Per. Eki 10th, 2024

Geçtiğimiz günlerde lansmanı gerçekleştirilen ve 20 Kasım’da ziyarete açılan, Nike iş birliğiyle hayata geçirilen ‘’HOPE ALKAZAR’’ projesi; 11 yıldır hizmete kapalı olan, Beyoğlu’nun en önemli sembollerinden Alkazar Sineması’nı yapay zeka ve inovasyon olguları ile yine hayata döndürüyor.

Eserlerinde AI ve Verileri piksellere işleyen ve muazzam sanat yapıtları ortaya koyan yeni medya sanatkarı Refik Anadol’un Nike dayanağıyla hayata geçirdiği “Alkazar Rüyası” projesinde tam 150 Yeşilçam sinemasından kareler bulunuyor. Proje, bu kadar fazla sayıda sinema sinemasından elde edilmiş bilginin AI ile birleşerek fizikî bir tecrübeye dönüştürülmesi konusunda dünyada bir birinci olma özelliğini taşıyor. Alkazar düşü, dünyada birinci kez eski sinema arşivleri ile yapay zekanın bir ortaya getirildiği ve izleyici hareketleri sayesinde form değiştirebilen interaktif bir tecrübe sunuyor. Alkazar Rüyası’nın birinci 12 dakikası, yapay zeka tarafından oluşturulan eşşiz bir sinema sekansı sunuyor. Sekansın içerisinde 150’den fazla Yeşilçam sineması ile bu sinemalara ilişkin kayıtlar ve manzaralar yer alıyor. Refik Anadol ile grubunun Türk sinema arşivlerine dalarak elde ettiği ve ezber bozan bir biçimde görselleştirdiği bu datalardan oluşan birinci 12 dakika ziyaretçiyi yerin mimarisi ve tarihi boyunca konut sahipliği yaptığı anılarla bağ kurmaya davet ediyor. “Alkazar Rüyası”nın son 8 dakikasında ise Refik Anadol bir birincisi deniyor. Bu kısımda yapay zeka ve hareket bir ortaya geliyor ve beşerler birinci sefer iştirakçi olarak kolektif bir pigment halinde sahnenin kesimi oluyor. Ziyaretçi bu kısmı ister gezerek ister dans ve yoga üzere çeşitli özel spor seanslarına katılarak deneyimleyebiliyor. Nike’ın öncülüğünde spor ile bütünleşen interaktif tecrübe ile hareket etmenin gücünü tam manasıyla yaşayabiliyor.

Nike’ın Türkiye Kıdemli Pazarlama Yöneticisi ve Ülke Önderi Ahu Altuğ’un yer alacağı MMA Etkinliği panelinde Ahu Altuğ, Hope Alkazar Sahnesi’ni eşsiz kılan taraflarını anlatmak için heyecanlı olduğunu belirterek şunları söyledi; ‘’Türkiye’nin çok daha fazla umuda, heyecana, cesaretlendirilmeye, farklı fikirlere gereksinimi olduğu hakikat bir devirde; Nike olarak nasıl bir platform oluşturabiliriz ki kültürü, sanatı, sporu bir ortaya getiren, bilhassa gençler için kendini rahat söz edebildikleri, hayal kurabildikleri, kurdukları hayalin peşinden gidebildikleri bir platforma dönüşür niyetiyle yola çıktık. Bu yüzden platformun ismi ‘’HOPE ALKAZAR’’ oldu. Geçmişi de anarak ve yerin kendi tabiatına ve büyüsüne inanarak bu platformu oluşturduk, Detaylarını MMA’de ki oturumumuzda paylaşacağız ‘’ dedi.

Dünyaca ünlü yeni medya sanatkarı Refik Anadol ise; ‘’Refik Anadol Studio’’ tarafından büyük teknolojik yatırımlarla tasarlanan ‘’Alkazar Rüyası’’ nın çıkış noktasını: ‘’İşlerimde yapay zekâ ve datayı 10 yıldır kullanıyorum. Lakin daha evvel daima hayalim olan, ‘’Bir Yer Düş Görebilir mi?’’ sorusu aslında uzun bir araştırma süreci. Alkazar üzere bu kadar materyali olan bir sinema salonunu anıyla, hürmetle, yapay zekayla birleştirmek çok muazzam. Bu proje için; 1947 – 2010 yılları ortasında 150 adet Türk sinemasında yer alan duayenlerin aklından, zihninden çıkmış yapıtları kullandık. Bunu yaparken de yapay zekayı bir onarım biçimi olarak, hatırlama biçimi olarak kullandık. ‘’ kelamlarıyla tabir etti.

Kullanıcılar bu platformda spor, sinema, tiyatro ve farklı pek çok tecrübesi yaşamaya devam edecek. Programların çok büyük bir kısmına iştirak fiyatsız olacak. Programlarda yer almak için Nike ve HOPE Alkazar’ın web sayfası üzerinden önden kayıt yaptırılabilecek.

Bugüne kadar etkinliklerinde Yapay Zeka ve İnovasyon mevzularını kesimin fikir başkanlarıyla işleyen MMA Türkiye’nin SMARTIES İnovasyon ve Yaratıcılık Günleri özelinde birinci defa yaratıcılık ve yapay zekayı bir ortaya getiren dünya çapında bir sanatçı ile bölüm meraklılarını buluşturmaya hazırlandığı sanal aktiflik için gün sayıyor.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen