Yasin Kılıç’ın haberi
İstanbul’da 2-B arazilerden en fazlasına 2 bin 515 hektarla Beykoz ilçesi sahip bulunuyor. Beykoz’u sırasıyla bin 528 hektarla Çatalca ve bin 375 hektarla Şile izliyor.
Orman vasfını kaybetmiş arazilerin satışına ilişkin hazırlanan 2-B yasa tasarısı önümüzdeki günlerde Meclis’te görüşülecek. 2-B olarak bilinen bu yerlerin satışı kadastro işlemleri tamamlanan 36 ilden başlayacak. Orman vasfını kaybetmiş arazilerin en fazla bulunduğu şehirlerin başında İstanbul, Antalya, Mersin, Balıkesir, Ankara, Sakarya ve Muğla gibi şehirler geliyor. Özellikle İstanbul’da 2-B çalışmaları Hazine’ye önemli bir maddi kazanç sağlayacak. İstanbul Defterdarlığı koordinasyonunda Tapu Kadastro ve Milli Emlak Bölge Müdürlüklerinin İstanbul’da görevli personelinin hazırladığı 2-B haritası çıkarıldı.
Kentteki 2-B kadastro ve ölçüm çalışmaları tamamlanarak askıya çıkarıldı. İstanbul’da 19 ilçede yapılan çalışmalar sonrasında 10 bin hektar 2-B tespiti yapıldı. Tespit edilen arazilerin 990 hektarlık bölümünü ‘eylemli orman’ olarak tanımlanan ve Orman Bölge Müdürlüğü’ne devredilerek ormanlaştırılacak alanı kapsıyor. Kanunun çıkarılması ile birlikte İstanbul’da 2-B kapsamında satışı yapılması planlanan arazi miktarı ise 9 bin 347 hektarlık bir alanı teşkil ediyor. İstanbul’da 2-B arazilerden en fazlasına 2 bin 515 hektarla Beykoz ilçesi sahip bulunuyor. Beykoz’u sırasıyla bin 528 hektarla Çatalca ve bin 375 hektarla Şile izliyor.
Tespit çalışmaları sonrasında 19 ilçede, 70 bin parselde 103 milyon metrekare 2-B arazisi olduğu belirlendi. Bu tespitler, tapu ve kadastro müdürlüklerinde askıya çıkartılıp itirazlar alındı ve kesinleştirildi. İstanbul genelinde 3 bin 748 arazi eylemli orman olarak kayıtlara geçildi. Kent genelinde tespit edilen 990 hektarlık eylemli orman Çevre ve Orman Bakanlığı’na devredilecek. Çalışmalar kapsamında 2-B kapsamında olan tüm arazi ve taşınmazlar tek tek incelenirken, dava konusu olan veya itirazlı parseller değerlendirme dışında kayda alındı.
2-B arazi tespitleri yapılırken kayıt dışı kalarak herhangi bir kullanımda olmayan parseller de hazine ve kamu adına kayıtlara geçildi. TBMM tarafından çıkarılacak kanunla bölge imar plan çalışmalarına istinaden planlara uygun olan arazilerin satışı gerçekleştirilecek. Satışlar sırasında arsanın pratikteki kullanım durumu, planlara uygunluğu göz önünde bulundurulacak. Buna göre bazı araziler tarla, sanayi veya konut olarak kullanılabilecek.
İstanbul’da tespit edilen 2-B arazileri Avrupa yakasında; Sarıyer ilçe hudutları içinde Fatih Ormanlarının bulunduğu bir kısım, Şişli ilçesinde Ayazağa çevreleri, Eyüp ilçesinde Göktürk, Kemerburgaz çevrelerinde bulunuyor. Anadolu yakasındaki araziler ise Beykoz’un Çavuşbaşı, Ümraniye’de Dudullu ve Tepeüstü bölgeleri, Çekmeköy’de Alemdağ ve Ömerli mahalleleri, Sultanbeyli’nin tamamı ile birlikte Şile’de Ağva, Kabakoz ve Göçe bölgeleri 2-B arazilerinin yoğunlukla bulunduğu alanlar olarak belirlendi.