay kaşığı karabiber

1/2 demet maydanoz

tuz

YAPILIŞI

İç malzeme için ince kıyılmış soğanı zeytinyağında soteleyin. Kıyma ve kıyılmış biber ilave edip sotelemeye devam edin. Salça, tuz ve karabiber katıp karıştırın. Ocaktan alıp, kıyılmış maydanoz ilave edin. Hamur için 1 adet yumurtanın akını ve sarısını ayırın. Sarısını daha sonra kullanmak üzere kenara ayırın. Akını kalan malzeme ile karıştırıp yoğurun ve ele yapışmayan bir hamur elde edin. Üzerine nemli bir bez örttüğünüz hamuru 15 dakika dinlendirin. Daha sonra hamuru iki eşit parçaya ayırın. Bezelerden birini unlu zeminde merdane yardımıyla dikdörtgen ve olabildiğince ince şekilde açın. Kısa kenarına harcın yarısını yayıp, rulo şeklinde sarın. Ruloyu tamamlamadan, hamurdan 4-5 parmak kala rulo yapmayı bırakın. Hamurun sarılmadan açık kalan kısmını, 1’er cm eninde 15 şerit halinde kesin. Kestiğiniz parçalardan 3 tanesini saç örgüsü şeklinde örüp, rulo hamurun üzerine yerleştirin. Kalan parçaları da aynı şekilde örüp böreğin üzerinde toplamda 5 adet örgü elde edin. Kalan ikinci parça hamuru da aynı şekilde hazırlayıp, fırın tepsisine yerleştirin ve üzerilerine yumurta sarısı sürün. Arzuya göre susam ve çörekotu serpip, önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana dek pişirin. Dilimleyip servis yapın.

Pilavlı Pirzola Dolması

Pilavlı Pirzola Dolması
  •  4 Kişilik
  • Zorluk Derecesi: Orta

Sofra Tarifi

MALZEMELER

4 parça büyük boy ve kalın kuzu pirzola

1/2’şar çay kaşığı karabiber, kekik ve tuz

Pilav Için:

1 su bardağı pirinç

1 adet küçük boy soğan

1 çorba kaşığı tereyağı

1 Türk kahvesi fincanı kuşüzümü

1 kahve fincanı dolmalık fıstık veya antepfıstığı

1 tatlı kaşığı karabiber

1’er çay kaşığı yenibahar ve tarçın

1/2 çay kaşığı toz karanfil

Tuz

YAPILIŞI

Pilav için pirinci tuzlu sıcak su ile ıslatın. Ayrı bir yerde yemeklik kıyılmış soğanı tereyağında soteleyin. Suyu süzülmüş pirinci ekleyip kavurun. Kuşüzümü, dolmalık fıstık, karabiber, yenibahar, tarçın, karanfil ve tuz ilave edip karıştırın. Bir buçuk su bardağı su ekleyip, pirinç göz göz olana dek pişirin. Ocaktan alıp, üzerini kağıt havlu ile kapatın ve 10-15 dakika dinlendirin. Pirzolalara karabiber, kekik ve tuz ekleyip 10 dakika dinlendirin. Daha sonra pirzola dilimleri tam olarak ayırmadan cep oluşturacak şekilde ortadan kesin. 1 adet pirzolanın içine pilav doldurun. Açılmasını önlemek için kenarını kürdanla tutturun. Kalan pirzolaları da aynı şekilde hazırlayın. Izgarada veya yapışmaz yüzeyli tavada önlü arkalı pişirin. Kürdanları çıkarıp sıcak servis yapın

Kaşık Salatası

Kaşık Salatası
  •  2 Kişilik
  • Zorluk Derecesi: Orta
  •  Yemek Daveti

Sofra Dergisi

Sofra Tarifi

MALZEMELER

3 adet domates

1 adet salatalık

2 adet sivri biber

1 adet küçük boy soğan

3 dal maydanoz

3 dal nane

3 çorba kaşığı kıyılmış badem

Yarım çay bardağı zeytinyağı

1 çorba kaşığı limon suyu

1 çorba kaşığı nar ekşisi

Tuz

YAPILIŞI

Domates ve salatalığı soyup, ince kıydıktan sonra servis tabağına alın. Üzerine ince kıyılmış sivri biber, soğan, maydanoz ve nane ilave edip, harmanlayın. Kıyılmış badem serpin. Küçük bir kapta zeytinyağı, limon suyu, nar ekşisi ve tuzu karıştırıp, salatanın üzerine gezdirdikten sonra servis yapın.

Cevizli Sütlü Kadayıf

Cevizli Sütlü Kadayıf
  •  10 Kişilik
  • Zorluk Derecesi: Orta
  •  Şeker Bayramı, Kurban Bayramı, Yemek Daveti
Selda Toptaş

Selda Toptaş

Sofra Tarifi

MALZEMELER

Yarım litre süt

1 litre hindistan cevizi sütü

Yarım kg kadayıf

300 gram tereyağı

2 su bardağı dövülmüş ceviz

1 su bardağı+1 çorba kaşığı toz şeker

​Üzerine: 1 çay bardağı dövülmüş ceviz

YAPILIŞI

Kadayıfı derin ve geniş bir kaba alıp elinizle didikleyin. Bir miktarını avucunuzun içine yerleştirin ve ortasına ceviz içi koyup dolma sarar gibi sarın. Kadayıf ve ceviz içi bitene kadar işleme devam edin. Sardığınız parçaları fırına dayanıklı bir kaba yan yana dizin ve üzerine erittiğiniz tereyağını gezdirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirin. Daha sonra fırından alın ve soğumaya bırakın. Derin bir tencereye sütleri ve toz şekeri alıp kaynatın. Soğuyan kadayıfın üzerine gezdirin ve cevizle süsleyip servis yapın

By Usta

“Seni çok seviyorum ama sana anlatamıyorum.”