Cum. Eki 11th, 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kent Tiyatroları, Aralık ayının yeni haftasında 17 oyunla seyirci karşısına çıkıyor.

Bu hafta Moliere, Albert Camus, Tuncer Cücenoğlu üzere milletlerarası üne sahip muharrirlerin yanı sıra genç müelliflerin yapıtları seyirciyle buluşuyor.

Bu hafta Zehir, Melek, Antigone, Matruşka, Veba, Çın Sabahta, Yaftalı Tabut, Kimse O denli Şeyleri Konuşmuyor Artık, Rüstemoğlu Cemal’in Tuhaf Kıssası, Kısraklı Bayan, Hastalık Hastası, Herkes Sihirbaz Olacak(Yeni Oyun), Karagöz Çiftlik Bekçisi, Elma Kurdu Kırtık, Benim Hoş Pabuçlarım, Düş, Bir Gün Ayakkabımın Teki oyunları Aralık ayının yeni haftasında sahnelenecek.

Bu Haftanın Programı (8-12 Aralık 2021)

ZEHİR

Geçmişte yaşadıkları trajik kaybın akabinde ayrılan çift, yıllar sonra bir ortaya gelmek zorunda kalır. Bu buluşma, acılı bir geçmiş hesaplaşmasına dönüşür. Karşı tarafın da neler hissettiğine dair eksik bırakılan taşlar yerine oturur. Bayan ve erkek dünyasının bakış açısına odaklanan eser Hollanda prömiyerinin akabinde birçok lisana çevrilmiştir.

Lot Vekemans’ın yazdığı Şaban Ol’un çevirip yönettiği oyunda Sevinç Erbulak, Ahmet Saraçoğlu, Aslıhan Kandemir, Eraslan Sağlam rol alıyor. Oyun, 8-12 Aralık 2021 tarihleri ortasında Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde.

MELEK

Aktris Melek Kobra’nın günlüklerinden yola çıkılarak yazılan oyunda, kısacık bir ömre sığdırılan büyük aşk ve acılara tanıklık ederken, 1930’ların sanat hayatının içinde bir primadonnanın uyuşturucu bağımlılığı, hastalık, parasızlık ve yalnızlığa sürüklenişini izliyoruz.

Rüstem Ertuğ Altınay’ın yazdığı Jale Karabekir’in yönettiği oyunda Yeşim Koçak rol alıyor. Oyun, 8-11 Aralık 2021 tarihleri ortasında Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde.

GEÇİT

Çıktıkları seyahatte dağ başında mola veren bir ağa ve maraba, saklandıkları yerden denetim noktasını izlerler. İki kişi ortasındaki ilgi aslında insanlığın varlığından beri uğraş ettiği mülkiyetçilik ve ezen-ezilenlerin öyküsünün özeti üzeredir.

Cem Düzova’nın yazdığı Nihat Alpteki’nin yönettiği oyunda Gürol Güngör, Hasip Tuz, Emre Narcı, Müslüm Tamer rol alıyor. Oyun, 8-11 Aralık 2021 tarihleri ortasında Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde.

MATRUŞKA

Bir bayan… bir erkek… bir münasebet… arbedeler, çatışmalar, ayrılıp barışmalar, kopamayışlar… Varoluştan bugüne değişmeyen rutine, iki insanın birbirini tanıma, manaya, bir ortada yaşama çabasına tekrar ve farklı bir yorumla yaklaşan Matruşka, münasebetlerde ideali arama uğraşını mercek altına alıyor.

Erkek: Değişik bir şey bu, gitgide küçülüyor baksana.

Kadın: Açtıkça hem küçülüyor hem de ortaya dökülüyor her şey.

70 nesli muharrirleri ortasında yer alan Tuncer Cücenoğlu, toplumsal içeriğin ağır bastığı oyunlara imza atmıştır. Çabucak çabucak bütün oyunlarında kolay ve yalın bir durum üzerinden toplumsal problemlere eğilen müellif, yaşanan gerçeklerden yola çıkarak kaleme aldığı oyunlarında, yakın tarihimizdeki değerli olaylardan şahıslara, topluma hükümran olan dehşetlerden mesleksel zorluklara, insanların içine düştüğü çıkmazdan ömür uğraşına kadar pek çok hususa değinir.

Tuncer Cücenoğlu’nun yazdığı Bora Seçkin’in yönettiği oyunda Cem Karakaya, Derya Yıldırım rol alıyor.

Oyun, 8-11 Aralık 2021 tarihleri ortasında Gaziosmanpaşa Sahnesi’nde.

VEBA

Nobel Ödüllü muharrir Camus’nün faşizm alegorisi olarak kaleme aldığı yapıtta, veba salgını sırasında yaşanan kaotik durum anlatılır. Karantina devrinde verilen uğraş, belirsizlik ve endişenin hâkim olduğu bir dünya canlandırılıyor.

Neil Bartlett’in uyarladığı Mehmet Ergen’in çevirip yönettiği oyunda Sevil Akı, Serdar Orçin, Murat Coşkuner, Emrah Can Yaylı, Burteçin Zoga, Tankut Yıldız, İrem Arslan, Özgür Dereli, Burak Davutoğlu, Ergun Üğlü, Cafer Alpsolay rol alıyor.

Oyun, 9-11 Aralık 2021 tarihleri ortasında Sultangazi Hoca Ahmet Yesevi Sahnesi’nde.

ÇIN SABAHTA

Zengin bir ailede yetişen Güneşi, ailesinin dayatmalarından kaçarak, kendi özgür hayatını kurmak için mütevazı bir daireye taşınır. İdeolojilerine sıkı sıkıya bağlanmış olan Güneşi’nin boşlukta debelendiği hayatına, çabucak yan dairesine taşınan Feriha girer. Ömrü boyunca hayalini kurduğu ‘damı akmayan eve’ taşınmayı nihayet başaran Feriha’nın umudu ve memnunluğu, Güneşi’nin dünyasına pek çok yenilik getirecektir. Nezihe Meriç’in yazdığı Hülya Karakaş’ın yönettiği oyunda, Ayşe Günyüz Demirci, Hülya Karakaş rol alıyor. Oyun, 10, 11 Aralık 2021 tarihlerinde Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Evi’nde.

YAFTALI TABUT

Adına tarihin dipnotlarında rastlayabildiğimiz, Türkiye’nin birinci bayan oyun muharriri, kuramcı, aktivist, toplumsal ve siyasi ömrün her alanında öncü Fatma Nudiye Yalçı’nın kıssası. 1920’lerde başlayan çabasına Dr. Hikmet Kıvılcımlı ve Nazım Hikmet de eşlik ediyor.

Bilgesu Erenus’un yazdığı Yelda Baskın’ın yönettiği oyunda Bensu Orhunöz, Selin Türkmen, Ceren Hacımuratoğlu, Lale Kabul, Nazan Yatgın Palabıyık, Şenay Bağ, Yeşim Mazıcıoğlu rol alıyor. Oyun, 8-11 Aralık 2021 Müze Gazhane Büyük Sahne’de.

KİMSE O DENLİ ŞEYLERİ KONUŞMUYOR ARTIK

Oyun, 12 Eylül darbesi periyodunu en acı biçimde yaşayıp parçalanan bir ailenin bugüne uzanan kıssasını bahis alıyor. Leyla, ailesinin geçmişiyle yüzleşiyor ve onların öyküsünü anlatabilmek için hayatını değiştirmeyi göze alıyor.

Şirin Gürbüz’ün yazdığı Emre Koyuncuoğlu’nun yönettiği oyunda Bora Seçkin, Radife Baltaoğlu, Kutay Kırşehirlioğlu, Ebru Üstüntaş, Hazal Uprak, Can Alibeyoğlu, Kamer Karabektaş rol alıyor. Oyun, 8-11 Aralık 2021 tarihleri ortasında Müze Gazhane Meydan Sahne’de.

RÜSTEMOĞLU CEMAL’İN TUHAF HİKÂYESİ

Osmanlı İmparatorluğu’nun son demlerinde, Girit’teki yurtlarından sürgün edilen bir ailenin İstanbul’a Çanakkale’ye ve nihayet Ayvalık’a uzanan maceralı seyahati. Rüstem’in, Cemal’in ve hayatlarındaki başka insanların kimi vakit gülünç kimi vakit hüzünlü ancak sımsıcak kıssaları.

Cengiz Toraman’ın yazıp yönettiği oyunda Esen Koçer, Levent Üzümcü rol alıyor. Oyun, 8-11 Aralık 2021 tarihleri ortasında Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi’nde.

KISRAKLI KADIN

Londra’da bir hastanede bebek bekleyen bir bayanın hayal ile gerçek, terkettigi Anadolu topraklarıyla Batı ortasında bocalamalarını, büyülü bir ortamda sunan oyun, daha evvel İngiltere, Almanya, İsveç ve Hollanda’da sahnelendi. Artık birinci kere Türkiye’de.

Leyla Nazlı’nın yazdığı Lerzan Pamir’in yönettiği oyunda Elçin Atamgüç, Pervin Bağdat, Gökçer Genç, Eylül Soğukçay rol alıyor. Oyun, 8-11 Aralık 2021 tarihleri ortasında Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde.

HASTALIK HASTASI

Argan hastalık hastasıdır. Konutta bir hekim bulunursa hem istediğim vakit tedavi olurum, hem de cebimden beş kuruş çıkmaz fikriyle, kızını bir tabiple evlendirmeye karar verir. Kızı ise bir diğerine âşıktır. Argan’ın sadece parasını seven karısı ise onu hem aldatmakta, hem de elinde avucunda ne varsa almaya çalışmaktadır.

Evin, her şeyden haberdar olan son derece zeki ve iş bilir hizmetçisinin gönlü bu duruma razı olmaz. Hakikatin ve aşkın kazanması için elinden geleni yapar.

Aşk gülücüklerinin sahtesini, gerçeğinden ayırmak zordur.

Hastalık Hastası, Klasik Fransız Tiyatrosu’nun kurucularından Moliere’in (1622 – 1673) yazdığı son oyundur. Birinci defa 1673 yılında sahnelenen oyunda Moliere, tenkitlerini mesleğini berbata kullanarak güçlü hastalarını sömüren hekimlere yöneltir.

Moliere’in yazdığı Tolga Yeter’in yönettiği oyunda Barış Çağatay Çakıroğlu, Besim Demirkıran, Davet Büyüksayar, Çiğdem Gürel, Elif Verit, Ersin Sanver, Gün Koper, Hüseyin Tuncel, Sevinç Erbulak, Tatlı Asutay, Şükrü Türen, Tuğçe Açıkgöz rol alıyor. Oyun, 8-11 Aralık 2021 tarihleri ortasında Ümraniye Sahnesi’nde.

Çocuk Oyunları

HERKES SİHİRBAZ OLACAK(Yeni Oyun) (3+ Yaş)

Ünlü sihirbaz Zubi’nin öğrencileri “usta”lığa geçip onun sihirli şapkasını almanın hayalini kurarlar. Zubi, sihirli şapkanın yeni sahibini belirlemek için bir müsabaka düzenler. İllüzyon şovlarıyla ilerleyen oyunda, amaca ortaklaşa ilerlemenin ehemmiyeti anlatılıyor.

Kubilay Tuncer’in yazıp yönettiği oyunda Aslı Şahin, Aybar Taştekin, Cihat Faruk Sevindik, Damla Cangül Yiğit, Zeliha Bahar Çebi rol alıyor. Oyun, 12 Aralık 2021 tarihinde Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde.

KARAGÖZ ÇİFTLİK BEKÇİSİ (3+ Yaş)

Karagöz uzun vakittir işsizdir ve iş aramaktadır. Sonunda kendisine bir çiftlikte iş bulur. İşi hayvanların bakımını yapmaktır. Ancak ortada bir sorun vardır. Karagöz, hayvanları tanımamaktadır. Özgür Atkın’ın yazıp yönettiği oyunda İrem Erkaya ve Tankut Yıldız rol alıyor. Oyun, 12 Aralık 2021 tarihinde Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde.

ELMA KURDU KIRTIK (4-7 Yaş)

Elma Kurdu Kırtık 7 yaş altı çocuklara yönelik, kuklaların kullanıldığı, canlı müzik eşliğinde oynanan eğlenceli bir çocuk oyunudur. Haylaz bir elma kurdunun eksiksiz elmayı bulmak için çıktığı seyahati anlatır. Sahip olduklarına bedel vermeyen, etrafındakileri hor gören Kırtık bu seyahatte aradığı kusursuz elmaya ulaşmak yerine çok daha değerli bir şeyin farkına varır. Çocukların toplumsal etraflarıyla olan ilgilerine dikkat çeken oyun somut objelerle soyut kavramları ilişkilendirerek çocuğun algısını geliştirmeyi amaçlamaktadır. Çocuğun günlük ömründe yaşadığı çelişkileri renkli bir hayal dünyasında yine yaratan oyun çocuğa kendi gerçekliğine dışarıdan bakabilme bahtı verir. B. Çağatay Çakıroğlu ve Ö. Barış Bakova’nın yazıp B. Çağatay Çakıroğlu’nun yönettiği oyunda; Elyesa Çağlar Evkaya ve Seda Çavdar rol alıyor. Oyun, 12 Aralık 2021 tarihinde Gaziosmanpaşa Sahnesi’nde.

BENİM HOŞ PABUÇLARIM (3+)

Günün birinde sirke, bir robot palyaço gelir ve şirin palyaço sirkten kovulur. Bu kadarıyla da kalmaz, parası olmadığı için çok sevdiği pabuçları elinden alınır. Palyaçomuz pabuçlarını geri almak için iş aramaya başlar. Girdiği işlerden çocuksu hassaslığı nedeniyle bir bir kovulur. Pabuçlarına asla kavuşamayacağını düşünüp ümitsizliğe kapıldığında, imdadına çocuklar yetişir ve onların dayanağıyla pabuçlarına ulaşır. Tekrar çocuklarla birlikte kahkaha dolu gösterisini gerçekleştirmeye devam eder. Dersu Yavuz Altun’un yazıp yönettiği oyunda Ayşe Günyüz, Davet Büyüksayar, Oğuzhan Oğuz, Gülsüm Alkan, Samet Silme, Sefa Turan rol alıyor. Oyun, 12 Aralık 2021 tarihinde Sultangazi Hoca Ahmet Yesevi Sahnesi’nde.

RÜYA(5+Yaş)

Hayvanların kafese kapatılması, şovlarda kullanılması, doğal ömür alanlarından uzaklaştırılmaları nedeniyle çok üzülen bir çocuğun onları nasıl kurtardığı anlatılır. Özge Midilli-Ertan Kılıç’ın yazdığı Özge Midilli’nin yönettiği oyunda Nilay Yazıcıoğlu, Tarık Köksal, Nilay Bağ, Ceren Kaçar, Ceysu Aygen, Çağlar Polat, Emre Davet Akbaba, Mehtap Gündoğdu Akbulut rol alıyor. Oyun, 12 Aralık 2021 tarihinde Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi’nde.

BİR GÜN AYAKKABIMIN TEKİ (3+ Yaş)

Rengarenk bir mutfak… Ancak her yer çok dağınık… Oyuncu mutfağı toplamaktan sıkılıp gitmeye karar verir ancak ayakkabısının tekini bir türlü bulamaz. O da ne, evvel ayakkabısının öbür teki, sonra mutfaktaki her şey konuşmaya başlar. Kayıp ayakkabı, Kaptan Cook’u aramaya gitmiştir ve kim bilir başından ne maceralar geçmektedir… Derya Yıldırım’ın yazdığı, Özgür Kaymak’ın yönettiği oyunda Derya Yıldırım rol alıyor. Oyun, 12 Aralık 2021 tarihinde Ümraniye Sahnesi’nde.

İyi seyirler…

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen