Çar. Eki 16th, 2024

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından düzenlenen ve klâsik hale gelen DASK Zelzeleye Sağlam Bina Tasarımı Yarışması’nın altıncısı için müracaatlar başladı. Üniversitelerin inşaat mühendisliği ve mimarlık kısmı öğrencilerinde zelzele ve zelzeleye sağlam bina şuurunu artırma amacıyla hayata geçirilen müsabakanın müracaatları 7 Ocak’a kadar daskbinatasarimi adresinden gerçekleştirilecek. Müracaatların tamamlanmasının akabinde finale kalmaya hak kazanan ekipler Teknik Müracaat Heyeti tarafından belirlenecek.

Türkiye’de birinci kere düzenlenen bu müsabakayı 6’ncı yılında da sürdürmekten büyük memnunluk duyduklarını belirten DASK Koordinatörü Erdal Turgut, “DASK olarak ülkemizde zelzele şuurunun oluşması için pek çok bilinçlendirme projesi yürütüyoruz. Geleceğin inşaat mühendisleri ve mimarlarına yönelik düzenlediğimiz Zelzeleye Güçlü Bina Tasarımı Yarışı da bu projelerimiz içinde çok kıymetli bir yere sahip. Zira zelzelenin risklerini direktörün en öncelikli yollarından birisi inançlı binalar ve biz bu yarış sayesinde öğrencilerde farkındalık yaratmayı ve gençlerin mesleksel gelişimlerine de katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Yarışımızın bugüne kadar gördüğü ilgiden çok mutluyuz. Pandemi devrinde tedbirler kapsamında orta verdiğimiz müsabakayı öğrencilerimizin heyecanla beklediklerini biliyoruz ve yine bu heyecana iştirak edeceğimiz için çok memnunuz. Şimdiden tüm kadrolara muvaffakiyetler diliyoruz” dedi.

Bu yılın projesi İstanbul Finans Merkezi’nde

DASK Sarsıntıya Güçlü Bina Tasarımı Müsabakası kapsamında bu yıl kadrolardan İstanbul’un Ataşehir ilçesinde İstanbul Finans Merkezi’nde bir iş merkezi binası projesini tasarlamaları bekleniyor. En az dört, en fazla 5 lisans öğrencisinden oluşan grupların üyelerinin çoğunluğunun inşaat mühendisliği kısmında eğitim görmeleri gerekiyor.

Üç kısımdan oluşan müsabakanın birinci kısmında ekipler, proje ön şartnamesine uygun olarak yarışa başvuracak. Müsabakanın ikinci kısmında finale kalan gruplar, açıklanacak teknik şartnameye uygun olarak bina maketlerini tasarlayacak ve bina maketini yapacak. Müsabakanın üçüncü kısmında ise kadroların inşa ettikleri çok katlı bina maketleri yarış final gününde “sarsma masası” üzerinde, üç farklı sarsıntı tesiri altında test edilecek. Kazanan grup, maket binaların müsabaka kapsamında gösterdiği zelzele performansına nazaran belirlenecek.

Toplam 110 bin TL ödül verilecek

Yarışmada birinci olan üniversitenin ilgili kısmına laboratuvar teçhizatı temini hedefiyle 50 bin TL meblağında para mükafatı verilirken; 1. kadro: 25 bin TL, 2. kadro: 20 bin TL ve 3. kadro 15 bin TL mükafatın sahibi olacak. Yarışta kadrolar ayrıyeten En Düzgün Mimari, En Güzel Sarsıntı Performansı, En Uygun İrtibat Mahareti, En Uygun Sunum ile En Güzel Yarış Ruhu kategorilerinde de ödüllendirilirken, Türk Reasürans özel mükafatını almaya da hak kazanacak.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen