Sal. Eki 15th, 2024

Çiğli Belediyesi tarafından Atatürk’ün Türk Bayanına Seçme ve Seçilme Hakkı Verilmesinin 87. Yıl dönümü sebebiyle “Kadının Siyasetteki Yeri” bahisli panel düzenlendi. Panele CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, Âlâ Parti Isparta Milletvekili Aylin Bahadır ve Efes Selçuk Belediye Lideri Filiz Ceritoğlu Sengel konuşmacı olarak katıldılar.

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Küme Sözcüsü Nilay Kökkılınç’ın moderatörlüğünü yaptığı panelin açılış konuşmasını Çiğli Belediye Lideri Utku Gümrükçü yaptı. Cumhuriyet ihtilalinin bir bayan ihtilali olduğunu belirten Gümrükçü; “ Bayan toplumsal hayata, üretime katılmazsa o ülkede özgürlük ve demokrasi gelişmez” dedi.

KADIN EVVEL EKONOMİK HAYATTA YER ALMALI

Kadının siyasetteki yerini ekonomik ve toplumsal açıdan pahalandıran Lider Sengel; Ekonomik olarak özgürlüğünü elde edemeyen, kendi ayakları üzerinde duramayan tıpkı vakitte üzerindeki tüm baskıları kaldıramayan bayanın siyasette yer alması çok da kolay değil” dedi.

Kadınların ekonomik olarak desteklenmesinde mahallî idarelere düşen vazifesi Efes Selçuk Belediyesi’nin bayan emeğini değerlendirmeye yönelik projeleri üzerinden anlatan Lider Sengel; “Kadını eğitmek ve ekonomik hayata dahil etmek için illa bir diploması olmasına gerek olmadığını gördüm. Bayan zati kendi başına meskeninde üretiyor. Ekonomik hayata girmesi aslında çok kolay. Devrin belediye liderlerine bunu anlattım. İşte o yüzden dedim ki o mührü alacağım. Artık istediklerimi yerine getirmenin gururunu yaşıyorum. ” dedi.

Başkan Sengel; “ Bayanın siyaseti falan olmaz. Bayanın ömrün içerisine sokulması lazım ömrün içerisine dahil olduğumuz kadar daha da büyüyeceğiz. Ve bayan erkek birlikte ele ele tutuşarak nasıl daha aydınlık yarınlara yürüyeceğimizi göstereceğiz” diyerek kelamlarını noktaladı.

İyi Parti Isparta Milletvekili Aylin Yürekli Cumhuriyetin bir çağdaşlaşma projesi olarak bayana yönelik Atatürk tarafından gerçekleştirilen ihtilallere değinerek; “Ben öğretmen anne babanın çocuğu olarak Eskişehir’de doğup, okuyup hekim olabilmişsem, sonra Cumhurbaşkanının hekimi ve başdanışmanı olabilmişsem daha sonra milletvekili olarak sizlerin huzurunda konuşabiliyorsam bunu Atatürk’e ve Cumhuriyet’e borçluyum” dedi.

SİYASETTE BAYANLARA YÜZ MERCEKLE BAKILIYOR

Sevda Erdan Kılıç günlük hayatta, medyada, siyasette bayana yönelik ayrımcılığa dayanan bir bakış olduğunu belirterek; “ Ben bayan erkek yerine konuşurken eşit yurttaşlık kavramını kullanıyorum. Biz kız çocuklarının eğitimi kadar erkek annelerinin de eğitimi de kıymetli. Siz kız çocuklarını ne kadar eğitirseniz eğitimin tıpkı meskenin içinde kız ve erkek çocuklar arasında

ayrım yapılıyorsa bizim işimiz çok sıkıntı. Bu yüzden erkek annelerinin de annelerin de eğitimi çok değerli. Siyasette erkeklere bir mercekle bakılıyorsa bayanlara yüz mercekle bakılıyor. Bayan siyasette giysisi ile dahi eleştirilebiliyor” dedi.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen