Pts. Nis 15th, 2024

Pandeminin başından beri hem mental hem de fiziksel olarak sağlıklı ve fit olmak hiç olmadığı kadar önemli hale geldi. Dünya, İlkbahar 2020’de evlerden çalışmaya başlarken, ilk pandemi yasakları başladığından beri kimimiz hareketsiz kaldık kimimiz ise evde egzersiz programları keşfettik. Temel ihtiyaçların dışında uzun bir süreyi evdeki koltuğumuzda geçirdik desek yalan olmaz! Spor salonları üyeliklerimiz dondurulmuş ve koşularımıza gidemez olmuşken, online egzersiz programları ve YouTube dans dersleri ile hayatımıza hareket katmaya çalıştık.

Tüm bunların sonucunda yatak odamız pilates merkezi, salonumuz ise fitness merkezine dönüştü. Evimizide atlama ipleri, yoga matları ve ağırlık koleksiyonu yapmaya başlamamız, 2020’in en çok satılanları arasında spor aletlerinin olmasını şaşırtıcı yapmıyor!

İş ve özel hayat arasındaki dengeyi kurmaya çalışırken, kahve molalarımız HIIT egzersizlerine, öğle yemeği arası ise meditasyon saatlerine dönüştü. Pandemi ne kadar can sıkıcı olsa da fiziksel sağlığımıza ve mental dengemize odaklanma şansımız oldu. Doğanın ve özgürlüğün ne kadar önemli olduğunu anladığımız normalleşme sürecinde ise yürüyüş, bisiklet ve maceraperest egzersizlere yöneldik. Şimdi ise spor salonlarının ve stüdyoların açılması ile birlikte eski ve yeni fitness konseptleri arasındaki dengeyi kurmaya çalışıyoruz. Peki bu sezon bizi ne gibi egzersiz trendleri bekliyor? Cevabını aşağıda görebilirsiniz…

GÖZ YOGASI

Teknoloji hayatımızın ayrılmaz bir parçası. İş saatlerinde bilgisayar, özel hayatımızda sosyal medya ve saatlerce süren Netflix maratonlarımız. Teknoloji hayatımızı kolaylaştırsa da ekrana bakarak geçirdiğimiz saatler göz stresi, baş ağrısı ve odaklanma kaybı gibi birçok sorunlara neden oluyor. Ekrana bakmanın negatif etkilerini geri çevirmek için oldukça yeni bir egzersiz trendi var: göz yogası. Göz çevresine masaj yaparak uyguladığınız bu egzersiz için farklı tekniklerden faydalanabilirsiniz. Yüzümüzdeki kasları çok fazla çalıştırmıyoruz ancak yüz yogasına dahil edeceğiniz göz yogası ile yüz kaslarınızı geliştirebilirsiniz.

HIZLI EGZERSİZ PROGRAMLARI

(Getty Images)

Evdeki çalışma saatleri uzadığı için geçmişten çok daha fazla hareketsiz kalıyoruz. Bu nedenle mikro-HIIT programları değişen dünyaya uyum sağlayabiliyor. 3-20 dakika arasındaki bu hızlı egzersizleri, öğle arasında, sabah uyandığınızda veya müsait olduğunuz herhangi bir zaman diliminde yapabilirsiniz. Fazla zaman almayan ve oldukça etkili olan bu egzersiz programlarını haftada sadece birkaç kez yapabilirsiniz. Hızlı bir şekilde vücudunuzdaki stresi atan ve kaslarınızın şok etkisiyle daha fazla yağ yakmasını sağlayan bu egzersiz programı cardio, güç ve denge gibi farklı kategorilere ayrılıyor.

GİYİLEBİLİR TEKNOLOJİ

(Getty Images)

Apple Watch ve FitBit bileklikleri son yıllarda daha da çok kullanılıyor. Kalp atışlarınızı, adımlarınızı hatta genel sağlığınızı izleyebileceğiniz bu akıllı saatler ve bileklikler, egzersizlerinizin ne kadar etkili olduğunu anlamanızı sağlıyor. Oksijen seviyelerinden yüksekliğinize kadar birçok yeni özellik ile daha da kullanışlı hale gelen fitness teknolojileri, spor yapmayı daha da keyifli hale getiriyor.

ONLINE EGZERSİZ PROGRAMLARI

(Getty Images)

Spor salonları açıldı ve sokağa çıkabiliyoruz ancak online egzersiz programları hala çok popüler! Evde spor yapabildiğini keşfedenler, bu zahmetsiz egzersiz erişimini bırakmaya hazır değil. Evdeki rahatlığınızda farklı egzersiz programlarını deneyebilirken trafik sorunsalı da ortadan kalkmış oluyor. Özellikle antrenörler eşliğinde yapılan online egzersizler, daha güvenli ve vücudunuza uygun egzersizler yapmanızı sağlıyor.

OUTDOOR FITNESS

(Getty Images)

Evde egzersizlerin yanı sıra spor salonlarında egzersiz yapmak isteyenlerin sayısı oldukça düşmüş durumda. Parklarda ve açık alanlarda spor yapmak isteyenler için birçok spor salonu da değişime gidiyor. Parkur edasında egzersiz alanları ile outdoor fitness konsepti, 2021’in öne çıkan trendleri arasında. Egzersiz aletleri sokağa taşınırken, boks, koşu ve HIIT dersleri de açık havada yapılmaya devam edecek.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen