Çar. Eki 30th, 2024


Türk Oftalmoloji Derneği tarafından ve Türk Neonatoloji Derneği takviyesiyle düzenlenen erken doğan bebeklerde görülen, tedavi edilmezse görme kaybına yol açabilen Prematüre Retinopatisi (ROP) eğitimi Ankara’da tamamlandı. Türk Oftalmoloji Derneği Eğitim Merkezi (TODEM) Ankara’da yapılan eğitime 11 ülkeden gelen yabancı göz tabibi katıldı. 

 

Türk tabipler, erken doğan bebeklerde tedavi edilmediğinde görme kaybına yol açan Prematüre Retinopatisi’nde (ROP) teşhis ve tedaviye yönelik, yurt dışından gelen meslektaşlarına teorik, pratik ve simülasyon usulüyle uygulamalı eğitim verdi.

 

Türk Oftalmoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ziya Kapran, ROP hastalığının, erken doğan bebeklerde, retinanın damarsal gelişiminin tamamlanmadan doğmaları nedeniyle ortaya çıktığını ve tedavi edilmediğinde kalıcı görme kaybına yol açtığını söyledi.

 

Prematürelerin yaklaşık yüzde 30’unda ROP hastalığı geliştiğini ve bunun yüzde 5-8’inin önemli görme kaybıyla sonuçlandığına dikkat çeken Prof. Dr. Ziya Kapran, doğumu takiben birinci ayda birinci taramaların yapılması gerektiğini ve önemli ROP gelişimi durumunda ise hemen lazer yahut göz içine ilaç enjeksiyon yapılmaması durumunda hastalığın kalıcı körlüğe yol açabildiğini söyledi. Kapran şöyle devam etti: “Bebek doğduktan sonra bir ay içinde muayenesinin yapılması ve önemli ROP tespit edilmesi durumunda tedaviye çabucak başlanması gerekiyor. Bu muayene özel bir eğitim ve deneyim gerektiriyor. Bu nedenle göz doktorlarının yeni teşhis ve tedavi formüllerine hakim olması gerekiyor. TOD olarak göz doktorlarımızın dünya ile aktüel deneyimlere, bilgilere sahip olması için eğitim çalışmalarımıza ve yurt geneline yayılan eğitimlerimize kongrelerimize durmaksızın devam ediyoruz.”

 

ROP için erken teşhis önemli

Türk Oftalmoloji Derneği Prematüre Retinopatisi Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şengül Özdek de bu hastalıkta kalıcı görme kaybı ile karşılaşılmaması için erken teşhisin kural olduğunu, bu nedenle muayene, tarama ve tanıya ait verilen eğitim ve kursların büyük ehemmiyet taşıdığını vurguladı.

Türk Oftalmoloji Derneği olarak ulusal çok sayıda eğitim verildiğini belirten Prof. Dr. Şengül Özdek, “Bu yıl birinci sefer Memleketler arası Prematüre Retinopatisi Eğitimi düzenliyoruz. Eğitime, Türkiye’deki göz doktorlarının yanı sıra ABD, Hollanda, Japonya, Hindistan ve Filipinler’in ortalarında bulunduğu 11 ülkeden yabancı tabipler katıldı. Bu kapsamda, çoğunluğu Türk tabiplerinden oluşan 31 göz doktoru tarafından teşhisten tedaviye, muayeneden takip sürecine ait eğitimi muvaffakiyetle tamamladık.” dedi. 

Prof. Dr. Şengül Özdek, eğitimlerin teorik olan 2 günün akabinde son gününde uygulamaların yapıldığını söyleyerek şunları söyledi: “Uygulamalı eğitimlerde, bebekte retina muayenesinin nasıl yapılacağı gösterildi. Zira, genel göz tabipleri, teknik olarak epeyce güç olan bu muayeneye, göz hastalıkları uzmanlık eğitimi periyodunda çok hakim değildir. Bunun için özel bir eğitim gerekir. Burada da muayene teknikleri uygulamalı olarak gösterilerek, yabancı meslektaşlarımızın ülkelerine gittiklerinde uygulayabilmelerine imkan sağlandı. Eğitimler, yapay zeka takviyeli çeşitli simülasyon aygıtlarıyla uygulamalı gerçekleştirildi. Oftalmoskop kullanılarak simülasyon tekniğiyle hastanın gözünde ne olduğu, eğitici doktor tarafından gösterildi. Doktor yanlışsız süreci yaptığında hem sistem hem eğitici doktor tarafından doğrulanıyor, yanlış yaptığında ise tekrar yapması gerektiğine ait ihtarda bulunuyor.”

 

Özdek, eğitim kapsamında farklı uygulamaların da yaptırıldığını belirterek, “ROP tanısı alan bebeklerin tedavisinde göz içine enjeksiyon uygulaması da yeniden yapay gözler üzerinden iştirakçilere birebir öğretildi. Eğitim kapsamında, bebekler çok küçük olduğundan muayene sırasında gelişebilecek teneffüsün durması üzere komplikasyonlara nasıl müdahale edileceği de bebek maketleri üzerinde gösterildi.” sözlerini kullandı.

 

TOD Hakkında

Türk Göz Doktorlarının resmi ulusal mesleksel derneği olan Türkiye Oftalmoloji Derneği (TOD), göz hastalıkları uzmanlarını ve bu mevzuda uzmanlık eğitimi almakta olan doktorları bünyesinde barındırıyor. 5 bini aşkın üyesiyle ulusal göz sıhhatine katkıda bulunmayı, üyelerinin mesleksel ve bilimsel alanlar başta olmak üzere her alanda gelişmelerini sağlamayı, haklarını müdafaayı, halkın göz sıhhatini ve mesleğin geleceğini tehdit eden etik ve bilim dışı uygulamalarla uğraş etmeyi amaçlıyor. 1928 yılında kurulan derneğin genel merkezi İstanbul’da bulunuyor. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen