Cts. Eki 12th, 2024

2- 5 Aralık tarihleri ortasında gerçekleşen 4. Milletlerarası Kızılay Dostluk Kısa Sinema Şenliği Atlas 1948 Sineması’ndaki gösterimler ve Beyoğlu Akademi’de gerçekleşen “Dijital Dünyada Sinema Yolculuğu” söyleşisi ile başladı.

4. Memleketler arası Kızılay Dostluk Kısa Sinema Şenliği, “İnsani Bakış” ve “Panorama Seçkisi”nde yer alan sinemalarının gösterimleriyle sinemaseverlerle buluştu. Bugün Atlas 1948 Sineması’nda yeryüzünde savaş, doğal afet ve salgın üzere tehlikelerin insanoğluna verdiği ziyanı ve bu hususta uğraş eden insanların vicdanını husus edinen “İnsani Bakış” kısmında yer alan David Del Âguila’nın “Martians” sineması, Luca Esposito’nun “Paper Boat” sineması, Daniel Ortiz Entrambasaguas’ın “Breath” sineması, Arturo Duenas’ın “Dajla: Cinema and Oblivion” sineması, Bahare Nikjoo’nun “İncurable” sineması, Malaz Usta’nın “Sürgünde Bir Yıl” sinemaları gösterildi. Dünyada değerli şenliklerde gösterime açılan ve çok sayıda mükafata layık görülen kısa sinemaların Türk izleyici ile buluştuğu kısım olan Panorama Seçkisi’nde ise Alıaksei Pluyan’ın “Lake of Happiness” sineması, Amaz Moradi’nin “Duel” sineması, Lolita Naranovich’in “The Power of Childhood” sineması ve Ozan Sertdemir’in “Teşekkürler Süpermen” sinemaları de seyirciyle buluştu.

“Dijital Dünyada Sinema Yolculuğu”

Festivalin bugün gerçekleşen birinci aktifliği Ezgi Büşra Çınar’ın modere ettiği “Dijital Dünyada Sinema Yolculuğu” söyleşisi oldu. Söyleşi dağıtımcı Kemal Ural, direktör Ramazan Kılıç ve üretimci Emre Oskay’ın iştirakiyle Beyoğlu Akademi’de düzenlendi. Dijital dünyanın sinema dalı üzerinde tesirinin konuşulduğu panelde, herkes kendi perspektifinden dijital dünyanın tesirlerini anlattı. Bugünkü ezberlerin bozulduğunu, tüketim alışkanlıklarının değiştiğini, talep edilmeyen malların da arz edilmeye başladığını belirten Kemal Ural, pandemi ile tüm bu sürecin hızlandığını ve dijital platformların böylece önünün açıldığını söyledi. Üretimci Emre Oskay, çok fazla sinema projesinin geldiğinin, üretimin arttığının altını çizerken, bu durumda grup bulmanın zorluğundan bahsetti. Direktör Ramazan Kılıç ise pandemi yokken de kısa sinema dalının berbat olduğunu, dijital platformların ise ticari manada tatmin edici olmadığını belirtti ve pandemi ile birlikte şenliklere katılamadıkları için işlerin daha berbata gittiğini anlattı.

“Sinema Ölmeyecek Yalnızca İzleme Alışkanlıkları Değişti”

Emre Oskay dijital platformlarla birlikte sinema tüketme kültürünün değiştiğini, her yerde sinema tüketebildiğimizi ve bunun süratli tüketime neden olduğunu söyledi ve sinema salonlarının azalıp özel yerler haline gelebileceğini belirtti. Kemal Ural “Sinema ölmeyecek yalnızca izleme alışkanlıkları çok değişti. Beşerler artık cep telefonu ekranından bile sinema izliyor.” dedi ve sinemaların daima değişime açık olup dalı canlı tutması gerektiğinin altını çizdi. Ramazan Kılıç ise sinema izleyici sayılarının azalmasının fon bulma konusunda kısa sinema bölümünü etkilediğini söyledi.

4. Memleketler arası Kızılay Dostluk Sinema Şenliği T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sinema Genel Müdürlüğü, Beyoğlu Belediyesi, Zeytinburnu Belediyesi, ORZAX üzere birçok kurum iş birliği ile düzenleniyor ve ana sponsorluğunu ise Halkbank üstleniyor.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen