Kurbanlar kesildi ama nasıl daha verimli kullanacağınızı bilmiyorsanız bu yazımız tamda size göre. Hayvanın neresinden ızgara, neresinden haşlama, neresinden kavurma yaptığımızda daha lezzetli olurun cevabı işte burada.
Öncelikle şunu belirtmeliyim ki, ne kesmiş olursanız olun kesildikten hemen sonra yememeye özen gösterin. Hayvan kesildikten sonra kan akışı bir süre daha devam eder ve ölüm sertliği (rigor mortis) denilen evreye geçiş yapar. Ve bu aşama 18-24 saat aralığında devam eder. Ölüm sertliğinde et oldukça serttir ve pişirdiğinizde çokta fazla lezzetini alamazsınız. Bu demek oluyor ki etin lezzetini daha iyi alabilmek ve lokum kıvamında olmasını sağlamak için öncelikle hemen tüketmemeliyiz ve dinlendirmeliyiz.
Kurban kesildikten sonra etlerinizi küçük parçalar halinde yani kıyma, kuşbaşı vs gibi paketleyip dondurucuda bu şekilde muhafaza etmeyi unutmayın. Böylece kullanacağınız zaman paket paket çözdürürseniz sizin için çok daha kolay olacaktır. Ayrıca eti çözdüreceğiniz zaman bir gece önceden buzdolabının alt bölümünde çözdürebilirsiniz.
İşte işin en önemli kısmı da hangi bölgeden neler yapabileceğinizdir. Yani ızgara yapmak istiyorsanız hayvanın hangi bölümünü kullanmanız gibi önemli kriterler bulunuyor. Etin sertliğine, yumuşaklığına, sinirine, yağına kadar etki eden bu faktörler uygun bölümleri kullanırsanız yaptığınız yemeğin çok daha lezzetli olmasını sağlayacaktır.
Etin Hangi Bölümlerinden Ne Yemekleri Yapılır?
Yumuşacık lokum gibi bir et pişirmenin en önemli unsuru uygun et seçimidir.
Izgarada pişirmek için etin bonfile, kontrfile, T-bone, antrikot, pirzola, biftek;
Haşlama için gerdan, döş, pençeta, kol, incik;
Kıyma için döş ve pençeta;
Soslu yemekler ve kuşbaşı et için kontrnuar, nuar, tranç gibi bölümleri tercih edilebilir.
Kurban etini bölümlerine göre ayırın. Bonfile, kontrfile, antrikot gibi et bölümlerini tencere yerine tavada mühürleyebilir veya ızgarada pişirebilirsiniz. Kemikli etleri haşlayarak çorba yapımında kullanabilir veya döş kısmını kıyma olarak çektirebilirsiniz.