ÖTV zammı sonrası ikinci el otomobilde satışların 1.5 milyon adetten 2 milyona çıkması bekleniyor.
Türkiye’de 2010 yılında yaklaşık 850 bin sıfır araç satılırken ikinci el satışları ise 1.5 milyon adet oldu. Radikal’den Mehmet Ali Kantarcı’nın haberine göre bu yıl ise fiyat avantajının yanı sıra hem noter masraflarının indirilmesi ve hem de devir işlemlerinin kolaylaşmasının da etkisiyle ikinci el satışların 2 milyona ulaşması bekleniyor.
Doğuş Oto Değerlendirme (DOD) Genel Müdürü İlhami Keskin, sıfır araç satışlarında bu yılın ikinci yarısında geçen yıla göre bir daralmanın başladığını belirterek, kur artışları ve vergi artışlarının fiyatlara yansıdığını söyledi. Keskin şu bilgileri verdi:
"İkinci el talebi hem araç tedariki hem de araç talebi açısından sıfır araçlarla iç içe. Son aylarda sıfır araç fiyatlarındaki artış talebin bir kısmının ikinci ele kaymasına neden oldu. Ayrıca çok talep gören bazı modellerin bulunamaması da hareketliliği arttırdı. Bir önceki yıla göre hareketli bir yaz yaşadık, Bayram da hareketliliğin arttığı bir dönem oldu. DOD olarak biz de ilk 9 ayda geçen yıla göre satışlarda yüzde 33 büyüdük. Bu yıl 17 bin adet satışla rekor yılımız olacak."
Fiyatlar daha artacak
Her ay yayımladıkları DOD perakende endeksine göre geçen yılın aralık ayından bugüne ikinci el araçların yüzde 9 zamlandıgını, kurlardaki artışın ise yüzde 30’lar seviyesinde olduğunu ifade eden Keskin, "Sıfır araçlara bu kur artışının ancak yarısı yansıtıldı. Çünkü piyasa bunu kabul etmezdi. Ancak önümüzdeki günlerde fiyatlar daha da kademeli olarak artacak" dedi.
İstanbul Oto Center’da galericilik yapan Faruk Toklu da bayram öncesi yoğun bir dönem geçirdiklerini belirterek yıl sonuna kadar talep artışının devam edeceğini anlattı. Toklu, fiyatlar konusunda şunları söyledi: "2008 model Volkswagen Transporter 1.9 Cityvan uzun şasi aracın tahmini satış fiyatı 37 bin TL civarında seyrediyor. 2009 Honda Civic 1.6 Elegance Aut fiyatı da 36-37 bin aralığında. Kurdaki artışa paralel olarak artan Audi A4 2.0 TDI Multit-ronic aracın 2006 modeli 50 bin TL civarında, önceki aylara göre yüzde 3-4 civarında bir artış var" dedi.
Türkiye’de araçlar 2-4 yıl
DOD’un 32 ilde yer alan 65 yetkili satıcısı ve aylık 1 milyon adedin üzerinde ziyaretçi ağırlayan internet sitesinden elde ettiği verilere göre Türkiye‘de 2-4 yıl arasında araç değiştiriliyor. İkinci el alırken, tüketiciler için araç yaşının yanı sıra kilometresi de önemli bir kriter. Verilere göre 60-70 bin kilometre aralığının altında yer alan araçların ikinci el değerleri daha yüksek. 100 bin kilometreye yaklaşan bir aracın bakım maliyetlerinin artması, geçen araçlarda ise yürür aksam ve elektrik sisteminde sorun çıkma ihtimalinin yükselmesi satışı etkiliyor. Artan benzin fiyatları ise dizel otomobile talebi geçen yıla oranla yüzde 83 arttırdı, Bu otomobillerin toplam pazardaki payını yüzde 61’e çıkarttı. Dizel araçlar ikinci elde kolay satılabilme imkânı sayesinde tercih ediliyor. Tüketici tercihleri motor hacimleri açısından değerlendirildiğinde ise ikinci el araç almak isteyenlerin yüzde 89 gibi yüksek bir oranının 1600 cc ve altı motora sahip araçları tercih ettikleri görülüyor. Motor hacmine göre bu dağılım 1600-2000 cc arası yüzde 9, 2000 cc üzeri motor tercihi ise yüzde 2 seviyesinde gözlemleniyor. Bu arada gittikçe yoğunlaşan trafik, otomatik şanzımanlı araçlara yönelik talepte de bir artış oluşturuyor.