Yazı: Suzan Yurdacan
Hiç su kullanmadan denim kumaşları boyamak mı?! Bu da mümkün. Bunu gerçekleştiren bir Türk şirketi. Daha neler neler yapılıyor, dünyanın ve hepimizin geleceği adına hangi adımlar atılıyor? Çalık Denim’in bu yıl üçüncüsünü düzenlediği Ever Evolving Talks için Amsterdam’daydık. Ve sadece denimin değil, moda sektörünün bugününü ve geleceğini bu alanda söz sahibi isimlerden dinledik.
Kendi ifadeleriyle ve davet mektubunda da yazdığı gibi “Yeniliklerle dolu bu dünyanın hızını yakalamak,fırsatları görmek ve başarılı marka stratejileri oluşturmak amacıyla” Çalık Denim’in bu yıl 19 Nisan’da üçüncüsünü gerçekleştirdiği Ever Evolving Talks by Çalık Denim etkinliğine katılmak üzere Amsterdam’a gittim. Moda ve tekstilde (özellikle de denim sektöründe) olup bitenler, son gelişmeler, atılan adımlar, yapılması gerekenler, yakın ve uzun vadeli gelecek, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilirlik gibi geniş bir perspektifte geleceğin dünyası konuşuldu, notlar tutuldu. Theater Amsterdam’da gerçekleşen üçüncü Ever Evolving Talks by Calik Denim etkinliğinde (ki öncesinde sektörü ileriye götürecek global konular belirleniyor) dijital dünyanın yeni geleceği Metaverse ve NFT, pandemi sonrası yeni nesil tüketici davranışları ve markaların Z kuşağıyla iletişim yolları, pandeminin moda dünyası üzerindeki etkileri, Metaverse’ün sürdürülebilirlik açısından gerçekliği, perakende ve e-ticaretin pandemi sonrası geleceği, sürdürülebilir bir gelecek için izlenebilecek yollar gibi geniş bir perspektifte geleceğin dünyası konuşuldu.
Moderatörlüğünü marka gurusu ve girişimci BJ Cunningham’ın üstlendiği etkinlikte; sürdürülebilirlik marka stratejisti ve girişimci Maxine Bedat ‘Sürdürülebilir bir gelecek neye benziyor? İnsanlığın geleceğini güvence altına almak için gerçekler ve yollar’, The Futures Agency CEO’su fütürist Gerh Leonhard ‘Covid ile/Sonrası Dünya – ve Tüketiciler, Perakende ve E-Ticaret için Ne İfade Ettiği’ ve PWC Metaverse Teknoloji Başkanı Jeremy Dalton ise ‘Yeni dijital çağ modayı kökten değiştirecek mi: Web 3.0, Metaverse, NFT’ler’ gibi alanlarda konuşmalarını gerçekleştirdi. Bunlara ilaveten one-to-one oturumlar da gerçekleşti. Bear Scouts kurucusu Dio Kurazawa’nın moderatörlüğünü üstlendiği Tüketici davranışları pandemi sırasında dramatik ve kalıcı değişiklikler geçirdi. Markalar nasıl tepki vermeli?’ panelinde Reebok sanatsal pazarlama direktörü ve Hymne kurucusu & kreatif direktörü Jide Osifeso ve Simon-Kucher & Partners yönetici ortağı Onno Oldeman sahnede ağırlandı. Dio Kurazawa’nın moderatörlüğünü yürüttüğü ‘Metaverse, Sorumlu Moda için Yeni Bir Başlangıç!’ one-to-one’da ise Dijital Moda Enstitüsü kurucusu Leanne Elliott Young sahnedeydi.
Bu arada, o günün sabahında önce Amsterdam, Van Gogh Müzesi’nde Çalık Denim kumaşlarıyla üretilen Mud Jeans sekiz parçalık (ve ağustos ayında satışa çıkmadan önce görme imkanı bulduğumuz) kapsül koleksiyonu yakından inceledik. Bu koleksiyonun şöyle bir özelliği var: Uzun süredir müzede yerleştirilen bir kutuda toplanan eski denim parçalar yeniden kazandırıldı. Ve bu Çalık Denim’in devreye girmesi, yani eskileri yine ve hatta sürdürülebilir kumaşa dönüştürmesi ile mümkün oldu. Neden Van Gogh Müzesi derseniz, ünlü sanatçının doğa sevgisi, Mud Jeans’e ilham olmuş ve hatta ressamın ünlü sözleri de bizlerin gördüğü kapsül koleksiyona işlenmişti. Burada, birkaç satırda bu uzun soluklu projeleri özetlemek mümkün değil, anlatılacak çok şey var ancak her adım fark yaratıyor, bunu görüyoruz ve benzer çalışmaları takip etmeye devam edeceğiz.
Amsterdam, Van Gogh Müzesi’nde (Çalık Denim recycled kumaşlarıyla) Mud Jeans etiketli kapsül koleksiyondan örnekler. Üzerlerine doğa sevgisi ile bilinen Van Gogh sözleri işlenmiş. Her iki detaya da kalp!
TOHUMDAN ÜRÜNE HER ADIM FARK YARATIR
Tohumdan ürüne her aşamada sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Çalık Denim, pamuk ihtiyacının tamamını Çalık Cotton aracılığıyla temin ediyor. Çalık Cotton, 2020 yıl
sonu itibariyle yaklaşık 100.000 dekarlık bir alanda 50’nin üstünde çiftçi ile organize ettiği yüzde 100 pamuk üretimini önümüzdeki dönem 350.000-400.000 dekarlık alana
çıkarmayı hedefliyor. 2021 yılında devreye alınan barkod sistemi sayesinde, alınan üründe kullanılan pamuğun nasıl üretildiği detaylı şekilde görülüyor. Son yıllarda gündeme gelen rejeneratif pamuk için de Çalık Denim’in çalışmaları devam ediyor. Rejeneratif pamuk,
toprağın ve diğer kaynakların daha verimli kullanılmasını ve daha verimli pamuk elde edilmesini sağlayan bir yöntem. Bu yöntemde toprağın verimini artırmaya yönelik uygulamalar (toprağı nadasa bırakıp dinlendirmek, pamukla beraber başka
ürünleri de aynı anda yetiştirmek, hasat zamanında toprakta pamuğun sap kısımlarını bırakarak gübreye dönüşmesini sağlamak ve verimli sulama yapmak) yer alıyor.
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK KOMİTESİ, ARTI 2025 HEDEFLERİ
Yıllardır yatırımlarını inovasyon ve sürdürülebilirliğe verdiği önemle şekillendiren Çalık Denim, ‘Passion for Denim, Passion for Life’ stratejisi kapsamında başlattığı sürdürülebilirlik dönüşümünü tüm iş süreçlerinde hayata geçiriyor. Sürdürülebilirlik stratejisinin iş modeline entegre olması ve kurum kültürünün ayrılmaz bir parçası haline gelmesi için oluşturulan Sürdürülebilirlik Komitesi, Çalık Denim’in 2025 hedeflerinin gerçekleşmesini ve performanstaki ilerlemelerin takip edilmesini sağlıyor. Marka, bir yandan sürdürülebilirlikle ilgili inovasyon çalışmaları yaparken bir yandan da ürün bazlı ve kurumsal karbon ayak izini takip ediyor.
ELLE Türkiye Haziran 2022 sayısından alınmıştır.