Türkiye Moda ve Hazır Giyim Sanayicileri Federasyonu Başkanı Nedim Örün, Türkiye’nin artık koleksiyon satan ve marka pazarlayan bir ülke olduğunu vurgulayarak, ”Dolayısıyla Çin’e kaçmış olan siparişleri düşünmeye gerek yok. Zaten bu siparişlerin büyük bir kısmı bize geri geldi” dedi.
Türkiye Moda ve Hazır Giyim Sanayicileri Federasyonu Başkanı Nedim Örün, Çin’in tekstil sektöründe başlangıçta Türkiye’ye çok zararı olduğunu, sektörde bir ara yaşanan ümitsizliğin umuda dönüşmesini daha çok önemsediğini söyledi.
Eskiye oranla daha az sattıklarını ve ürettiklerini, ama cirolarının değişmediğini belirten Örün, şunları söyledi: ”Ülkemizde sektör gösterdi ki biz artık koleksiyon satan ve marka pazarlayan bir ülkeyiz. Dolayıyla Çin’e kaçmış olan siparişleri düşünmeye gerek yok. Zaten bu siparişlerin büyük bir kısmı bize geri geldi. Gerek Çin’deki üretim kalitesinin yeterince iyi olmaması gerekse uzaklık Çin için dezavantaj bizim için de avantaj oldu. Bizim artık katma değeri yüksek ürünler yapıyor olmamız Çin’e gitmiş olan kaybı fazlası ile telefi etmemize neden olacak. Yakın gelecekte krizin etkisi geçtikten sonra bunu daha iyi göreceğiz.”
Sektörel kümelenme
Türkiye’de 15-16 sektörde doğal kümelenmeyi sağlayan kent bulunduğunu ifade eden Örün, bunlardan birisinin İzmir olduğunu, İzmir’de gelinlik ve abiye sektörü doğal kümelenmesini sağladığını ve ön plana çıktığını, bir gelinlik ihracatının 300 tişört ihracatına eşit olduğunu ifade etti. Örün, ”Bu da aradaki katma değerliliğin ve karın ne kadar yüksek olduğunu gösteriyor. Varsın basic tişörtleri Çin yapsın, biz gelinlik ve abiye yapalım. Katma değeri yüksek kot pantolonlar jean ve modaya uygun ürünler yapalım” dedi.
Avrupa’nın önemli markalarının yüzde 40 bölümüne üretim yapmaya devam ettiklerini anlatan Örün, şöyle devam etti: ”Yine Avrupa’nın önemli markalarından birine yaptığımız 5 cepli klasik kot pantolon 7-8 avro olarak satılıyor, oysa tasarıma dayalı koleksiyon çalışması yapılarak aldığımız siparişlerden aynı ayardaki kot pantolonu 16-18 avroya satabiliyoruz.”
İşsizliğe karşı doğal kümelenme
Hazır giyimin emek yoğun bir sektör olduğuna işaret eden Nedim Örün, Türkiye’nin en önemli sorunu işsizlik olduğuna göre mutlaka doğal kümelenmenin olduğu yerlerde hazır giyim sektörünün teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı.