Sal. Kas 19th, 2024

Erich Maria Remarque’ın popüler savaş karşıtı romanının film uyarlaması “All Quiet on the Western Front (Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok)”, 2023 Oscar Ödülleri’nde 9 adaylık kazandı. Edward Berger’in filmi, birinci sınıf performanslar ve büyüleyici sinematografi ile savaşa dair yürek burkan bir hatırlatma yaparak sürükleyici bir hikaye anlatıyor.

Yönetmen: Edward Berger
Oyuncular: Felix Kammerer, Albrecht Schuch, Daniel Bruhl, Sebastian Hülk, Aaron Hilmer, Edin Hasanovic and Devid Striesow
Süre: 147 dakika
Konusu: Savaş karşıtı drama, savaşın acımasız gerçekleriyle yüzleşmek zorunda kalan Alman askeri Paul Baumer’i konu alıyor.

All Quiet on the Western Front filminin Oscar adaylıkları
En İyi Film
En İyi Uyarlama Senaryo
En İyi Uluslararası Film
En İyi Görüntü Yönetimi
En İyi Orijinal Film Müziği
En İyi Prodüksiyon Tasarımı
En İyi Görsel Efekt
En İyi Makyaj ve Saç Tasarımı
• En İyi Ses

Alman askeri Paul Baumer, etrafındaki savaş tüm hızıyla devam ederken; başı ellerinin arasında, kimsenin olmadığı topraklarda çamurlu bir kraterde oturuyor. Ciğerlerine kan dolarken nefes nefese yakınlarda yatan bir Fransız askerini acımasızca bıçaklamış. Baumer, Birinci Dünya Savaşı’nda 18 aydır uğraşıyor, ancak birdenbire düşmana karşı şefkat duyuyor ve neredeyse ölmek üzere olan adama yardım etmek istiyor. Kanlı paltosunda Fransız askerinin karısı ve kızının bir resmini buluyor ve gözyaşlarına boğuluyor.

Ama bu onu değiştiren bir aydınlanma değil. Olay onu yaralamış olsa da, daha sonra Baumer’i (ruhsuz gözlerle ve yoldaşlarının kaybıyla uyuşmuş) tüm enerjisiyle Fransızlar’a saldırırken görüyoruz. Savaşın barbarlığı, insanın ikiliğini açığa çıkararak onu zayıflatmış.

Çok da uzakta olmayan bir askeri komutan olan General Friedrichs, bir yemek odasında hazırlanmış bir yemek masasında karnını doyururken, yaklaşan ateşkesin bir korkaklık eylemi olduğundan homurdanıyor. Yaralı bir ego ve vatanseverlikle hareket ederek, hırpalanmış askerlerini savaşa geri gönderiyor.

Siperlerdeki adamların ve savaş kışkırtıcı generallerin bu zıt gerçeklikleri, 1928 tarihli Alman romanı Im Westen Nichts Neues’in son film uyarlamasında kendini gösteriyor. Baumer ve arkadaşları Birinci Dünya Savaşı’nın acımasız savaş alanlarında ilerlerken, onların gözleri açık, hevesli askerlerden savaşın aşırılıklarıyla travma geçirmiş sersemlemiş piyadelere dönüşmelerine tanık oluyoruz. Kaybın acısı, kavganın yaralarından daha ağır olurken, birer birer yaşama iradelerini kaybediyorlar.

Erich Maria Remarque’ın savaş karşıtı romanı, genç Alman askerlerinin Birinci Dünya Savaşı’nda yaşadıklarının en dürüst ve rahatsız edici anlatımlarından biri olarak şimdiden bir üne sahip. Öyle ki Adolf Hitler, Nazi Almanya’sında kitabın her nüshasının yakılmasını emretti. 1930’da kitaptan uyarlanan Amerikan filmi, En İyi Film kategorisinde Oscar adayı olarak, bir klasik olmaya devam edecek.

Remarque’nin büyük eserini bugün yeniden yapmak kuşkusuz bir muazzam görevdir, ancak savaş karşıtı filmler bize savaşın acımasızlığını hatırlatmak için sanatsal bir çaba olarak hizmet ediyorsa, All Quiet on the Western Front’un en son yapımı harika bir iş yapmıştır ve Saving Private Ryan ve 1917 gibi filmlerle aynı seviyede yer almaktadır.

Yönetmen Edward Berger, genç askerlerin cephede yaşadığı vahşete odaklanıyor; kitapta üstleri tarafından savaşa çekilmelerini ve evlerine dönüşte normal bir hayat yaşamalarının zorluğunu anlatan bölümleri çıkarmış.

Berger, bize sürükleyici bir hikaye vermek için orijinal olay örgüsünü ince ayarlayarak uzun sekanslar ve güçlü görseller kullanıyor. Baumer, 1917’de savaşa katılmak için ailesinin imzasını taklit ediyor, çünkü o ve arkadaşları, vatanları için savaşma olasılıkları konusunda heyecanlıydı. Neşeyle kasabadan çıkarlar, ancak siperlere ulaştıklarında savaşın gerçeği ortaya çıkar. Baumer, Albert Kropp, Franz Muller ve Ludwig Behm için tüm dünyaları ve önyargılı savaş kavramları alt üst olmak üzeredir…

Karakter performansları büyüleyici; özellikle de Felix Kammerer’in canlandırdığı Baumer ve Albrecht Schuch’un canlandırdığı Stanislaus “Kat” Katczinsky. Kat, gençleri kanatları altına alan daha yaşlı, arkadaş canlısı bir askerdir. Askere alınmalarından bir yıl sonra bile, çocuklar hala biraz saf ve gerginlerdir. Savaş bitiyor gibi görünüyordur, ancak bundan hayal kırıklığına uğramaya başlıyorlar. “Altı hafta içinde Paris’te olacağız!” kendi kendilerine şarkı söylerler. Yine de, orada bulundukları 18 ayda batı cephesinde çok az ilerleme kaydetmişlerdir veya hiç ilerleme kaydetmemişlerdir.

Savaşı bitirmek için samimi çabalar vardır. Hollywood yıldızı Daniel Bruhl, oğlunu savaşta kaybeden ve Fransızlarla barışı sağlamaya çalışan Alman yetkili Matthias Erzberger’i canlandırıyor. Mütarekeyi geciktirdikleri her an daha çok çocuğun öldüğünün farkındadır. Ancak siyaset kirli bir oyundur ve General Friedrichs gibi adamlar, isim yapma peşinde canların feda edilmesini umursamıyorlardır.

Askerler her günü olduğu gibi kabul eder, bir sonraki gün için pek umut beslemezler. Yiyecek ararken ve yoldan geçen Fransız kadınlara bakarken, savaştan sonraki hayatı hayal ediyorlar. Kat bir an daha fazla çocuk sahibi olmaktan bahsediyor, sonra savaşmaya can atıyor ve “Tekrar gitmemize ne kadar var?” diye soruyor. Bu arada, tanklar ve alev püskürtücüler, bitkinlik ve çaresizlik içinde eziliyorlar. Karakterler, iyi yazılmış, tüm kalpleri ve ruhlarıyla canlandırıldıkları için öne çıkıyor.

Filmde insanın gözlerini kaçırmak istemesine neden olan tüyler ürpertici ve ürkütücü anlar var. Ve sizi öfkelendirecek diplomatik aptallık anları vardır. Hepsi eşit ölçüde rahatsız edici, ancak hepsi büyük savaş boyunca meydana gelen olayların insanlık dışı yüzeyini zar zor çiziyor.

All Quiet on the Western Front, yalnızca savaşın iğrençliğini yakalamakla değil, aynı zamanda savaşmak için gönderilen genç erkeklerin katliama giden kuzular gibi; sadece kana susamış generallerin entrikalarındaki piyonlar olduğu mesajıyla da öne çıkıyor. Savaştaki insanların ahlaksızlığını resmeden ilk ve son sanat eseri değil.

95. OSCAR ADAYLARI AÇIKLANDI!

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen