Cum. Eki 11th, 2024

Kadıköy Belediye Lideri Şerdil Dara Odabaşı, Fransa’da düzenlenen Avrupa Irkçılık Zıddı Kentler Ağı –ECCAR’ın genel konseyinde konuşma yaptı. Odabaşı, konuşmasında her türlü dışlayıcılıkla uğraşta kamusal dayanışmanın kıymetini ve bunun yalnızca yerelde kalmaması gerektiğini vurguladı ve iştirakçilere Kadıköy’deki çalışmalara ait bilgi verdi.

Kadıköy Belediyesi, UNESCO tarafından kentlerin ırkçılık, ayrımcılık ve yabancı düşmanlığı ile uğraş siyasetlerini düzgünleştirmek gayesiyle kurulan Avrupa Irkçılık Tersi Kentler Ağı’na 2019 yılında oy birliğiyle kabul edildi. ECCAR’ın Fransa’da düzenlenen genel heyetine katılan ve bir konuşma yapan Kadıköy Belediye Lideri Şerdil Dara Odabaşı, konuşmasında her türlü dışlayıcılıkla gayrette kamusal dayanışmanın değerini ve bunun yalnızca yerelde kalmaması gerektiğini vurguladı. Odabaşı’nın konuşmasından satır başları şöyle:

“KADIKÖY ÖZGÜRLÜĞE KAÇIŞ MEKANI”

“Kadıköy, kendisini dışlanmış hisseden farklı kimlikler ve kıymetlerden bütün insanları kucaklayan bir kent. Her farklı köken, inanç, kimlik ve yönelimden kentliler için ancak bilhassa de yeni nesil genç kitle için Kadıköy, son yıllarda her türlü baskıdan, dışlanmışlıktan, kutuplaştırılmadan, nefret objesi haline getirilmekten uzak bir ‘özgürlüğe kaçış mekânı’ olarak ön plana çıkıyor. Kadıköy; özgürlüğün, eşitliğin ve kardeşliğin yanı sıra dayanışmanın, toplumsal adaletin, laikliğin, özcesi toplumsal demokrat bedeller bütününün Türkiye siyasetindeki esaslı temsilcisi Cumhuriyet Halk Partisi’nin en güçlü olduğu kentlerin başında gelmektedir. Bizler de toplumsal demokrat ve toplumcu pahaları korumak ve yaşatmak ismine her kısma el uzatarak Toplumsal Eşitlik Ünitemiz öncülüğünde çocuk, genç, bayan, engelli, yaşlı, sığınmacı, mülteci ve LGBTİ+’lara dair çalışmalar yapmakta; bu alanlarda sayısız rehberlik, danışmanlık, savunuculuk, izleme ve kıymetlendirme faaliyetlerinde bulunmaktayız.”

“ÜZERİNDE DURULMASI GEREKEN BİR AYRIMCILIK: YAŞÇILIK”

“Covid-19 salgını, fizikî sıhhatle birlikle ekonomik, ruhsal ve toplumsal birtakım eş vakitli ve kitlesel meselelere da yol açtı. Toplumsal bilimciler, bu üzere fevkalâde periyotlarda kimi vakit popülist siyasetçiler eliyle yaygınlaştırılan ayrımcı telaffuzların kalıcı olma potansiyelinden bahsetmektedirler. Covid-19 salgını müddetince bir defa daha gündeme gelen ancak bilhassa başarılı aşı uygulamaları sonrasında bugün gereğince üzerinde durulmadığını düşündüğümüz bir ayrımcılık çeşidi ise “yaşçılık”. Kadıköy’de 65 yaş üstü yaklaşık 100 bin vatandaş yaşamaktadır. Bu demografik dağılımın ehemmiyetinin farkında olan Belediyemizde hali hazırda iki adet Alzheimer merkezinden, her talep karşısında hizmet sunmaya hazır konutta paklık ve ferdî bakım hizmetlerine dek yaşlılara özel geniş bir uygulamalar bütünü mevcut. Hakikaten bizler de Covid-19 salgınıyla birlikte, kimi toplumsal kısıtlama ve ayrımcılıklara maruz kalan yaşlıların bu süreçteki mağduriyetleri üzerine odaklanmayı önceliğimiz olarak belirledik.”

UNESCO’NUN ÖRNEK GÖSTERDİĞİ KAMPANYA: KOMŞULUK GİBİSİ YOK

“Kısıtlamaya maruz kalan yurttaşlarımızın gereksinimlerini gidermeye yönelik oluşturulan Kriz Masası ile fakir, engelli ve kronik rahatsızlığı olan yaşlı vatandaşlarımızın taleplerini eksiksiz bir biçimde karşılamaya odaklandık. ‘Komşuluk Gibisi Yok’ ismini verdiğimiz bu kampanya ile Türkiye’nin ünlü şefleri, aşçıları ve beslenme uzmanları ile birlikte hazırlanan yemekler, hergün konutlara servis edildi. Bugüne dek yaklaşık 350 bin öğün sıcak yemek takviyesi sağlanan ve hâlâ devam eden kampanyamız, geçen sene UNESCO tarafından yeni koronavirüsle gayret sürecinde başarılı kampanyalar ortasında gösterilmişti. Tüm bunlar bize gösteriyor ki kimlikle ilintili olan bütün dışlayıcı kavramlar aslında yeni gelişmeler doğrultusunda şekillenme potansiyeline sahip. Bu sebeple her türlü dışlayıcılıkla gayretin de dinamik ve pro-aktif bir kamusal dayanışma ağının kurulmasında yattığını söyleyebilirim. Bu noktada, dayanışmanın yalnızca yerelde kalmamasını; dünyaya misal yerlerden baktığımız ve emsal bedel yargılarına sahip olduğumuz kurumları birleştiren ve bir ortaya getiren ECCAR’ın kıymetini bir sefer daha vurgulamak isterim.”

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen