Sal. Kas 19th, 2024

Hukuk Eğitiminde Bir İlk: Hukuk Kliniklerinde Kuruma Yerleştirme Uygulaması

İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Harvard Üniversitesi Hukuk Fakültesi ile yapılan işbirliği kapsamında hayata geçirilecek “Kuruma Yerleştirme (External Placement) Programı” ile hukuk eğitimine yenilikçi şekilde yön vermeye devam ediyor. Toplumsal fayda yaratmak amacıyla 2003 yılında başlatılan “Hukuk Klinikleri” isimli uygulamalı dersler, Türk hukuk eğitimine BİLGİ Hukuk tarafından kazandırıldı. Hukuk Kliniği dersi kapsamında uygulanacak yeni program ile öğrencilerin mezun olmadan önce mesleki tecrübe kazanması ve maddi imkanlarının izin vermemesi nedeniyle avukat desteğine erişemeyen kişilerin hukuki destek alabilmesi amaçlanıyor.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi ile dünyanın en saygın üniversitelerinden Harvard Üniversitesi Hukuk Fakültesi arasında gerçekleştirilen işbirliği kapsamında, Hukuk Kliniği dersinin yeni modeli “Kuruma Yerleştirme (External Placement) Programı” başlatılıyor. Bu yeni model ile öğrenciler, klinik eğitiminin temellerini aldıktan sonra ilgi alanları da göz önünde bulundurularak hukuk büroları ya da kurumların hukuk departmanlarına yönlendirilecekler. Burada ücretsiz (pro bono) veya ücretli takip edilen dosyalarda uygulamadaki avukatlar gözetiminde çalışacaklar. Ayrıca yerleştikleri kurumun kabul ettiği ölçüde müvekkil ve danışanlarla yapılan görüşmelere ve kurum içi toplantılara katılacak; noter, sicil, adliye, icra daireleri ve duruşmalarda kurum avukatı yanında bulunabilecekler. Böylece hukuk öğrencileri henüz mezun olmadan avukatlık mesleği ve uygulama hakkında daha kapsamlı bilgi sahibi olacaklar. Gelecek dönemde, tüketici, mülteci, tahkim ve alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleri ve start-up hukuku gibi klinikler de aynı yöntemle işlenmeye başlanacak.

Maddi imkanı olmayan kişiler avukat desteği alabiliyor

Hukuk Kliniği dersleri, Türkiye’de ilk olarak 2003 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde başladı. 2016 yılının Kasım ayında, on üç üniversite ile Ankara’da imzalanan bir Protokol ile Hukuk Klinikleri hukuk eğitiminde yaygınlaşan bir metot haline geldi. Türkiye’deki klasik hukuk eğitimi içinde, pek çok öğrencinin uygulamayı görmeden, gerçek hayattaki uyuşmazlıklara temas etmeden mezun olmasının önüne geçilmesinin amaçlandığı Hukuk Kliniği derslerinde öğrenciler, gerçek hayattaki hukuki sorunlara hukuki destek veriyorlar. Klinikler, yalnızca hukuk eğitimi için değil, adalete eşit erişim yoluyla toplumsal fayda sağlama amacını da taşıyor. Maddi imkanlarının izin vermemesi nedeniyle avukat desteğine erişemeyen kişiler bu kliniklerde hukuki bilgi ve destek alabiliyorlar.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen