Cts. Nis 20th, 2024

60. senesini kutlayan Yves Saint Laurent, Paris’te altı farklı müzede efsanevi couture tasarımcılarının kreasyonları ilham aldığı eserler yanında sergileyecek. Yves Saint Laurent’in 1965’te tasarladığı Mondrian elbisesi Pompidou Center’da bir Mondrian tablosu ile sergilenirken, 1986’de tasarladığı puantiyeli elbise ise Musée d’Orsay’da Claude Monet’nin ‘Le Dejeuner sur l’herbe’ adlı eserinin yanında yer alacak.

Yves Saint Laurent’in ikonik tasarımlarını Musée Dorsay ve Pompidou Center’a ek olarak Paris Modern Sanat Müzesi, Louvre, Picasoo Müzesi ve Yves Saint Laurent Müzesi’nde göstermeyi planlayan Fransız marka, bu sergi serisini ‘Yves Saint Laurent Aux Musées’ (Müzelerde Yves Saint Laurent) olarak adlandırdı. 29 Ocak’tan 15 Mayıs’a kadar farklı müzelerde sürecek olan sergiler, tasarımcının estetiğini ve bakış açısını yansıtacak.

Fondation Pierre Bergé – Yves Saint Laurent başkanı Madison Cox, 1983’te MET galasında veya 2010’da Petit Palais’te gerçekleşen kapsamlı retrospektif sergilerinin aksine bu 60. yıl kutlamasının daha minimal olmasını istediklerini söyledi. Women’s Wear Daily’e konuşan Cox, “Tüm bunlar zaten yapıldı. Yves Saint Laurent, benim için her zaman yenilikçi ve üstün oldu, modayı farklı yönlerden görebilmek, modayı farklı şekillerde gösterebilmek ve arşiv tasarımlara bakarak bunları güncel hale getirmek… Saint Laurent ve sanat ile olan ilişkisini gösterebilmenin farklı bir yolu olabileceğini hissettim.” dedi.

Kendi adı altında ilk koleksiyonunu 26 yaşında, Ocak 1962’de sergileyen Yves Saint Laurent, Paris couture sahnesine adım atmıştı. Öncesinde Christian Dior’un 1957’de vefatının ardından Dior markasının tasarımlarını yapan Saint Laurent, kendi markası ile şöhretini tüm dünyaya duyurmuştu. Tasarımcılık kariyeri boyunca Vincent van Gogh ve Pablo Picasso gibi sanatçılardan ilham alan Saint Laurent, tüm çalışmalarında sanatçıların ve edebiyatçıların eserlerine gönderme yapmıştı. Sanat ilham kaynaklarına ek olarak Saint Laurent’in edebiyat ile ilişkisinin altını çizecek olan Musée d’Orsay, aynı zamanda tasarımcının cinsiyet rollerini inceleyen çalışmalarına ışık tutacak.

Her müzede Yves Saint Laurent’in farklı bir kimliği gösterilirken, Louvre müzesinde tasarımcının ışık, altın ve dekoratif sanatlara olan merakı tarihi Fransız kraliyet mücevherleri ile birlikte gösterilecek. Paris’teki müzelerin zengin koleksiyonlarının altını çizmek istediklerini belirten Cox, yeni sergiler yaratmak yerine müzelerde olan sergi koleksiyonlarına referans yapmak istediklerini söyledi.

Projenin başında New York’taki müzeleri de dahil etmek isteyen Cox, pandemi sebebiyle sadece Paris’teki önde gelen müzeler ile iş birliği yaptıklarını söyledi. Saint Laurent’in 2008’deki vefatının ardından Fransa’daki birçok müzeye tasarımcının antik ve sanat koleksiyonlarını bağışlayan Pierre Bergé’in katkıları da bu kapsamlı sergi serisinde gösterimde olacak. Saint Laurent’in kurucu ortağı ve partneri olan Pierre Bergé, aynı zamanda Paris Operası’nın başkanı ve Fransız gazetesi Le Monde’un ortağı olarak Fransız kültürüne oldukça büyük bir katkıda bulunmuştu.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen