Harran Üniversitesi Siverek Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası ile Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi ortaklığında, ” Şanlıurfa Dış Ticaretini Geliştirme” adlı bir proje hazırlandı.
Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odasında imzaların atıldığı ortak projeyle, Şanlıurfa il ve ilçelerinin dış ticaretinin geliştirilmesi ve ülke ekonomisine katkı sunulması amaçlanıyor.
Projeden Türkiye’deki ithalat ve ihracat firmalarının ve bütün akademik camia ile Şanlıurfa ilinde yaşayan tüm vatandaşların faydalanması öngörülmekte.
Şanlıurfa ticaret durum tespitinin sağlanmasının da hedeflendiği projede ilimizin ekonomisi, dış ticaret potansiyeli, geleceği ile ilgili önemli kararlar alınacak. Ayrıca ilgili kurum yöneticilerine verilecek seminerler ile dış ticaret alanında kurum ve firmalar üzerinde bir farkındalık atağı oluşturulması amaçlanıyor. Proje sonunda dış ticaret alanındaki sorunların tespitinin yapılıp ilgili kurum ve kuruluşların bu konuda bilgilendirmesi ve yapılan çalışmaların rapor olarak şehirdeki kuruluşlara ulaştırması da sağlanacak.
Konu ile ilgili bölgemize yönelik sorun ve çözüm önerilerinin bilimsel yayın olarak da ortaya konulabilineceğini belirten Harran Üniversitesi Siverek Uygulamalı Bilimler Fakültesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Hasan Bardakçı: “Mezopotamya ticaretinin ve kültürün merkezinde kurulmuş olan Şanlıurfa gerek kültürel ve tarihsel hafızası gerek sosyo ekonomik yapısı bakımından zengin veriler içermektedir. Şanlıurfa’nın ve bölgenin gölgede kalan tarihi ve kültürel birikiminin yanı sıra iktisadi yapısının yerelden evrensele, gelenekten moderniteye uzanacak bir perspektifle incelenmesi ve bölgenin iktisadi kalkınması konusunda, devletin ve özel sektörün yapması gerekenlerin bilinmesi için özellikle dış ticaret sorunlarının müzakere edilmesi ve çözüm bulunması projede amaçlanan hususlardandır. Verimli toprakları sayesinde tarımsal ve jeopolitik konumu itibariyle de uluslararası ticaret alanında ayrıcalıklı bir yere sahip olan Şanlıurfa’nın asırların birikimi ile inşa edilen sosyal, tarihi, kültürel hayatına özellikle ekonomik destek olacak olan dış ticaret kaleminin iktisadi hayatına ışık tutması beklenen projede ayrıca akademik bazda sonuçların sunulması ve söz konusu özel sektör, ticaret odaları ve akademisyenler tarafından araştırmaların tartışılarak değerlendirmesi öngörülmektedir” diye konuştu.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı