İhsan Aydın’ın haberi
Kocaelinin Körfez ilçesinde setlerde figüranlık ve çaycılık yaparak sektöre giren Vedat İnce Kocaelinin Körfez ilçesinde 82 esnafı bir araya toplayıp Türkiyenin uzun metrajlı amatör filmini hazırlıyor. Şehr-i Girdap adını taşıyan en uzun metrajlı amatör filmin çekim aşamaları ve yaşanan ilgniç olaylar ayrı bir film konusu. Çekimlerden sıkılan iki başrol oyuncusu filme devam etmeyince film başka oyuncularla yeniden çekilmeye başlanmış. Eve geç giden esnafların eşlerini ikna etmek için yönetmen kamera arkası ve sahnelerden oluşan görüntüler hazırlayarak oyuncu eşlerini ikna etmiş.
Şehr-i Girdap adındaki filmin haziran ayında gösterime girmesi bekleniyor. Amatör yönetmen Vedat İnce, projesini Haber 7ye anlattı.
SETTE ÇAYCILIKLA İŞE BAŞLADI
Tiyatro oyuncusu Vedat İnce dizi setlerinde figüranlık yaparak sektöre adım atar. Acı Hayat adlı dizide kaptığı küçük bir rol sonrası yönetmene Kalıp çekimleri izleyebilir miyim? diye sorduğunda Öyleyse kap bir çay cevabını alır. Setlerde figüran, çaycı, ışıkçı olarak çalışıp bir taraftan da yönetmeni gözlemleyen Vedat İnce, kısa filmler çektikten sonra uzun metrajlı bir film çekmeye karar verir. Ancak elinde ne kamera, ne ışık ne de bu işi bilen ekip vardı. Ama hiçbir şey onu yıldıramaz. Önce amatör bir kamerayla çekimlere başlar. Ardından Körfez Belediyesinin profesyonel kamerası istenir. Belediyenin kullanmadığı günlerde kamera ile çekim yapılır. Çekimler ilk aşamada gün ışığı ve oda ışığında yapılırken filme destek verenler arttıkça malzemeler profesyonelleşir.
EŞLERİ İKNA İÇİN CD HAZIRLANDI Çekimler sırasında oyuncuların evlerine geç gitmeleri eşler arasında huzursuzluk çıkarmaya başlamış. Bazı oyuncular her gün çekimim var diyerek eve geç gitmiş, kimisi de eşini çekimde olduğunu ikna edememiş. Eşlerin serzenişleri yönetmene yansıyınca yönetmen çekimlerde hazırladığı cdleri oyunculara vererek eşleri ikna etmiş. |
Ekip esnaftan aldığı destekle ekipmanları geliştirse de bazı malzemelerin temini mümkün olmaz. Ekip hala daha jimmy jib yerine ip, şaryo yerine de tekerlekli sandalye kullanılıyor.
İKİ OYUNCU BIRAKINCA, YENİDEN ÇEKİLDİ
Filmin iki ana karakteri çekimlerin uzun sürmesi nedeniyle filmi yarıda bırakmış. Yönetmen Vedat İnce yarıda bırakan oyuncular nedeniyle çekilmiş yarım saatlik bölümü yeniden çektiklerini söyledi.
KISIR GÜNLERİYLE PARA TOPLANDI
Film bütçesi konusunda bilgi veren Vedat İnce, Sıfır bütçeyle başladık. Aksiyon sahneleri bol olan bir film için öngördüğüm bütçe yaklaşık 40 bin TLydi. Ama biz amatörce başladık. Para lazım oldukça esnaflarla yemek yedik, kısır günü yaptık destek istedik. dedi.
Amatör oyuncuların performanslarının bazen çok iyi olduğu bazen de tatmin etmediğini söyleyen Vedat İnce, inşaat işleriyle ilgilenen Hayrettin Işıkın performansından övgüyle bahsetti.
KAMERAYI DÜĞÜNLERDE GÖRDÜK
Hayrettin Işık, iyi bir senaryo olduğunu ve yönetmene inandığını söyleyerek, Ticaret hayatınızda
ÇEKİMDE KULLANILACAK PİŞMANİYEYİ YİYİNCE Hayrettin Işık başından geçen ilginç bir olayı da Ülke TVde konuk oldukları Korsan Gündemde anlattı. Işık yaşadığı ilginç olayı şöşle anlattı, Çatışma sahnesi var orada pişmaniye de kullanılacak. Setin arkasında duruyor pişmaniye ben de rolümü bekliyorum, pişmaniye sahnede kullanılacakmış. Dediler pişmaniyeler nerede? ben de dedim Afiyetle yedim. Gecenin birinde İzmitte pişmaniye aramaya başladık |
ister istemez bazı insanlara oynamak gerektiriyor dedi. Işık, Biz hayatımızda kamerayı düğünlerde gördük. Yönetmen şöyle yapacaksın dediği zaman gerisi geliyor. diyerek ilk oyunculuk deneyiminin altından yönetmen sayesinde kalkabildiğini belirtti.
ÇOK PARA VEREN ÇOK ROL ALDI MI?
Esnafların desteği konusuna değinen Vedat İnce Çok para veren çok rol aldı mı? sorusunu şöyle cevapladı; Bize maddi ve manevi destek verenler oldu. Kimisi mekan verdi, kimisi araba verdi. Bazen destek verenler filmde rol almak istiyordu. Zaman zaman bizi sıkıntıya soksa da art niyetli olarak değerlendirmedik biz bunları.
AMATÖR BİR İŞ
Filmin amatör bütçeye rağmen oldukça fazla aksiyon sahne içerdiğini belirten yönetmen Vedat İnce, Amatörce yapılan en iyi filmi yapmaya çalışıyoruz. Filmimizde eksiklikler var. Profesyonel gözle bakılıp yapılacak eleştiriler için şimdiden bu uyarıyı yapalım. diyor.
EN UZUN METRAJLI AMATÖR FİLM
Şehr-i Girdapın Kocaelinin Körfez ilçesinde başlayan ve oyuncularını esnafların oluşturduğu amatörce yapılan uzun metrajlı bir sinema filmi. Yapımcı yönetmen Vedat İnce, Şehr-i Girdap filmine başta Körfez ilçesindeki esnaflar olmak üzere Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Körfez Belediye Başkanı Yunus Pehlivan ve Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı Ömer Polatın da destek verdiğini ve filmin galasının Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacağını belirtti. Filmin planlanan gösterim tarihi Haziran 2011. Film ilk aşamada Kocaelide gösterilecek. Yönetmen İnce, eğer başarabilirlerse Türkiye çapında gösterim yapmak istediklerini de dile getirdi.
GİZEMLİ SEYİRCİYE KALSIN
Soner Demirci ve Vedat İncenin yazdığı senaryo hakkında bilgiyi Soner Demirci verdi. Demirci, Emniyet, MİT ve mafya üçgeni içinde geçen bir hikayenin anlatıldığını belirtti. Emekli emniyet ve jandarma mensuplarından destek aldıklarını belirten Demirci, filmin gizemli bir yanı olduğunu ve bu kısmın seyirciye bırakmak istediğini söyledi.
FİLMİN KÜNYESİ
ŞEHR-İ GİRDAP
Filmin Türü : Dram aksiyon.
Filmin Süresi: 100 dakika
Yapımcı- yönetmen- hikaye:
Vedat İnce
Görüntü Yönetmeni:
Soner Demirci
Kurgu:
Ülkü Doğan
Batma Baştürk
Senaryo- Kamera:
Soner Demirci- Oguzhan İnce
Set reji
Tuna Kuş
Işık
Mazhar Sönmez-Recep Gürbüz- Emre Tanış
Sanat danışmanı
Nihat Gergen
Müller Çakmak
Nuh Tekin
OYUNCULAR
Fırat İnce, Erem Taşkıran, Ali Çınar, Murat İnce, Murat Kaplan, Ali Deveci, Cahit Tufancu, Selçuk Şentürk,Ender Ektemur, İrfan Arslan, Necmi Çınar, Mehmet Ali Er, Hakan Bilgin, Hayrettin Işık, Tahir Aküzüm, Mustafa Karaman, Emre Alakuş, Engin Söğüt, Engin Akyaz, Hasbi Kökçan, Haydar Tutuman,
Nuh Tekin, Murat Öge, Ünal Daşdemir ve diğer esnaflar.