‘’Yeniden Daima Birlikte Ayağa Kalkıyoruz’’ mottosuyla yeni bir periyot başlatan KYK Yapı Kimyasalları’nın sarsıntı bölgesindeki kentlerde verdiği eğitimler sürüyor. KYK Yapı Kimyasalları, ünlü Japon Zelzele Uzmanı Yoshinori Moriwaki ile zelzele bölgesinde sarsıntı ve bina güçlendirmesi hakkında eğitim veriyor. Moriwaki eğitim için son olarak Kahramanmaraş ve Elbistan’da bölüm profesyonelleriyle bir ortaya geldi.
Japon yüksek inşaat mühendisi, mimar ve zelzele uzmanı Yoshinori Moriwaki, KYK Yapı Kimyasalları Sarsıntı Eğitim TIR’ı “Kâşif” ile Türkiye’nin sarsıntı bölgelerinde zelzele ve bina güçlendirmesi eğitimi veriyor. KYK Yapı Kimyasalları ve Moriwaki, Hatay, Adana ve Osmaniye’den sonra Kahramanmaraş ve Elbistan’da da sarsıntı bilgilendirme toplantıları düzenledi. Eğitimler sırasında Moriwaki’ye KYK Yapı Kimyasalları İdare Konseyi Lideri Cemil Onur Sürmeli ve şirket uzmanları da eşlik etti.
Moriwaki, “Yeniden Daima Birlikte Ayağa Kalkıyoruz” mottosuyla Japon ideolojisi olan Kintsugi’den ilhamla hayata geçirilen projenin bir kesimi olarak, bölüm profesyonellerine sarsıntının nedenleri, tesirleri, ziyanlarını azaltma teknikleri, bina güçlendirme formül ve uygulamaları, zelzele anında ve sonrasında yapılması gerekenler üzere mevzuları anlattı. Ayrıyeten Moriwaki, Japonya’da uygulanan sarsıntı idaresi ve afet müdahale sistemleri hakkında da bilgi verdi.
Moriwaki: “Kahramanmaraş’ta Büyük Sarsıntı Beklemiyorum”
Moriwaki, Kahramanmaraş merkezli yaşanan sarsıntıların akabinde bölgedeki riskin azaldığını açıklayarak, “Artık bu bölgede biriktirdiği enerjiyi attı. 7 büyüklüğünün üzerinde bir sarsıntı 100-150 senede bir oluyor. Kahramanmaraş’ta yaşanan zelzele 500 yıldır bekleniyordu ve yerden çok yakın bir arada oldu. O nedenle de tesiri büyük oldu. Artık bu bölgede büyük bir zelzele beklenmiyor” dedi.
“Türkiye’de Yapı Stoğunun Yüzde 50’si Yönetmeliğe Uygun Değil!”
Moriwaki, Türkiye’nin yapı karnesini değerlendirirken 21 milyonu aşan yapı stoğunun yüzde 50’sinin yönetmeliklere uygun olmadığını da aktardı. Bunun sebebinin ‘İmar Barışı’ olduğunu söyleyen Moriwaki, “Japonya’da imar barışı diye bir şey yok. Japonya’da bizlere zelzele, eğitimle öğretiliyor. Anaokulunda oyun oynarken bizlere eğitim veriyorlardı. Türk halkında ise panik var. Bunlar için eğitim şart” diye konuştu.
Moriwaki: “Türkiye’de Çok Fazla Binada Asmolen Uygulanmış”
Kahramanmaraş ve Elbistan’da sarsıntıdan hasar gören ve yıkılmayı bekleyen binaları da inceleyen Moriwaki, mevcut binalardaki “Asmolen Uygulaması” tehlikesine dikkat çekti:
“Deprem bölgelerinde çok fazla asmolen sistemi görüyoruz. Türkiye’de çok sayıda binada asmolen kullanılmış. Lakin Japonya’da asmolen sistemi yok, yasak. Türkiye’de de 2018’de yapılan yönetmelik değişikliği ile asmolen uygulaması yasaklandı. Yeni binalarda katiyen asmolen sistem yapmamak lazım.. Mevcut binaları da düzeltmek ve güçlendirmek gerekiyor”
Asmolen Uygulaması Nedir?
Asmolen, binalarda tavan inşası yapılırken döşemelerin ortalarına yerleştirilen tavanın daha düzgün durmasını sağlamak hedefiyle doldurulan gerece verilen isimdir. 1999 Depremi’nde asmolen döşemelerin dolguları yuvalarından çıkıp daire içindeki insanların üzerlerine düşmesi nedeniyle pek çok insan hayatını kaybetmişti. Adapazarı Depremi’nden sonra sarsıntı riski yüksek bölgelerde asmolen döşemeli bina üretimi yasaklandı.
Moriwaki: “Deprem Eğitimi Vermeye Devam Edeceğim”
Kahramanmaraş ve Elbistan’daki toplantılarda sarsıntıya karşı eğitimin büyük ehemmiyet taşıdığını söyleyen Yoshinori Moriwaki, “ Ben Türkiye’de yaşıyorum, meskenim burada. Dünyanın her hangi bir ülkesinde ‘Türkler sağlam bina yapar’ deninceye kadar eğitimlere ve gayrete devam edeceğim “dedi. Moriwaki, Kahramanmaraş ve Elbistan’dan sonra Gaziantep, Adıyaman, Diyarbakır, Malatya, Elazığ ve Erzincan’da da sarsıntı eğitimleri vermeye devam edecek.
KYK Yapı Kimyasalları Hakkında:
Türkiye’nin başkan yapı kimyasalları firmalarından KYK Yapı Kimyasalları, 2001 yılında Eskişehir’de kurulmuştur. KYK Yapı Kimyasalları, portföyünde bulunan; yapıştırıcılar, derz dolguları, su yalıtım gereçleri, ısı yalıtım gereçleri, tamir harçları, taban materyalleri, sıvalar, astarlar, dış cephe boyaları, katkılar ve yardımcı materyalleri ile tüm Türkiye’ye ve yurtdışında 20 farklı noktaya satış gerçekleştirmektedir. KYK Yapı Kimyasalları, Eskişehir, Samsun, Adana ve Diyarbakır üretim tesislerinde yıllık 600 bin ton üretim kapasitesine sahiptir. Türkiye genelinde Adana, Ankara, Antalya, Diyarbakır, Eskişehir, İstanbul, İzmir ve Samsun Bölge Müdürlükleri ile hizmet vererek, dağıtım, perakende ve uygulama yapan 270 ana bayi, 1.000 tali bayisi ile eserlerinin yurt genelinde penetrasyonunu sağlamaktadır. %100 yerli sermaye ile faaliyetlerine devam eden KYK şu an 116 farklı eser ve 400 eser çeşidi ile TSE, CE ve ISO evrakları ile idare sistemleri çalışmalarını yürütmektedir.
Yoshinori Moriwaki Hakkında:
Yoshinori Moriwaki, 1958 yılında Japonya’da doğdu. Yüksek mimar ve yüksek inşaat mühendisidir. Japonya’da zelzele bölgesi olan Sendai’ da 13 yıl vazife yapmış olan Moriwaki, Japonya Yurtdışı İnşaat Şirketleri Derneği ismine İstanbul’da Marmaray ve İzmit Körfezi Geçiş Köprüsü projelerindeki kontrol misyonlarının yanı sıra; Swiss Otel Projesi, YKK Fermuar Fabrikası, Çerkezköy- Honda Araba Fabrikası, Şekerpınar – Toyota Fabrikası, Adapazarı – Toyotasa Acil Yardım Hastanesi üzere bilinen projelerde imzası bulunmaktadır.. Japon otomotiv kesiminin Türkiye’de yapmış olduğu yatırımların çabucak hemen hepsinde vazife almıştır. Japonya’nın en uzun asma köprüsü AKASHI inşaatını yapan Hazama Ando Corporation şirketinin İstanbul Şubesi Genel Müdürü ve Japonya Yurtdışı İnşaat Şirketleri Derneği Türkiye Şubesi Genel Sekreteri olan Moriwaki, zelzele uzmanı olarak biliniyor. Moriwaki, Türkiye’nin pek çok vilayetinde birçok eğitim kurumu ve sivil toplum kuruluşlarının tertiplerinde zelzele bilgilendirme eğitimi verdi. 1999 Marmara sarsıntısı sonrası bir aylığına Türkiye’ye gelen ve o tarihten beri İstanbul’da yaşıyor.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı