Per. Mar 28th, 2024

ardahan sohbetardahan chat, mobil sohbet, çet sitesi, sohbet odaları, sohbet siteleri, chat sohbet kanalları, bedava chat yap.

Ardahan Chat,Ardahan Sohbet Odalarımıza hoşgeldiniz.Sohbet odalarının başında gelen Ardahan Sohbet sitemizde keyifli sohbetler edebilir birçok Ardahan’lı  ile tanısabilirsiniz.

Chat Odaları ve mobil sohbet olarak hizmet veren sitemiz. Türkiye’de ilk defa kişiye özel chat platformu tasarlayarak hergün kullanıcısı katlanarak yoluna devam . ediyor Bizimmekan

Ardahan

Ardahan Siyasi Haritası
Genel Bilgiler
Yüzölçümü: 4.842 km²
Nüfusu: 133.756 (2000)
Nüfus Yoğunluğu: 28
Şehir Nüfusu: 39.725 (2000)
Köy Nüfusu: 94.031 (2000)
Yıllık Nüfus Artış Hızı: %-22
Yıllık Şehir Nüfus Artış Hızı: %15,45
Yıllık Köy Nüfus Artış Hızı: %-32,15
İl Trafik No: 75
İl Telefon Kodu: 478

Hakkında Bilgi
Ardahan’ ın İlçeleri: Çıldır, Damal, Göle, Hanak, Posof’ tur.

Coğrafyası: Kuzeyde ve doğuda Gürcistan toprakları, güneyde Kars, batıda Artvin ve Erzurum illeriyle sınırlıdır. İlin en önemli akarsuyu Kura ırmağı, en büyük gölü üçgen biçimli Çıldır gölüdür. Van gölünden sonra Doğu Anadolu Bölgesinin ikinci büyük gölü olan Çıldır, lav akıntısı sonucunda oluşmuş bir “lav seti gölü” dür. Suları tatlı olan göl aralık ve nisan ayları arasındaki dönemde yer yer donmaktadır.

İklimi: Karasal iklime hâkim olup kışları uzun, sert ve kar yağışlı, yazları ise kısa ve serindir. Yalnızca etrafı dağlarla çevrili olan ve ortalama 900 m. yükseklikte bulunan Posof ilçesi mikroklimatik iklim koşullarına sahip olup, kışları yumuşak ve yağışlı, yazları ise sıcak geçmektedir.

Tarihçesi: Ardahan ili, 27 Mayıs 1992’ de çıkarılan yasayla, Türkiye Cumhuriyeti’ nin 75. ili olarak kurulmuştur.

Ardahan Kalesi’ nde yapılan araştırmalar, yörede Eski Tunç Çağı’ na ait kalıntıları ortaya koymaktadır. Eski adı Artan’ dır. Ardahan Kalesi uzun yıllar, Osmanlı topraklarını Kafkasya yönünden gelen saldırılara karşı korumuştur.

1878 Ayastefanos Antlaşması’ yla Rusya’ ya verilen yöre, 1918 Brest-Litovsk Antlaşması’ yla geri alınmıştır. Yerleşim, 26 Nisan 1919’ da Gürcülerin işgaline uğramış, 23 Şubat 1921’ de Türkiye topraklarına katılmıştır.

Ne Yenir: Ardahan’ ın kaşar peyniri ve balı ülke çapında isim yapmıştır. Elma dolması, evelik aşı, pişi, bozbaş, kuymak, ekmek aşı ve helvası en ünlü yemek türleridir.

Ne Alınır: Halıcılık ve gümüş işlemeciliği ildeki en önemli el sanatlarındandır. Yöre motiflerini taşıyan gümüş kemer, başlık ve takılar yöreye gelen turistlerin ilgisini çeken hediyelik eşyalardır.

Ardahan’ a nasıl gidilir?

Karayolu: İlin Karadeniz Bölgesi’ ne açılımını sağlayan tek yol Ardahan-Şavşat Karayolu’ dur. Ancak gerek yol güzergahının dağlık olması, gerekse yolun bozuk olması nedeniyle kış aylarında sık sık ulaşıma kapanmaktadır. Bu yola alternatif olarak düşünülen Ardahan-Yalnızçam-Ardanuç Karayolu ise hem mesafe hem de coğrafi bakımdan elverişli şartlara sahiptir. Bu yolun tamamlanması ile ilin Karadeniz Bölgesi ile bağlantısı kolaylaşacaktır.

By Usta

“Seni çok seviyorum ama sana anlatamıyorum.”